Harry Geboortekaartje naam Harry j2

Betekenis Harry

Heerser van woonplaats of erf, Machtig
Meer informatie

Geslacht

Harry wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Harry is Germaans

Harry is afgeleid van de naam Hendrik

Naamsopbouw

Harry is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 1 klinkers (a) en 4 medeklinkers (h, r, r, y).

Populariteit van de naam Harry

Harry is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Harry tussen 1950 en 2023. De naam Harry is minder populair geworden.

 • Harry is 10x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Harry

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Harry is een mooie en klassieke jongensnaam. Wij vinden Harry eigenlijk een typische Nederlandse naam, maar dat is ie zeker niet. De naam is superinternationaal. In Engelstalige landen (zeker nu met prins Harry), maar ook in Frankrijk en Scandinavië is de naam zeer populair bij ouders. Momenteel kiezen ouders in Nederland vaker voor Harrie dan voor Harry, maar onze voorkeur ligt bij Harry. De naam Harry is zowel een jongensnaam als een meisjesnaam, van oorsprong Duits en betekent "landgoedheerser". De naam Harry is namelijk afgeleid van de naam Henry, Henri, en die is weer afgeleid van de Germaanse naam Hendrik. De naam Hendrik is een voornaam van Germaanse origine. Het eerste lid is moeilijk te duiden, maar is waarschijnlijk heim, "woonplaats", "erf" (zoals in heimwee). Het tweede lid is het veelvoorkomende Germaanse naamelement rik, "heerser", "koning", dat ook is terug te vinden in Grieks, Latijn (rex) en Oudiers (rig). Harry is de middeleeuwse Engelse vorm van Henry, die is afgeleid van de Germaanse naam Heimrich, wat 'landgoedheerser' betekent. Harry was de bijnaam van alle acht Hendrik koning in Engeland; Harry is ook een verkleinwoord van Harold en Harrison. We zijn gewoon gek op Harry! Harry was ieders bejaarde oom totdat prinses Diana, volgens de Britse koninklijke traditie, haar zoon officieel de naam Henry gaf, maar hem Harry noemde. Toen werd Harry Potter een rage en werd Harry Styles van One Direction de populairste boybander van het nieuwe millennium. Harry is nog steeds veel populairder in Engeland, Ierland en Schotland dan in de VS. De naam heeft in de VS en UK talloze waardige naamgenoten, waaronder Harry Truman, Harry Belafonte en Harry Houdini. In Nederland kennen we onder meer schrijver Harry Mullisch, componist Harry Bannink en presentator Harry Vermegen. Onder de Amerikaanse beroemdheden die deze goede naam voor hun zonen hebben gekozen, zijn David Letterman (het was de naam van zijn vader), Simon Baker en Billy Bob Thornton. De naam komt ook voor in een aantal filmtitels van The Trouble with Harry tot Dirty Harry tot When Harry Met Sally. En natuurlijk kent iedereen de naam Harry Potter... De naam komt ook voor in vele liedjes waaronder "I'm Just Wild About Harry" van Judy Garland, of gewoon Harry van de CC Cowboys. En last but not least kennen we in Nederland ook nog de "Handige Harry", een alliteratie om een handig persoon mee aan te duiden

Beroemdheden met de naam Harry

Harry Potter
Personage

Harry James Potter (Goderics Eind, 31 juli 1980) is de hoofdpersoon uit de zevendelige gelijknamige boekenserie van Joanne Rowling. Bijnamen van Harry zijn "de Uitverkorene" en "De Jongen Die Bleef Leven".

Harry van Sussex
Prins

Harry, hertog van Sussex, geboren als Henry Charles Albert David (Paddington, Londen, 15 september 1984), is de jongste zoon uit het huwelijk van de Britse koning Charles III en prinses Diana. Hij is een kleinzoon van koningin Elizabeth II en prins Philip. Harry heeft een oudere broer, William. Harry is getrouwd met Meghan Markle.

Harry Vermeegen
Presentator

Henricus Bernardus Johannes Maria (Harry) Vermeegen (Amsterdam, 20 mei 1950) is een Nederlands (sport-)journalist en programmamaker. Vermeegen is vooral bekend van de tv-programma's die hij tussen 1982 en 1996 samen met Henk Spaan maakte, zoals Pisa, Verona, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien.

Harry Mulisch
Schrijver

Harry Kurt Victor Mulisch was een Nederlandse schrijver. Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-Joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoren. Mulisch won een groot aantal literaire prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs, beide voor zijn gehele oeuvre. De ontdekking van de hemel werd in 2007 uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. In oktober 2010 overleed de auteur op 83-jarige leeftijd aan kanker. Bekende boeken van zijn hand zijn verder onder andere De Aanslag en De Procedure.

