Unisex namen met een S

Unisex namen met een S

Je kindje een naam geven is geen makkelijke opgave. Er zijn miljoenen namen, honderden schrijfwijzen en vast en zeker tientallen suggesties van vrienden en familie. Hieronder hebben we een aantal unisex namen met een S uitgekozen, en vertellen we je wat meer over deze letter. Zo proberen we jouw zoektocht wat makkelijker te maken.

De S – vroeger en nu

De S zoals wij hem kennen, heeft niet altijd bestaan. In het Semetische alfabet werd het uitgesproken als een sh, zoals in chocolade of shirt. Pas toen de Grieken deze klank overnamen is hij veranderd in de S zoals wij hem uitspreken. Zij baseerden de klank op hun woord ‘sigi’, wat sissen betekende, en noemden de letter die bij deze klank hoort: Sigma. In hun alfabet was het de achttiende letter, bij ons schoof het één plekje op en werd het nummer negentien.

Een stemloze klank

Bij het uitspreken van de S trillen je stembanden niet mee. Probeer het maar eens: plaats twee vingers op je keel, aan allebei de kanten van je strottenhoofd, en noem het alfabet op. Bij een letter als de P voel je je stembanden duidelijk trillen, terwijl dit gevoel bij de S veel zwakker is. Omdat de S stemloos is, klinkt hij zacht en wordt het dus vaak gezien als een lieve klank. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er geen stoere namen zijn die beginnen met een S!

De populariteit

In het Nederlands staat de S op nummer negen van de meest gebruikte letters, en ook in andere talen is hij populair. In het Engels is het namelijk een van de meest voorkomende beginletters. Ook zijn er variaties op de S: denk maar aan de ‘ringel-S’, de letter ß, die je bent tegengekomen tijdens je lessen Duits op de middelbare school.

Namen die beginnen met een S

Een unisex naam met een S die vrij populair is, is Sam. Deze naam is een afkorting voor zowel Samantha als Samuel en is daarom perfect voor beide geslachten. Ook is Sam makkelijk uit te spreken in het Nederlands en in het Engels, wat het een internationale naam maakt.
Een Nederlandse uniseks naam is Senna. Alhoewel deze naam ongeveer drie keer vaker aan meisjes wordt gegeven dan aan jongens, blijft het populair voor beiden. Een variant op deze naam is Senne.

Wil je nog meer opties bekijken, dan staan hieronder een aantal andere unisex namen met de beginletter S. Veel succes met je zoektocht!

Zoeken

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Unisex namen op alfabet