Thomas Geboortekaartje naam Thomas j2

Betekenis Thomas

Tweeling (van Hebreeuwse/Aramese naam 'Thomas' (תום) of Tôm)
Meer informatie

Geslacht

Thomas wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Thomas is Grieks

Thomas is afgeleid van de naam Tomas

Naamsopbouw

Thomas is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter T en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 4 medeklinkers (t, h, m, s).

Populariteit van de naam Thomas

Thomas is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Thomas tussen 1950 en 2023. De naam Thomas is minder populair geworden.

 • Thomas is 333x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Thomas

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Thomas is een jongensnaam afkomstig van de Hebreeuwse/Aramese naam 'Thomas' (תום) of Tôm, wat tweeling betekent. Thomas is de Griekse variant van de Aramese naam Ta'oma'. Thomas is dus een Bijbelse naam, die ons bekend is geworden als de naam van een van de twaalf apostelen van Jezus. De naam kwam tot stand omdat er te veel apostelen waren die Judas heetten; Jezus hernoemde een Thomas - wat 'tweeling' betekent - om hem te onderscheiden van Judas Iskariot en de Judas, ook bekend als Thaddeus. Aanvankelijk werd de naam alleen voor priesters gebruikt. De naam Thomas komt in het Nederlands voor sinds de 12e eeuw. De naam dankt zijn populariteit aan de verering van de gelijknamige apostel en heiligen. Thomas is in de loop van de tijd ook een van de meest gebruikte klassieke babynamen in zowel Engeland als de VS, en staat nog steeds stevig in de Top 100. Thomas heeft enkele opmerkelijke buitenlandse versies: de multiculturele Tomas, de Italiaanse Tomasso, de Portugese Tomaz en de Schotse bijnaam Tam. In Parijs is Tom tegenwoordig een populaire naam die alleen wordt gebruikt. Andere varianten zijn Thomás, Tom, Tomis, Tommie, Tommy. Buitenlandse varianten zijn onder andere: - Duits: Thomas, Tom, Tommy - Engels: Thom, Thomas, Tom, Tommy - Frans: Thomas, Thomé - Hongaars: Tamás - Italiaans: Tomaso, Tommaso, Tommasso - Tsjechisch: Tomáš - Fins: Tuomas - Spaans: Tomás - Portugees: Tomé De naam Thomas is ook erg populair in de Verenigde Staten (heel soms ook als meisjesnaam), België en in Frankrijk. Maar Thomas wordt in alle Westerse landen regelmatig door ouders gekozen. Bekende dragers van de naam vind je in de hele wereld in overvloed. Sir Thomas van Aquino, Thomas Edison en Thomas Becket zijn drie voorbeelden. De naam Thomas doet het ook goed bij BA-ers (Bekende Amerikanen). Jack Black (Thomas David Black (2008)) en Dennis Quaid (Thomas Boone Quaid (2007) hebben allebei zoons genaamd Thomas. Meer recentelijk gaf zangeres Caitlyn Smith de naam aan haar zoon, Thomas Miles Gaalswyk (2016). In Nederland kennen we vooral cabaratier Thomas Acda, wielrenner Thomas Dekker en zanger Thomas Berge. De naam komt ook voor als achternaam, denk onder meer aan Manon Thomas. Verder kennen de meeste kinderen Thomas de Stoomlocomotief. De naam Thomas doet het ook erg goed bij schrijvers en regisseurs. We kennen allemaal Thomas "Tom" Marvolo Riddle aka Lord Voldemort van de Harry Potter series. Thomas Magnum had zijn eigen detective serie op Hawaï. Thomas Barrow en Thomas ¨Tom¨ Branson spelen mee in Downton Abbey. Thomas "Tom" Tarleton komt voor in de literaire roman 'Gone with the Wind' en Thomas Wade in 'In the heart of the Rockies". En we kunnen nog wel even doorgaan, want wist je bijvoorbeeld dat Tom uit Tom & Jerry eigenlijk ook Thomas heet.

Beroemdheden met de naam Thomas

Thomas Karsten
Wetenschapper

Herman Thomas Karsten (22 april 1884, Amsterdam – 1945, Cimahi) was een Nederlandse ingenieur die tijdens de Nederlandse koloniale overheersing een belangrijke bijdrage leverde aan de architectuur en stedenbouw in Indonesië.

Thomas de Stoomlocomotief
Personage

Thomas de stoomlocomotief, in het Verenigd Koninkrijk bekend als Thomas & Friends of Thomas the Tank Engine, is een Brits televisieprogramma van Britt Allcroft voor peuters, dat van 1984 tot 2021 werd uitgebracht.

Tom Daley
Zwemmer

Thomas Robert (Tom) Daley (Plymouth, 21 mei 1994) is een Engelse schoonspringer die op dertienjarige leeftijd Europees Kampioen werd. Met een score van 491,95 punten won hij in 2008 goud in de finale van het onderdeel toren (10 meter) op het Europees Kampioenschap Zwemmen, Schoonspringen en Synchroonzwemmen in Eindhoven. Daley is lid van de Plymouth Diving Club.

