Juno Geboortekaartje naam Juno u2

Betekenis Juno

Mythische koningin van de hemels
Meer informatie

Geslacht

Juno wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Juno is Romeins

Naamsopbouw

Juno is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, o) en 2 medeklinkers (j, n).

Populariteit van de naam Juno

Juno is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Juno tussen 2013 en 2023. De naam Juno is minder populair geworden.

 • Juno is 21x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Juno

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Juno is een mooie meisjesnaam en jongensnaam, een mooie uniseks naam dus! De naam is erg populair bij ouders in Nederland en België, maar zeker ook in Zweden en de UK. In bijna alle landen is Juno overwegend een naam voor een dochtertje, maar in Brazilië is het dan weer typisch een jongensnaam. In Canada is de verhouding ongeveer 50-50. Op zich is de betekenis van Juno niet helemaal duidelijk. De betekenis is mogelijk gerelateerd aan een Indo-Europese wortel die "jong" betekent, of mogelijk van Etruskische oorsprong. Juno is een Latijnse meisjesnaam en betekent "koningin van de hemel". In de Romeinse mythologie was Juno de vrouw van Jupiter en de koningin van de hemel. Ze was de beschermster van het huwelijk en de vrouw, en was ook de godin van de financiën. In de Romeinse mythologie was Juno het equivalent van Hera in de klassieke mythologie, en de beschermer van vrouwen en het huwelijk; daarom staat juni bekend als de bruidsmaand. De naam van de godheid is van onzekere oorsprong, maar is waarschijnlijk afgeleid van de stam -iuwen, wat jong betekent. Met Jupiter en Minerva vormde ze de Capitolijnse triade, waarvan de aanbidding centraal stond in de Romeinse religie. Juno is een oude naam die net zo fris aanvoelt alsof hij net is bedacht. Sinds de release van de populaire indiefilm Juno is deze levendige maar sterk eindigende naam van de Romeinse godin steeds meer potentiële babynaam kandidaat bij ouders geworden. Will Champion, drummer van Coldplay koos Juno als een van zijn tweelingen (wiens broer de koninklijke Rex is). En ook veel BA-ers (Bekende Amerikanen) weten de naam te vinden. Juno Wright (2005) is de dochter van acteurs Jeffrey Wright en Carmen Ejogo. Juno Rassi (2014) de dochter van ondernemer en TV persoonlijkheid Mazdack Rassi en Zanna Roberts Rassi, en Sunday Juno Fox (2019) is de dochter van actrice Janet Montgomery en Joe Fox. Verder zjin bekende dragers van de naam onder meer de Olympisch schoonspringster Juno Stover-Irwin en actrice Juno Temple. In Nederland kennen we dichter Juno Rissema. De naam Juno doet het ook goed bij schrijvers en regisseurs. Juno's naam wordt gebruikt in Virgil's Aeneid, Shakespeare's The Tempest en Sean O'Casey's toneelstuk Juno and the Paycock uit 1924. Juno MacGuff is het hoofdpersoon in de film Juno uit 2007 en Juno is zelfs de naam van de hond in de serie "Bates Motel". Verder is Juno Beach 1 van de stranden in Normandië waar de Geallieerden landen in WO II.

Beroemdheden met de naam Juno

Juno Rinaldi
Actrice

Juno Rinaldi, geboren Ruddell (geboren 14 mei 1977), is een Canadese actrice. Ze staat vooral bekend om haar vaste rol als Frankie Coyne in Workin 'Moms , waarvoor ze een Canadian Screen Award- nominatie ontving voor beste vrouwelijke bijrol in een comedyserie bij de 9e Canadian Screen Awards in 2021.

Juno Stover-Irwin
Atlete

Juno Stover-Irwin (22 november 1928 - 2 juli 2011) was een viervoudig Olympisch schoonspringer voor de Verenigde Staten in 1948, 1952, 1956 en 1960 Irwin was voornamelijk een 10-meter platformartiest. een inwoner van Los Angeles, Californië; ze woonde Hoover High School en Glendale Community College bij. Juno was drie en een halve maand zwanger toen ze de bronzen medaille pakte op de Olympische Spelen van Helsinki. Ze reisde naar wedstrijden met haar ukelele die ze speelde voor ontspanning en plezier

Juno Rissema
Dichter

Juno Rissema (Dordrecht, 1 april 1987) is voormalig nachtburgemeester en stadsdichter[1] van Dordrecht. Verder was hij actief binnen de muziekgroep 'Het Gezelschap' en was hij barbier.

Juno Temple
Actrice

Juno Violet Temple is een Engels actrice. Ze werd geboren als dochter van Julien Temple en Amanda Temple, die allebei achter de schermen van de film werkzaam zijn. Zelf maakte ze haar eerste filmverschijning in Pandaemonium. Haar tweede rol kreeg ze in 2006.

