Ibrahim Geboortekaartje naam Ibrahim j2

Betekenis Ibrahim

Vader Van Vele Volken, De (goddelijke) Vader Is Barmhartig
Meer informatie

Geslacht

Ibrahim wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ibrahim is Arabisch

Ibrahim is afgeleid van de naam Abraham

Naamsopbouw

Ibrahim is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter I en is opgebouwd uit 3 klinkers (i, a, i) en 4 medeklinkers (b, r, h, m).

Populariteit van de naam Ibrahim

Ibrahim is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ibrahim tussen 1997 en 2023. De naam Ibrahim is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Ibrahim is 139x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ibrahim

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ibrahim is een jongensnaam, van oorsprong Arabisch. De naam Ibrahim is de Arabische variant van de Hebreeuwse naam Abraham. Ibrahim (ook gespeld als Ibraheem) (Arabisch: إبراهيم, Ibrāhīm) is dus de Arabische naam van de profeet en patriarch Abraham en een van Allah's boodschappers in de koran. Ibrahim is de naam van een van de belangrijkste profeten in de Koran. Onder zijn nakomelingen zijn de Profeet Ismaeel, Ishaaq, Yaqoob, Yusuf, Musa, Haroon, Zakaria, Yahya, Isa en onze profeet Mohammed, moge de vrede en zegeningen van Allah met hem zijn en alle profeten en boodschappers. De naam van de profeet Ibrahim wordt minstens 70 keer genoemd in de Koran, wat zijn grote belang aangeeft. Hij is de enige mens die een "intieme vriend" van God is, zoals de Koran getuigt in Surat an-Nisaa 4:125: "En wie is beter in religie dan iemand die zichzelf onderwerpt aan Allah terwijl hij een weldoener is en de religie van Ibrahim volgt, neigend naar de waarheid? En Allah nam Abraham als een intieme vriend." Het is een veel voorkomende voornaam en achternaam onder moslims en Arabische christenen, een verwant van de naam Abraham of Avram in het jodendom en het christendom in het Midden-Oosten. In de Levant en de Maghreb zijn Brahim en Barhoum veel voorkomende verkleinwoorden voor de voornaam Ibrahim. De naam wordt verder zowel in Europa, Amerika als in het Midden-Oosten goed gebruikt door moslimouders. Varianten van de naam zijn onder meer Ebrahim en Ibraheem. Bekende dragers van de naam vind je overal ter wereld. Zo zijn er diverse presidenten en premiers met de naam. Ibrahim Abboud was president van Sudan, Ibrahim al president van Jemen en Ibrahim Mahlab premier van Egypte. Ibrahim Badamasi Babangida was de 8ste president van Nigeria. Ibrahim Rugova de eerste president van Kosovo. Voor sommigen kan de naam verband houden met voetbalmegastar Zlatan Ibrahimovic, maar in Nederland kennen we natuurlijk vooral Ibrahim Affelay.

Beroemdheden met de naam Ibrahim

İbrahim Çelikkol
Acteur

İbrahim Çelikkol is een Turkse tv-serie en filmacteur, voormalig speler van het basketbalteam Nationaal onder-20 van Turkije en fotomodel.

Ibrahim Ferrer
Muzikant

Ibrahim Ferrer was een Cubaanse zanger. Ferrer werd geboren in een nachtclub in het dorpje San Luis bij Santiago de Cuba. Hij begon zijn carrière op zijn 14e jaar. In de jaren vijftig zong hij voor Pacho Alonso's orkest in Havana. Hij bleef meer dan 20 jaar bij de groep.

Ibrahim Mahlab
Premier

Ibrahim Mahlab is een Egyptisch bestuurder en politicus. Van 1994 tot 2013 was hij bestuursvoorzitter van de Arab Contractors Company en daarnaast had hij enkele andere bestuursfuncties in handen, waaronder in de Nationaal-Democratische Partij van president Moebarak.

Ibrahim Abboud
President

GeneraalIbrahim Abboud was een Soedanees legerleider en staatsman. Ibrahim Abboud volgde een opleiding aan de Soedanese militaire academie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij actief deel aan de veldtochten in Oost-Afrika en Libië.

Ibrāhīm ibn Muḥammad
Heilige

Ibrāhīm ibn Muḥammad (Arabisch: إِبْرَاهِيم ٱبْن مُحَمَّد), was de zoon van de islamitische profeet Mohammed en Maria al-Qibtiyya.