Harry Styles
Zanger

Harry Edward Styles (Redditch, 1 februari 1994) is een Britse singer-songwriter en acteur. Hij is bekend als lid van de Brits/Ierse band One Direction en als solozanger. Hij tekende in juni 2016 een contract bij het Amerikaanse platenlabel Columbia Records, waarbij hij minstens drie soloalbums mag opnemen.[4] In 2017 bracht hij zijn debuutsingle "Sign of the Times" uit. Op 12 mei 2017 bracht hij zijn naar zichzelf genoemde album Harry Styles uit. Op 13 december 2019 bracht hij zijn tweede studioalbum Fine Line uit. Op 20 mei 2022 bracht hij zijn derde studioalbum uit, genaamd Harry’s House.

Boeken met de naam Harry

Haagse Harry
Auteur: Marnix Rueb

Haagse Harry is een Nederlandse stripreeks, getekend door Marnix Rueb. De serie debuteerde in 1991 en draait rond een inwoner van Den Haag die fonetisch Haags dialect praat.

Films met de naam Harry

The Truth About the Harry Quebert Affair (2018)

The Truth About the Harry Quebert Affair is een Amerikaanse televisieserie, gebaseerd op de roman De waarheid over de zaak Harry Quebert uit 2012 van Joël Dicker. De serie werd geregisseerd door Jean-Jacques Annaud. Het verhaal speelt in Maine 1975. De 34-jarige bestsellerauteur Harry Quebert ontmoet de 15-jarige Nola Kellergan en begint een affaire met haar. De twee zijn van plan om samen een toekomst tegemoet te gaan, maar voordat ze dat kunnen, verdwijnt Nola spoorloos. Het lijkt erop dat ze het slachtoffer is geworden van een misdrijf, maar de omstandigheden worden nooit onthuld. Ruim 30 jaar later lijdt de gevierde jonge auteur Marcus Goldman aan een writer's block. Hij roept de hulp in van zijn voormalige mentor, Quebert en reist van New York naar Maine. Terug in New York ziet hij op het nieuws dat het lichaam van een jonge vrouw, Nola Kellergan is gevonden op het terrein van Quebert. Wanneer Quebert wordt gearresteerd op verdenking van moord, reist Goldman naar Maine om samen met advocaat Benjamin Roth en politiesergeant Perry Gahalowood de echte dader te vinden

When Harry met Sally (1989)

When Harry Met Sally... is een romantische komedie uit 1989, geschreven door Nora Ephron en geregisseerd door Rob Reiner. De hoofdrollen worden gespeeld door Billy Crystal en Meg Ryan. De film gaat over Harry en Sally, die elkaar ontmoeten in hun studententijd en elkaar in de loop der tijd min of meer toevallig steeds tegenkomen. When Harry Met Sally… was een groot succes in de bioscopen en werd ook door de critici enthousiast onthaald. De film is onder andere bekend door de scène in een eethuis in Manhattan, waarin Sally hardop een orgasme simuleert, om te bewijzen dat mannen een gespeeld vrouwelijk orgasme niet kunnen onderscheiden van een echt.

Dirty Harry (1971)

Dirty Harry is een Amerikaanse actiefilm uit 1971 met in de hoofdrol Clint Eastwood. De film werd geregisseerd door Don Siegel. Het verhaal is geïnspireerd door de jacht op de beruchte Zodiac Killer. Het is de eerste film in de "Dirty Harry"-filmreeks. Harry Callahan is een inspecteur die altijd de smerige klusjes krijgt en keihard is tegen criminelen en zelfs zijn collega's. Vandaar zijn bijnaam Dirty Harry. Wanneer een moordenaar vlak na zijn arrestatie weer vrij komt, volgt Harry hem met gevaar voor eigen leven.

Namen die lijken op Harry

Barry   -   Harm   -   Harris   -   Hero

Hoe spel ik de naam Harry?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • R Roma
 • R Roma
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • A Ali
 • R Ruben
 • R Ruben
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • A Alfa
 • R Romeo
 • R Romeo
 • Y Yankee

Zo spel je Harry met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter r
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Harry in braille

h
a
r
r
y

Zo sein je Harry in morsecode

· · · ·
· —
· — ·
· — ·
— · — —

Zo sein je Harry met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter r
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Harry bekijken?

Top 10 jongensnamen met een H

Top 10 jongensnamen met 5 letters