Muziek met de naam Juno

Juno
Artiest: Band

Juno was een Amerikaanse indierockband die in 1995 in Seattle werd opgericht. Ze brachten twee studioalbums uit en gingen in 2003 uit elkaar.

Juno Awards
Artiest:

De Juno Awards zijn de belangrijkste muziekprijzen van Canada. Ze worden jaarlijks uitgereikt door The Canadian Academy of Recording Arts and Sciences (CARAS) aan Canadese zangers en bands. Ook nieuwe leden van de Canadian Music Hall of Fame worden bekendgemaakt tijdens de uitreikingsceremonie. Er zijn 40 categorieën. De jury wordt ieder jaar opnieuw samengesteld.

Films met de naam Juno

Juno (2008)

Juno is een Amerikaanse Oscarwinnende film uit 2007 geregisseerd door Jason Reitman. De hoofdrollen werden vertolkt door Ellen Page en Michael Cera. Na drie zwangerschapstesten kan ze het niet meer ontkennen; de 16-jarige Juno MacGuff is drie weken zwanger, als gevolg van een vrijpartij met klasgenoot Paulie Bleeker. Ze belt haar beste vriendin Leah en samen besluiten ze abortus te laten plegen. Juno gaat in haar eentje naar de abortuskliniek maar verandert op het laatste moment van gedachten. n de laatste scène fietst Juno naar Paulie, waar ze samen een liedje op hun gitaren spelen. Eerder in de film suggereerde Paulie om na de zwangerschap verder te willen gaan met hun bandje. Na het liedje zoenen ze elkaar. De film werd geprezen door een merendeel van de critici en werd genomineerd voor vier Oscars: beste film, beste actrice (Page), beste regie en beste scenario. De film won die voor beste scenario (geschreven door Diablo Cody).

Natuurfenomenen

Dione Juno is een vlinder uit de familie van de Nymphalidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 1779 door Pieter Cramer als Papilio juno. Bijnamen zijn the Juno silverspot, Juno longwing, en Juno heliconian,

Geografie met de naam Juno

Dorp: Juno

Juno was een dorp, een kleine gemeenschap zonder rechtspersoonlijkheid in Val Verde County, Texas, Verenigde Staten, in het zuidwestelijke deel van de staat. Volgens de legende serveerde een restaurant in de stad, beheerd door Henry Stein, alleen frijoles (bonen). Op de vraag wat er op het menu stond, was het antwoord "you know", wat klonk als "Juno". Dit werd de officiële naam van de stad toen deze werd goedgekeurd op basis van de aanvraag voor een postkantoor die eind jaren tachtig was ingediend.

Planetoïde: Juno

Juno is een planetoïde die werd ontdekt op 1 september 1804 door de Duitse astronoom Karl L. Harding met een bescheiden 50mm-telescoop. Juno werd gevonden in de planetoïdengordel, het was de derde planetoïde die ontdekt werd (vandaar het catalogusnummer drie). Juno is genoemd naar de mythologische figuur Juno, de hoogste Romeinse godin.

Strand: Juno Beach

Juno Beach was een van de vijf landingssectoren op de stranden van Normandië tijdens de geallieerde landing aldaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. De sector liep van Saint-Aubin-sur-Mer in het oosten tot La Rivière-Saint-Sauveur en Courseulles-sur-Mer in het westen, en was onderverdeeld in twee secties, die Mike en Nan waren gedoopt. Juno Beach was als landingszone toebedeeld aan de Canadese 3e infanteriedivisie, de Britse 2e pantserbrigade en een eenheid commando's van de Britse Royal Marines. De vijf sectoren hadden voor de operatie de codenamen Juno, Omaha, Utah, Sword, en Gold gekregen.

Namen die lijken op Juno

Jan   -   Jana   -   Jane   -   Jens   -   Jin   -   Jon   -   Jona   -   Joni   -   Juan   -   Juna   -   June   -   Junia   -   Junte   -   Nuno

Hoe spel ik de naam Juno?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • U Uppsala
 • N New York
 • O Oslo

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • U Ursula
 • N Naomi
 • O Omar

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • U Uniform
 • N November
 • O Oscar

Zo spel je Juno met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter u
gebarentaal letter n
gebarentaal letter o

Zo schrijf je Juno in braille

j
u
n
o

Zo sein je Juno in morsecode

· — — —
· · —
— ·
— — —

Zo sein je Juno met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter u
nautische vlag letter n
nautische vlag letter o

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Juno bekijken?

Top 8 unisex met een J

Top 17 unisex met 4 letters