Filip Geboortekaartje naam Filip j2

Betekenis Filip

Liefhebber Van Paarden, Houdt van paarden (van Griekse (philos (φίλος) = "vriend" en hippos (ἵππος) = "paard")
Meer informatie

Geslacht

Filip wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Filip is Grieks, Nederlands, Pools, Scandinavisch, Slavisch en Zweeds.

Filip is afgeleid van de naam Philip

Naamsopbouw

Filip is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, i) en 3 medeklinkers (f, l, p).

Populariteit van de naam Filip

Filip is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Filip tussen 2007 en 2023. De naam Filip is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Filip is 90x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Filip

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Filip is een mooie jongensnaam. Filip is een Nederlandse, Scandinavische en Oost Europese variant van de naam Philip. De naam is vergelijkbaar met onze Flip, en Philip/Phillip. De naam Philip is een Griekse jongensnaam en betekent "liefhebber van paarden". Het is een vorm van de Griekse naam Philippos, wat zoveel betekent als "paardenliefhebber" (philos (φίλος) = "vriend" en hippos (ἵππος) = "paard"). Het is een vrij oude Griekse naam die al werd gedragen door vijf koningen van Macedonië. Philip, de naam van een van de 12 apostelen, is nog steeds favoriet bij ouders die op zoek zijn naar een solide jongensklassieker die minder neutraal is dan Robert of John en meer onderscheidend is dan Daniël of Matthew en veel historische, koninklijke banden heeft. Beroemde dragers zijn onder meer Sint Filips en koning Filips de Grote, die de vader was van Alexander de Grote, en er zijn talloze andere Franse en Spaanse heersers met de naam Filips. Maar dankzij de hertog van Edinburgh heeft Philip een zekere ingebouwde reserve, enigszins rechtlijnig en bezadigd. Als het op bijnamen aankomt, ben je niet beperkt tot de Phil uit het midden van de eeuw - meer levendige zijn onder meer Pip en Flip. De naam kan ook worden gespeld als Phillip; die spelling wordt consequent bijna precies evenveel gebruikt als deze spelling, en in 2017 waren er precies zoveel baby Phillips als baby Philips. Er zijn enorm veel varianten van de naam, waaronder Fieliep, Filiep, Filipe, Filips, Filippe, Filippus, Fliep, Fliepe, Flip, Flippe, Fluppe, Philiep, Phillippe en Philippus. Snel terug naar de naam Filip. Filip is een koninklijke naam, net als Felipe. Filip van België is de koning sinds 2013. Deze mooie naam komt ook regelmatig terug in combinatienamen, zoals Filip Abel, Filip Darius of Filip Samuel. De populariteit van de naam neemt de laatste jaren toe in Nederland. De naam wordt ook vaak gegeven in Polen, Tsechië, Zweden en Noorwegen. Bekende dragers van de naam zijn verder de Belgische acteur Filip Peeters en de voetballers Filip Kostić (Servië) en Filip Helander (Zweden). Filip "Chibs" Telford is een personage uit T.V.'s Sons of Anarchy

Beroemdheden met de naam Filip

Filip Helander
Voetballer

Filip Viktor Helander is een Zweeds voetballer die doorgaans als centrale verdediger speelt. Hij verruilde in juli 2019 Bologna FC voor Rangers FC. Helander debuteerde in 2017 in het Zweeds voetbalelftal.

Filip Kostić
Voetballer

Filip Kostić is een Servisch voetballer die doorgaans als vleugelverdediger of -aanvaller speelt. Hij verruilde Eintracht Frankfurt in augustus 2022 voor Juventus. Kostić debuteerde in 2015 in het Servisch voetbalelftal.

Filip Peeters
Acteur

Filip Peeters (Anderlecht, 2 december 1962) is een Belgisch acteur. Naast in Vlaanderen, heeft hij ook in Duitsland en Oostenrijk carrière gemaakt. Hij is het best bekend van zijn hoofdrollen in Recht op Recht, De Hel van Tanger en Salamander.

Filip van België
Koning

Filip Leopold Lodewijk Maria (Brussel, 15 april 1960) is sinds 21 juli 2013 de zevende koning der Belgen. Hij is de oudste zoon van koning Albert II en koningin Paola.

Films met de naam Filip

Filip (2022)

Fillip is een film uit 2022 van regisseur Michal Kwiecinski. De film Filip is gebaseerd op het boek van Leopold Tyrmand. De film speelt zich af in 1943. Het titelpersonage is een kosmopoliet en niet in staat om diepere gevoelens te voelen. In Polen verloor hij zijn hele familie. Alleen - in het hart van nazi-Duitsland - verbergt hij zijn joodse afkomst en ontsnapt hij vaak aan de dood. Hij werkt als ober in het restaurant van een exclusief hotel en geniet achteloos van alle charmes van het leven omringd door luxe, mooie vrouwen en vrienden uit heel Europa. Wanneer de oorlog echter een bloedige tol begint te eisen van degenen die het dichtst bij hem staan, stort de ingewikkeld opgebouwde wereld om hem heen als een kaartenhuis in elkaar.

Namen die lijken op Filip

Felipe

Hoe spel ik de naam Filip?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • I Italia
 • L Liverpool
 • I Italia
 • P Paris

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • P Patrick

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • I India
 • L Lima
 • I India
 • P Papa

Zo spel je Filip met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter p

Zo schrijf je Filip in braille

f
i
l
i
p

Zo sein je Filip in morsecode

· · — ·
· ·
· — · ·
· ·
· — — ·

Zo sein je Filip met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter p

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Filip bekijken?

Top 10 jongensnamen met een F

Top 10 jongensnamen met 5 letters