Richard Pryor
Acteur

Richard Franklin Lennox Thomas Pryor (Peoria (Illinois), 1 december 1940 – Encino (Californië), 10 december 2005) was een Amerikaanse stand-upcomedian en acteur. Als begaafd verteller slechtte hij vele barrières voor zwarte 'stand-upcomedians'. Hoewel hij herhaaldelijk kleurrijke taal gebruikte, vulgariteiten, zelfs raciale benamingen (zoals het politiek incorrecte 'nigger'), bereikte hij een breed publiek met zijn scherpe waarnemingen. Pryor wordt gerekend tot de beste en belangrijkste stand-upcomedians.

Thomas Dekker
Wielrenner

Thomas Dekker (Dirkshorn, 6 september 1984) is een voormalig Nederlands wielrenner. Hij werd in 2005 prof. In 2009 bleek dat er in 2007 epo in zijn lichaam was aangetroffen en hij gaf toe doping te hebben gebruikt. Als gevolg hiervan werd hij geschorst tot 1 juli 2011. Dekker keerde daarna terug in het wielrennen, maar kwam niet meer op zijn oude niveau. In maart 2015 beëindigde hij zijn profloopbaan.

Thomas Berge
Zanger

Thomas Berge, pseudoniem van Chiel Ottink (Haaksbergen, 25 januari 1990), is een Nederlands zanger.

Thomas Acda
Acteur

Thomas Acda (Amsterdam, 6 maart 1967) is een Nederlands cabaretier, acteur, schrijver en zanger. Hij is bekend als lid van het voormalige duo Acda en De Munnik.

Boeken met de naam Thomas

De avonturen van Rutger, Thomas en Paco 1
Auteur: Thomas van Grinsven

YouTubers Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en Rutger Vink (Furtjuh) en hun hond Paco beleven de spannendste avonturen in hun eigen kinderboekenserie. In dit eerste deel, De magische halsband, krijgen Rutger, Thomas en Paco de hond een pakket opgestuurd met cadeautjes voor Paco. Maar vanaf dat moment gebeuren er hele vreemde dingen. Van wie komt dat pakket eigenlijk? En waarom gedraagt Paco zich zo raar? Als Paco dan ook nog verdwijnt, komen Rutger en Thomas in actie om het mysterie op te lossen en natuurlijk hun hond te redden. Een vrolijk en kleurrijk verhaal vol humor en spanning. Met heel veel tekeningen en strippagina’s. Het eerste boek in een nieuwe serie over je favoriete YouTube-helden. Dit móet je gelezen hebben!

Films met de naam Thomas

Thomas en het Heldenverhaal (2014)

Thomas de stoomlocomotief beleeft allemaal avonturen. Na een monsterlijke storm op het eiland van Sodor duiken er na de aardverschuiving zeer vreemde voetafdrukken op. Thomas en Percy zijn erg nieuwsgierig en kunnen niet wachten om erachter te komen wat of wie deze afdrukken zou kunnen hebben achtergelaten. Ze belanden in allerlei gevaarlijke situaties. Met behulp van nieuwe vrienden, een beetje graven en een hoop moed, ontdekken ze het verrassende antwoord. Tijdens de reis naar het ontdekken van de mysterie komen ze ook achter de ware betekenis van 'moed'.

Kunst met de naam Thomas

Schilderij: De ongelovige Thomas

De ongelovige Thomas is een vaak gekopieerd schilderij van Carvaggio. In de weken na de wederopstanding zijn er verschillende verschijningen van Jezus aan zijn apostelen. De verschijning aan Apostel Thomas is hiervan waarschijnlijk de meest dramatische. Thomas was een discipel van Jezus en een van de twaalf apostelen. Toen Jezus na zijn opstanding verscheen aan de discipelen, wilde Thomas niet geloven dat de man werkelijk zijn meester was. Hij vroeg om een bewijs. Jezus toonde toen de wond in zijn zij die een Romeinse soldaat hem voor de krusiging had toegebracht met zijn lans, en nodigde Thomas uit zijn vinger er in te steken. Dit schilderij van Caravaggio toont duidelijk dat de ongelovige Thomas in een klap overtuigd was.

Namen die lijken op Thomas

Tomas

Hoe spel ik de naam Thomas?

Internationaal alfabet

 • T Tripoli
 • H Havanna
 • O Oslo
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • T Tamara
 • H Hidde
 • O Omar
 • M Mila
 • A Ali
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • T Tango
 • H Hotel
 • O Oscar
 • M Mike
 • A Alfa
 • S Sierra

Zo spel je Thomas met gebarentaal.

gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter o
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Thomas in braille

t
h
o
m
a
s

Zo sein je Thomas in morsecode

· · · ·
— — —
— —
· —
· · ·

Zo sein je Thomas met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter o
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Thomas bekijken?

Top 10 jongensnamen met een T

Top 10 jongensnamen met 6 letters