Ibrahim Afellay
Voetballer

Ibrahim Afellay (Riffiaans-Berbers: ⵉⴱⵔⴰⵀⵉⵎ ⴰⴼⴻⵍⴰⵢ; geboren 2 april 1986) is een Nederlands-Marokkaanse voormalig profvoetballer die speelde als aanvallende middenvelder of vleugelspeler. Hij speelde jeugdvoetbal bij Elinkwijk voordat hij op 10-jarige leeftijd naar de jeugdopleiding van PSV Eindhoven ging. Na zijn debuut in 2004 vertegenwoordigde hij acht seizoenen PSV en hielp hij hen aan vier Eredivisie-titels voordat hij in januari 2011 voor € 3 miljoen naar Barcelona verhuisde. Zelden gebruikt door Barcelona en ontsierd door een blessure, werd hij uitgeleend aan Schalke 04 en Olympiacos voordat hij in 2015 tekende voor Stoke City. Afellay bracht drie seizoenen door bij Stoke voordat hij zijn carrière bij PSV beëindigde. Afellay maakte zijn debuut in het Nederlands elftal in 2007 en verscheen op het WK 2010 en droeg ertoe bij dat de Nederlandse ploeg op de tweede plaats eindigde in het toernooi. Hij was ook aanwezig op Euro 2008 en Euro 2012, met in totaal meer dan 50 optredens.

Boeken met de naam Ibrahim

Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran
Auteur: Éric-Emmanuel Schmitt

Vol liefde en wijsheid, een prachtig pleidooi voor tolerantie. In het Parijs van de jaren zestig raakt Momo, een joods jongetje van twaalf, bevriend met de oude Arabische kruidenier in de Rue Bleue. Maar schijn bedriegt: Meneer Ibrahim is geen Arabier, de Rue Bleue is niet blauw en het kind is misschien niet joods. Wat zich ontrolt is een prachtig verhaal dat de grenzen van religies overstijgt. Om te lezen, voor te lezen en heel vaak te herlezen.

Profeet Ibrahim's vrede zij met hem zoektocht naar Allah koran verhalen voor de kleintjes
Auteur: Saniyasnain Khan

Het boek Profeet Ibrahim's zoektocht naar Allah uit de serie van Koran verhalen voor de kleintjes. Laat je kinderen maken met Allah. Dit boekje verteld op een speelse, geïllustreerde en betoverende manier het inspirerende verhaal van de Profeet Ibrahim waarin hij zoekt naar Allah.

Films met de naam Ibrahim

Ibrahim (2020)

Ibrahim is een film uit 2020 van regisseur Samir Guesmi. De jonge Ibrahim woont met zijn vader Ahmed in de buitenwijken van Parijs. Als hij door zijn beste vriend Achille betrokken wordt bij een mislukte winkeldiefstal, brengt hij niet alleen zijn vader in de problemen maar levert dit hem ook een torenhoge schuld op. Ibrahim besluit een groot risico te nemen in de hoop zijn fouten weer recht te kunnen zetten en het respect van zijn vader terug te verdienen.

Namen die lijken op Ibrahim

Abraham

Hoe spel ik de naam Ibrahim?

Internationaal alfabet

 • I Italia
 • B Baltimore
 • R Roma
 • A Amsterdam
 • H Havanna
 • I Italia
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • I Iris
 • B Bo
 • R Ruben
 • A Ali
 • H Hidde
 • I Iris
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • I India
 • B Bravo
 • R Romeo
 • A Alfa
 • H Hotel
 • I India
 • M Mike

Zo spel je Ibrahim met gebarentaal.

gebarentaal letter i
gebarentaal letter b
gebarentaal letter r
gebarentaal letter a
gebarentaal letter h
gebarentaal letter i
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Ibrahim in braille

i
b
r
a
h
i
m

Zo sein je Ibrahim in morsecode

· ·
— · · ·
· — ·
· —
· · · ·
· ·
— —

Zo sein je Ibrahim met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter i
nautische vlag letter b
nautische vlag letter r
nautische vlag letter a
nautische vlag letter h
nautische vlag letter i
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ibrahim bekijken?

Top 10 jongensnamen met een I

Top 10 jongensnamen met 7 letters