Jan Geboortekaartje naam Jan j2

Betekenis Jan

God Is Genadig
Meer informatie

Geslacht

Jan wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jan is Nederlands

Jan is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

Jan is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 2 medeklinkers (j, n).

Populariteit van de naam Jan

Jan is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jan tussen 1950 en 2023. De naam Jan is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Jan is 289x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jan

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jan is een typisch Hollandse jongensnaam. Wij wijzen de oorsprong gewoon toe aan Nederland, maar de voornaam Jan is een veel voorkomende mannelijke naam in Nederland, Duitsland, Vlaanderen, Tsjechië, Polen, en Scandinavië. De naam Jan komt van Johannes. De naam Johannes is op zijn beurt de Griekse vorm van het Hebreeuwse Jochanan, wat "God is barmhartig" of "God is genadig" betekent. Johannes is met name bekend van de volgende Bijbelse personages: (1) Johannes (apostel), volgeling van Jezus en wellicht dezelfde als de evangelist Johannes, hoewel dit laatste niet erg waarschijnlijk is omdat het Johannes-evangelie vermoedelijk pas ná het jaar 100 is ontstaan. (2) Johannes (evangelist), schrijver van het Evangelie volgens Johannes (3) Johannes de Doper, profeet en neef van Jezus. Andere Nederlandse varianten van Johannes zijn onder meer net als Johan, Hans, Han, Jannes. In het buitenland kennen we als variant van Jan ook allemaal Jean (Frankrijk), John (Engeland), Gian (Italië), Juan (Spanje) en Ivan (Oost Europa). En alsof het niet genoeg is, komt de naam Jan ook in veel combinatie namen voor, zoals Jaap-Jan en Robert-Jan. De naam Jan is nog veel populairder geweest in het verleden, maar ouders in België en Nederland weten de naam nog steeds goed te vinden. Er waren heel wat heersers, grafen en hertogen met de naam Jan. Degene met de leukste naam is wellicht wel Jan zonder Vrees. Maar je had ook Jan de Blinde, Jan de Vreedzame en echt waar Jan zonder Land. In onze tijd kennen we onder meer Jan Vertonghen (voetballer), Jan Smit (zanger) en Jan Lammers (autocoureur). Leuk weetje over de naam Jan (en Kees): Deze typische Nederlandse voornaam is waarschijnlijk ook de helft van de oorsprong van het Amerikaanse woord Yankee. Ooit was New York een Nederlandse kolonie en na het "ruilen" van de stad met de Britten voor het behoud van de andere Amerikaanse kolonies waaronder Suriname, Guyana, Noord-Brazilië en de Antillen bleven er veel Nederlanders achter. De voornamen Jan en Kees waren zo typisch dat de nieuwe eigenaars, de Britten, de oorspronkelijk bewoners "Jan-Kees" noemden, welke naam in latere tijd is verbasterd tot Yankee. Na de Amerikaanse Burgeroorlog kreeg de naam een bredere betekenis als naam voor alle mensen in de noordelijke staten. Dankzij de Engelsen werd het tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in het buitenland een naam voor alle Amerikanen.

Beroemdheden met de naam Jan

Jan Eise Kromkamp
Schaatser

Jan Eise Kromkamp (Fochteloo, 18 januari 1955) is een Nederlandse inline-skater en schaatser. Kromkamp is nog altijd recordhouder in het aantal overwinningen op skeelers in de categorie A-rijders. Hij werd drie keer Nederlands kampioen op skeelers. In 1987 en 1988 won hij de titel op de marathon en in 1997 werd hij open Nederlands kampioen over 100km in het Friese Hallum. Als marathonschaatser won Kromkamp diverse klassiekers op natuurijs en enkele wedstrijden op kunstijs. Zijn grootste overwinning op schaatsen was de 200 kilometer lange Rottemerentocht in Zevenhuizen in 1991.

Jan Pieterszoon Coen
Militair

Jan Pieterszoon Coen (Hoorn, 8 januari 1587 – Batavia, 21 september 1629) was een Nederlands koopman, boekhouder-generaal (1613), directeur-generaal (1614) en vanaf 1617 de vierde gouverneur-generaal over alle bezittingen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn bekendheid is onder meer te danken aan het behalen van een monopolie op de lucratieve nootmuskaathandel in 1612 en het stichten van de handelspost Batavia in 1619, wat uitgroeide tot de hoofdstad van Nederlands-Indië (het tegenwoordige Jakarta).

Jan Douwe Kroeske
Radio - DJ

Jan Douwe Kroeske (Harderwijk, 8 november 1956) is een Nederlands programmamaker en presentator van televisieprogramma's, maar hij is ook regelmatig op de radio te horen. Sinds 2011 is hij in commercials op radio en tv de spreekbuis van verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden en XS4all.

Freek de Jonge
Cabaretier

Frederik Jan Georg (Freek) de Jonge (Westernieland, 30 augustus 1944) is een Nederlands cabaretier. Hij werd bekend toen hij met Bram Vermeulen vanaf juni 1968 optrad als het sociaal geëngageerde Neerlands Hoop. In 1980 ging hij solo en maakte naam als cabaretier met zijn geconstrueerde conferences, waarbij hij als eerste een rode draad door zijn programma liet lopen.

