Nova Geboortekaartje naam Nova u2

Betekenis Nova

Nieuw
Meer informatie

Geslacht

Nova wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Nova is Latijn

Naamsopbouw

Nova is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 2 medeklinkers (n, v).

Populariteit van de naam Nova

Nova is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Nova tussen 2001 en 2023. De naam Nova is minder populair geworden.

 • Nova is 299x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Nova maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Nova

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Nova is een stoere en nieuwe meisjes en jongensnaam. In Nederland geven ouders de naam in 99% van de gevallen aan hun dochter. En in veel andere landen ook. In Engelstalige landen zoals de Verenigde Staten en Engeland krijgt in 5% van de gevallen een zoon de naam en in Frankrijk zelfs 1 op de 5 kinderen. Maar in Nederland is Nova dus vooral een mooie meisjesnaam, met betekenis 'Nieuw". Nova is een naam die zowel nieuwheid voelt, vanwege zijn betekenis, als grote energie omdat het een astronomische term is voor een ster die plotseling helderder wordt en vervolgens vervaagt. Nova had een redelijke mate van populariteit aan het begin van de vorige eeuw en in het begin van de jaren dertig en maakt nu een comeback. Nova Pilbeam, de ster van een van Hitchcocks vroege Britse films, had familiebanden met Nova Scotia. Sinds begin 2000 stijgt de populariteit van de naam snel in Nederland. Nova Peris is een bekende hockeyster met de naam, Nova Margery Pilbeam een bekende actrice. Nova is ook een zeer populaire naam bij BA-ers (Bekende Amerikanen). Nova Campbell (2014) is de dochter van actrice Lake Bell en acteur Scott Campbell, Nova Whitfield (2016) de dochter van rapper/aceurr DC Young Fly en Jacky Oh. En Nova is ook populair als personage in films en boeken. Zo is Nova Prescott het hoofdpersonage uit de Disneyfilm 'Proms" en Nova Artino de hoofdpersoon in de Renegates roman serieboeken van Marissa Meyer.

Beroemdheden met de naam Nova

Nova Ren Suma
Schrijfster

Nova Ren Suma is een Amerikaanse # 1 New York Times bestsellerauteur van romans voor jongvolwassenen. Haar bekendste werk is The Walls Around Us. Haar romans waren tweemaal finalist voor de Edgar Award voor beste jongvolwassene van Mystery Writers of America.

Nova Maree Peris
Hockeyspeelster

Nova Peris is een Australisch hockeyster en atlete. In 1994 werd Peris wereldkampioen hockey. Peris won tijdens de Olympische Zomerspelen 1996 de gouden medaille met de hockeyploeg. Tijdens de Olympische Spelen 2000 in eigen land nam Peris deel aan het atletiek en eindigde met de 4x400 meterploeg op de vijfde plaats.

Boeken met de naam Nova

Nova op zoek naar de baby
Auteur: Janna Blom

Nova op zoek naar de baby is een leuk kinderboek van Janna Blom. Nova krijgt te horen dat zij een broertje of zusje krijgt. Maar waar komt de baby vandaan? Nova gaat op onderzoek uit. Lukt het Nova om de baby te vinden?

Films met de naam Nova

Supernova

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen. Sam en Tusker zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie. Deze tijd die ze samen hebben, is het belangrijkste in hun leven geworden. Tusker’s dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst. Geheimen worden onthuld, plannen vallen in duigen en hun liefde biedt geen vanzelfsprekende oplossing meer. Ze moeten zich afvragen wat het betekent lief te hebben in de schaduw van een ingrijpende ziekte.

Captain Nova

Captain Nova is een Science Fiction film uit 2021, van de hand van Maurice Trouwborst. 2050. De aarde is er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova de opdracht krijgt terug te reizen in de tijd om een milieuramp te voorkomen. Maar waar niemand rekening mee heeft gehouden is een bijwerking van het tijdreizen: Nova wordt weer jong.

Namen die lijken op Nova

Lova   -   Neva   -   Novak   -   Novan   -   Nové   -   Novée   -   Novi

Hoe spel ik de naam Nova?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • O Oslo
 • V Valencia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • O Omar
 • V Valentijn
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • N November
 • O Oscar
 • V Victor
 • A Alfa

Zo spel je Nova met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter o
gebarentaal letter v
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Nova in braille

n
o
v
a

Zo sein je Nova in morsecode

— ·
— — —
· · · —
· —

Zo sein je Nova met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter o
nautische vlag letter v
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Nova bekijken?

Top 3 unisex met een N

Top 17 unisex met 4 letters