John Geboortekaartje naam John j2

Betekenis John

God Is Genadig
Meer informatie

Geslacht

John wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van John is Hebreeuws

John is afgeleid van de naam Johannes

Naamsopbouw

John is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 1 klinker (o) en 3 medeklinkers (j, h, n).

Populariteit van de naam John

John is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam John tussen 1956 en 2023. De naam John is minder populair geworden.

 • John is 19x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam John

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

John is een zeer bekende jongensnaam. Het is de Engelse vorm van Iohannes, de Latijnse vorm van de Griekse naam Ἰωάννης (Ioannes), zelf afgeleid van de Hebreeuwse naam יוֹחָנָן (Yochanan) wat betekent "Yahweh is genadig", van de wortels יוֹ (yo) verwijzend naar de Hebreeuwse God en חָנַן (chanan ) wat betekent "genadig zijn". De Hebreeuwse vorm komt voor in het Oude Testament (gespeld als Johanan of Jehohanan in de Engelse versie), maar deze naam dankt zijn populariteit aan twee Nieuwtestamentische karakters, beide zeer gerespecteerde heiligen. De eerste is Johannes de Doper, een joodse asceet die wordt beschouwd als de voorloper van Jezus. Hij doopte Jezus en werd later geëxecuteerd door Herodes Antipas. De tweede is de apostel Johannes, die traditioneel wordt beschouwd als de auteur van het vierde evangelie en de Openbaring. Met de apostelen Petrus en Jacobus (zijn broer) maakte hij deel uit van de binnenste cirkel van Jezus. Deze naam kwam aanvankelijk vaker voor onder oosterse christenen in het Byzantijnse rijk, maar floreerde in West-Europa na de Eerste Kruistocht. In Engeland werd het extreem populair, meestal de meest voorkomende mannelijke naam van de 13e tot de 20e eeuw (maar soms voorbijgestreefd door William). Tijdens de latere middeleeuwen werd het aan ongeveer een vijfde van alle Engelse jongens gegeven. In de Verenigde Staten was het tot 1923 de meest voorkomende naam voor jongens. De naam (in verschillende spellingen) is gedragen door 21 pausen en acht Byzantijnse keizers, evenals heersers van Engeland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Polen, Portugal, Bulgarije, Rusland en Hongarije. Het werd ook gedragen door de dichter John Milton (1608-1674), filosoof John Locke (1632-1704), de Amerikaanse grondlegger en president John Adams (1735-1826), en dichter John Keats (1795-1821). Beroemde dragers van de 20e eeuw zijn onder meer auteur John Steinbeck (1902-1968), de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy (1917-1963) en muzikant John Lennon (1940-1980). De vormen Ian (Schots), Sean (Iers) en Evan (Welsh) zijn ook vaak gebruikt in de Engelstalige wereld, evenals het middeleeuwse verkleinwoord Jack. Bekende Nederlandse dragers van de naam zijn John de Mol en John de Bever.

Beroemdheden met de naam John

Zachary Quinto
Acteur

Zachary John Quinto (Pittsburgh (Pennsylvania), 2 juni 1977) is een Amerikaanse acteur bekend door zijn rollen als Adam Kaufman in 24, Sasan in So NoTORIous, en Gabriel "Sylar" Gray in NBC's Heroes. Quinto is half-Italiaans en half-Iers.

Jon Bon Jovi
Muzikant

John Francis Bongiovi (Perth Amboy, 2 maart 1962) is een Amerikaans zanger, componist, muzikant, die vooral bekend is als de leadzanger van de band Bon Jovi. Ook heeft hij enkele rollen gehad in Hollywoodfilms en televisieseries.

John de Mol
Ondernemer

Johannes Hendrikus Hubert de Mol is een Nederlandse mediaondernemer en televisieproducent, zoon van voormalig zanger John de Mol sr., broer van Linda de Mol en vader van Johnny de Mol.

Johnny de Mol
Presentator

John Carel de Mol is een Nederlands acteur, zanger, diskjockey, programmamaker, ondernemer en presentator. Hij is een zoon van John de Mol jr. en Willeke Alberti.

John Lennon
Muzikant

John Winston Ono Lennon MBE (geboren als John Winston Lennon), (Liverpool, 9 oktober 1940 – New York, 8 december 1980) was een Engels popmusicus, vredesactivist en oprichter van de Liverpoolse groep The Quarrymen, die na enkele wijzigingen in de bezetting evolueerde tot The Beatles. Samen met Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr had Lennon met deze groep een belangrijke rol in de popmuziek.

John Travolta
Acteur

Namen die lijken op John

Johan   -   Johnny

Hoe spel ik de naam John?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • H Havanna
 • N New York

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • H Hidde
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • H Hotel
 • N November

Zo spel je John met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter h
gebarentaal letter n

Zo schrijf je John in braille

j
o
h
n

Zo sein je John in morsecode

· — — —
— — —
· · · ·
— ·

Zo sein je John met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter h
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam John bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 4 letters