Peter Jan Rens
Presentator

Petrus Jan (Peter Jan) Rens (Velsen-Noord, 10 oktober 1950) is een Nederlandse presentator, acteur, schrijver en voormalig fysiotherapeut.

Jan Vertonghen
Voetballer

Jan Bert Lieve Vertonghen (Sint-Niklaas, 24 april 1987) is een Belgisch voetballer die sinds 2020 bij SL Benfica speelt, voornamelijk als centrale verdediger, verdedigende middenvelder of linksachter. Vertonghen speelde tussen 2008 en 2012 ruim 220 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax. Vertonghen debuteerde in 2007 in het Belgisch voetbalelftal en behaalde op 10 oktober 2017 tegen Cyprus zijn 97ste wedstrijd, waardoor hij Jan Ceulemans als recordinternational voorbij stak. Op zaterdag 2 juni 2018 in de oefenwedstrijd tegen Portugal in het Koning Boudewijnstadion haalde Jan Vertonghen als eerste Belgisch international de kaap van 100 interlands.

Jan zonder Vrees
Hertog

Jan zonder Vrees, of Jan I van Bourgondië (Dijon, 28 mei 1371 – Montereau-Fault-Yonne, 10 september 1419), die was nogal wat. Hij was hertog van Bourgondië, graaf van Vlaanderen, Artesië en Charolais, paltsgraaf van Bourgondië, heer van Mâcon, Chalon, Mechelen en verscheidene andere plaatsen, was een prins uit het huis Valois-Bourgondië. Jan zonder Vrees (Frans: Jean sans Peur) was de eerste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en Margaretha van Male. In 1419 werd hij vermoord te Montereau-Fault-Yonne. Hij dankt zijn bijnaam aan zijn deelname aan de kruistocht tegen de Ottomaanse sultan Bayezid I, die het Hongaarse koninkrijk bedreigde.

Jan Versteegh
Presentator

Jan Lodewijk Versteegh (Rotterdam, 31 december 1985) is een Nederlandse presentator, verslaggever en incidenteel zanger. In 2017 maakte Versteegh meerdere programma's voor BNNVARA, waaronder Proefkonijnen, Jan de Belastingman en Jan wordt vader. Het jaar erop was Versteegh nog te zien in het programma Wie is de Mol? van de AVROTROS, waarin hij de Mol was. Samen met Martien Meiland maakte hij het zaterdagavond-programma BINGO! De 100.000 euro quiz. En hij presenteerde de miniatuurbouwwedstrijd Klein Maar Fijn. In oktober 2021 presenteerde hij met Wendy van Dijk De Dansmarathon.

Jan Smit
Zanger

Johannes Hendricus Maria (Jan) Smit (Volendam, 31 december 1985) is een Nederlandse zanger, presentator, componist, tekstschrijver en acteur. Smit is een van de populairste zangers van Nederland. Buiten zijn eigen land is hij ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hij maakt deel uit van De Toppers en van het schlagertrio KLUBBB3. Als presentator is hij vooral bekend van programma's als de Beste Zangers, Sterren Muziekfeest op het plein, Het Nationaal Songfestival en het Gouden Televizier-Ring Gala. Sinds 2011 is hij zeer betrokken bij het Eurovisiesongfestival, zo maakt Smit onder andere deel uit van de Nederlandse selectiecommissie en de vakjury. Daarnaast verzorgt hij het Nederlandse commentaar namens de AVROTROS. Tevens is hij sinds 2013 bestuurslid bij voetbalclub FC Volendam.

Kunst met de naam Jan

Schilderij: De anatomische les van Dr. Jan Deijman (1656)

De anatomische les van Dr. Deijman is een van de belangrijkste schilderijen van de kunstschilder Rembrandt van Rijn. Het is het op twee na grootste werk van zijn hand. Dat het relatief minder beroemd is, heeft te maken met de brand in 1723 waarin het grootste deel verloren ging. Het schilderij werd in 1656 vervaardigd voor het Amsterdamse chirurgijnsgilde. Het originele schilderij toonde een groepsportret met Dr. Jan Deijman en acht meesterchirurgijns tijdens een anatomische les waarbij een sectie plaatsvindt op de hersenen van Joris Fonteijn, alias Zwarte Jan, een ter dood gebrachte misdadiger.

Schilderij: Portret van Jan Six (1654)

Portret van Jan Six is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt uit 1654, olieverf op linnen, 112 x 102 centimeter groot. Six was de mecenas van de kunstenaar. Het werk maakt deel uit van de Collectie Six.

Namen die lijken op Jan

Can   -   Ian   -   Jaap   -   Jace   -   Jack   -   Jad   -   Jaël   -   Jaïr   -   Jake   -   Jaki   -   Jamo   -   Jan-Willem   -   Janco   -   Jandino   -   Jannes   -   Janou   -   Jari   -   Jaro   -   Jase   -   Javi   -   Jax   -   Jaxx   -   Jay   -   Jaya   -   Jazz   -   Jens   -   Jin   -   Jon   -   Jona   -   Joni   -   Juno   -   Tan

Hoe spel ik de naam Jan?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Jan met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Jan in braille

j
a
n

Zo sein je Jan in morsecode

· — — —
· —
— ·

Zo sein je Jan met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jan bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 3 letters