Ludwik Geboortekaartje naam Ludwik j2

Betekenis Ludwik

Beroemde strijder, Glorieus in de strijd (samengesteld uit twee Germaanse elementen: "*hlūdaz", wat betekent (horen, luid, geluid, geluid / beroemd) en "wīg", wat betekent (vechten, vechten, strijder , kunnen vechten)
Meer informatie

Geslacht

Ludwik wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ludwik is Duits en Pools.

Naamsopbouw

Ludwik is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, i) en 4 medeklinkers (l, d, w, k).

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ludwik

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ludwik is een mooie en klassieke jongensnaam. De naam Ludwik is de Poolse variant van de Germaanse naam Ludwig, ofwel in Nederland Lodewijk. Deze naam is afgeleid van de Oudhoogduitse naam "Chlodowich en Chlodovech", samengesteld uit twee elementen: "*hlūdaz", wat betekent (horen, luid, geluid, geluid / beroemd) en "wīg", wat betekent (vechten, vechten, strijder , kunnen vechten). De naam betekent "glorieus in de strijd, beroemde krijger". Rechtstreeks van de stam van de naam is bijvoorbeeld "Ludwig" afgeleid en van "Chlodovech" is bijvoorbeeld de mannelijke vorm "Clovis en Clodoveo" afgeleid. Clovis I, "gelatiniseerde vorm Chlodovech", koning van de Franken en heerser van een groot deel van Gallië van 481 tot 511, een sleutelperiode tijdens de transformatie van het Romeinse Rijk in Europa. Zijn dynastie, de Merovingers, overleefde meer dan 200 jaar, tot de opkomst van de Karolingers in de 8e eeuw. Hoewel hij niet de eerste Frankische koning was, was hij wel de politieke en religieuze stichter van het koninkrijk. Bekende dragers van de naam Ludwik vind je natuurlijk vooral in Polen. Ludwik Czyżewski is een bekende Poolse generaal uit de Tweede Wereld Oorlog. Ludwik Zamenhof is een bekende dokter en uitvinder van de taal Esperanto. Ludwik Guinea Pig is een Social Celeb. Het is een kaal Guinees varkentje. De naam Ludwik komt ook voor als achternaam. Denk bijvoorbeeld aan de Hunger Games acteur Alexander Ludwik.

Beroemdheden met de naam Ludwik

Ludwik Zamenhof
Wetenschapper

Ludwik Lejzer Zamenhof was een in Polen geboren oogarts van joodse origine, polyglot en filoloog maar werd vooral bekend als de grondlegger van de internationale hulptaal Esperanto. De naam van deze taal komt van zijn pseudoniem Dr. Esperanto. Hij was de zoon van Mordechai Mark Zamenhof en Rozalia Zofer.

Ludwik Benoit
Acteur

Ludwik Benoit (Wolkowysk, 18 juli 1920 - Łódź, 4 november 1992) was een Poolse film- en theateracteur. Hij speelde rollen in zowel komische als dramatische films, wat hem in sommige gevallen enigszins onderscheidde van andere acteurs. Volgens critici viel het beste op emotionele rollen, die een hele reeks gevoelens vertoonden.

Alexander Ludwik
Acteur

Alexander Ludwig (geboren op 7 mei 1992) is een Canadese acteur en countrymuzikant. Hij begon zijn carrière voor het eerst als kind en kreeg toen erkenning als tiener voor zijn hoofdrol in de films The Seeker: The Dark Is Rising (2007) en Race to Witch Mountain (2009). Hij staat ook bekend als Cato in The Hunger Games (2012).

Ludwik Fleck
Wetenschapper

Ludwik Fleck was een Pools immunoloog en wetenschapsfilosoof. Als immunoloog deed hij belangrijk werk in verband met vlektyfus. Als wetenschapsfilosoof bedacht hij de concepten "denkstijl" en "denkcollectief", waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de wetenschapssociologie.

Ludwik Czyżewski
Militair

Ludwik Czyżewski was een Poolse generaal tijdens de invasie van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij voerde het bevel over het Infanterieregiment van het 2de Legioen tijdens de Slag bij Borowa Góra,

Films met de naam Ludwik

Ludwig (1972)

Ludwig is een Italiaans-Frans-Duitse dramafilm uit 1972 onder regie van Luchino Visconti. Visconti maakte de film niet met de barok die door het onderwerp, de locaties en zijn eerdere films verwacht kon worden, maar met een ingetogen en zeker niet kritiekloze compassie die door de jaren heen steeds meer indruk maakt. In 1864 wordt Lodewijk II tot koning van Beieren gekroond. Als eerste regeringsdaad ontbiedt hij de componist Richard Wagner aan zijn hof te München. De koning voorziet hem van financiële middelen. Hij merkt weliswaar niet dat Wagner een relatie heeft met Cosima von Bülow. Wanneer hij de waarheid ontdekt, voelt hij zich misleid en gebiedt hij Wagner München te verlaten. Voor zijn nicht Elisabeth heeft Lodewijk een dweperige, romantische bewondering. Hij voelt zich echter in zijn trots gekrenkt door haar hoogmoedige houding. Elisabeth raadt hem aan haar zus Sophie te huwen. Na de nederlaag tegen Pruisen in 1866 raadt ook zijn vertrouweling graaf Dürckheim hem aan te trouwen. Een jaar later verlooft Lodewijk zich met prinses Sophie, maar nog hetzelfde jaar wordt die verloving weer verbroken. Hij heeft een homoseksuele relatie met zijn dienaar Richard Hornig. Beieren sluit intussen een verbond met Pruisen en wordt aldus deel van het nieuwe Duitse Keizerrijk. Pas na een grote innerlijke strijd en op aanraden van enkele vertrouwelingen kan Lodewijk dit verlies van soevereiniteit accepteren. Lodewijk besteedt vanaf dat ogenblik enkel nog aandacht aan de bouw van de kastelen Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee. Zijn broer Otto wordt waanzinnig. Ook Lodewijk raakt almaar verder vervreemd van zijn omgeving. Hij verzaakt aan zijn koninklijke plichten en trekt zich in afzondering terug in zijn kastelen. In 1881 onderneemt hij met de acteur Josef Kainz een reis naar Zwitserland. Hij gaat steeds verder op in zijn dromen en zijn seksuele excessen. Ten slotte wordt hij in 1885 op Neuschwanstein door een regeringscommissie onbekwaam verklaard en vervolgens tot abdicatie gedwongen. Professor Gudden begeleidt hem naar het Slot Berg aan de Starnberger See. Twee dagen nadien verlaten Lodewijk en de psychiater het kasteel voor een wandeling in het park. Na een urenlange zoektocht worden hun lijken teruggevonden in de Starnberger See.

Namen die lijken op Ludwik

Ludwig

Hoe spel ik de naam Ludwik?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • D Danemark
 • W Washington
 • I Italia
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • D Daniël
 • W Wendy
 • I Iris
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • D Delta
 • W Whiskey
 • I India
 • K Kilo

Zo spel je Ludwik met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter d
gebarentaal letter w
gebarentaal letter i
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Ludwik in braille

l
u
d
w
i
k

Zo sein je Ludwik in morsecode

· — · ·
· · —
— · ·
· — —
· ·
— · —

Zo sein je Ludwik met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter d
nautische vlag letter w
nautische vlag letter i
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ludwik bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L

Top 10 jongensnamen met 6 letters