Otto Geboortekaartje naam Otto j2

Betekenis Otto

Voortvarend, Welvarend, Rijkdom
Meer informatie

Geslacht

Otto wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Otto is Duits en Germaans.

Naamsopbouw

Otto is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, o) en 2 medeklinkers (t, t).

Populariteit van de naam Otto

Otto is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Otto tussen 2013 en 2023. De naam Otto is minder populair geworden.

 • Otto is 50x gegeven als voornaam in 2023

Palindroom

De naam Otto is een palindroom (spiegelwoord). Dat wil zeggen dat als je 'Otto' achterstevoren leest, de uitkomst hetzelfde is.
Otto wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Otto

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Otto is een mooie en klassieke jongensnaam. De naam Otto is en latere Duitse vorm van Audo of Odo, oorspronkelijk een korte vorm van verschillende namen die beginnen met het Germaanse element aud dat "rijkdom, fortuin" betekent. Dit was de naam van vier koningen van Duitsland, te beginnen in de 10e eeuw met Otto I, de eerste heilige Romeinse keizer, die bekend stond als Otto de Grote. Deze naam werd ook gedragen door een 19e-eeuwse koning van Griekenland die oorspronkelijk uit Beieren kwam. Een andere opmerkelijke drager was de Duitse kanselier Otto von Bismarck (1815-1898). Hippe ouders hebben deze Duitse naam a la Oscar vervolgens nieuw leven ingeblazen. Zoals de meeste Duitse namen raakte Otto tijdens en na de twee wereldoorlogen uit de gratie - het was in de jaren ervoor een Top 100-naam geweest in veel landen. Otto Frank was de vader van Anne Frank, het jonge joodse meisje dat haar beroemde dagboek schreef tijdens de jaren dat haar familie ondergedoken zat voor de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werd in 1945 vermoord in het concentratiekamp Bergen-Belsen en haar vader Otto typte en redigeerde het dagboek zelf om het voor te bereiden voor publicatie. Otto is ook een populaire naam bij schrijvers en regisseurs. Recentelijk was Otto Hightower is een personage uit het Game of Thrones-universum, gespeeld door Rhys Ifans in de HBO-prequel House of the Dragon. Otto is ook een karakter in de serie Rocket Power. En Otto is de buschauffeur van de schoolbus in The Simpsons. DJ Otto, een typetje in het satirische televisieprogramma Draadstaal. En last but not least is Otto het hoofdpersoon van een Nederlandse stripreeks

Beroemdheden met de naam Otto

Otto-Jan Ham
Radio - DJ

Otto-Jan Ham (Eindhoven,[1] 17 november 1978) is een Nederlandse dj, radio- en tv-presentator die vooral in België werkzaam is. Ham werkt voor Studio Brussel, VIER en Canvas. Hij studeerde aan de Arteveldehogeschool in Gent.

Otto Nicolai
Componist

Carl Otto Ehrenfried Nicolai (Koningsbergen, thans Kaliningrad, 9 juni 1810 – Berlijn, 11 mei 1849) was een Duits componist, dirigent, organist, pianist en zanger.

Otto Bonsema
Voetballer

Johan Otto Bonsema (Groningen, 3 november 1909 – Groningen, 27 maart 1994) was een voetballer uit Groningen. Hij speelde onder meer voor Velocitas en GVAV. Tussen 1932 en 1939 speelde hij zes keer in het Nederlands Elftal.

Otto Graham
American Football speler

Otto Everett Graham Jr. was een Amerikaanse profvoetballer die een quarterback was voor de Cleveland Browns in de All-America Football Conference en National Football League. Graham wordt door critici beschouwd als een van de meest dominante spelers van zijn tijd.

Nikolaus Otto
Wetenschapper

Nikolaus August Otto (Holzhausen, 14 juni 1832 - Keulen, 26 januari 1891) was de mede-uitvinder van de verbrandingsmotor in 1867 en de stichter van de gasmotorenfabriek Deutz AG. (Vader van Gustav Otto, co-oprichter van Bayerische Motoren Werke AG (BMW) met Karl Rapp in 1917.)

Henk Westbroek
Muzikant

Hendrik Otto (Henk) Westbroek (Zuilen, 27 februari 1952) is een Nederlands zanger, liedjesschrijver, muziekproducent, radio- en televisiepresentator en politicus. Hij was tevens enkele jaren vicevoorzitter in het bestuur van Buma/Stemra

Boeken met de naam Otto

Otto groot, Otto klein
Auteur: Tom Schamp

De winnaar van de Boekenpauw en het Gulden Palet leert kinderen de tegenstellingen in de felgekleurde wereld van Otto. Groot en klein, dik en dun, hoog en laag, en nog veel meer. Alle tegenstellingen worden uitgelegd met beelden. Op de laatste pagina van het boek komen alle tegenstellingen samen. Otto groot, Otto klein is een typisch Ottoboek: een stevig kartonboek vol prachtig geïllustreerde voertuigen en gebouwen, herkenbaar voor kleuters én volwassenen.

Otto in de stad
Auteur: Tom Schamp

Rijd samen met Otto tussen de wolkenkrabbers, bezoek een museum, haal een frisse neus in het park en ga naar de carwash. Met leuke afneembare stickertjes voor op de autoruit, tafels, ramen enz.

Films met de naam Otto

A man called Otto (2022)

A Man Called Otto is een aankomende komedie-dramafilm geregisseerd door Marc Forster naar een scenario van David Magee. Het is de tweede verfilming van de roman A Man Called Ove uit 2012 van Fredrik Backman, na de Zweedse film met dezelfde naam uit 2015 geschreven en geregisseerd door Hannes Holm. Otto Anderson is een norse weduwnaar die alleen plezier beleeft aan het bekritiseren en veroordelen van zijn geërgerde buren. Wanneer een levendig jong gezin naast hem komt wonen, ontmoet hij zijn gelijke in de gevatte en hoogzwangere Marisol. Dit leidt tot een onverwachte vriendschap die zijn wereld op zijn kop zal zetten.

Organisaties met de naam Otto

Webwinkel: Otto BV

Otto B.V. is een Nederlandse webwinkel. Het bedrijf, dat begon als postorderbedrijf, is onderdeel van de Duitse Otto Group. Het assortiment omvat mode-, woon-, multimedia- en huishoudelijke producten.

Hoe spel ik de naam Otto?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • T Tripoli
 • T Tripoli
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • T Tamara
 • T Tamara
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • T Tango
 • T Tango
 • O Oscar

Zo spel je Otto met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter t
gebarentaal letter t
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Otto in braille

o
t
t
o

Zo sein je Otto in morsecode

— — —
— — —

Zo sein je Otto met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter t
nautische vlag letter t
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Otto bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 4 letters