Roderik Geboortekaartje naam Roderik j2

Betekenis Roderik

Beoemde heerser (Uit Germaanse Rod Hrôth 'roem' en -rik 'aanzienlijk, machtig')
Meer informatie

Geslacht

Roderik wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Roderik is Germaans

Naamsopbouw

Roderik is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, e, i) en 4 medeklinkers (r, d, r, k).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Roderik

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Roderik is een mooie en bekende jongensnaam. Roderik, Roderick, Roddrick, Rodrick of Roderic (Proto-Germaans *Hrōþirīks, van *hrōþiz "roem, glorie" + *ríks "koning, heerser") is een Germaanse naam, opgetekend vanaf de 8e eeuw. De Oudhoogduitse vormen zijn Hrodric, Chrodericus, Hroderich, Roderich, Ruodrich (etc.); in de gotische taal Hrōþireiks; in het Oudengels verschijnt het als Hrēðrīc of Hroðrīc, en in het Oudnoors als Hrǿríkʀ (Oudoostnoors Hrø̄rīkʀ, Rø̄rīkʀ, Oudwestnoors als Hrœrekr, Rœrekr). In de 12e-eeuwse jeugdwerkkroniek wordt de naam weergegeven als Рюрикъ, oftewel Rurik. In het Spaans en Portugees werd het weergegeven als Rodrigo, of in zijn korte vorm Ruy, Rui of Ruiz, en in het Galicisch is de naam Roi. In het Arabisch, de vorm Ludhriq (لذريق), gebruikt om te verwijzen naar Roderic (Ulfilan Gothic *Hroþareiks), de laatste koning van de Visigoten. Saint Roderick (d. 857) is een van de martelaren van Córdoba. Het is best opvallend dat deze Germaanse naam zich vanuit Spanje verbreid heeft. De laatste West-Gotische koning die hem droeg, stierf in 711/'12 tijdens de slag tegen de Moren bij Jerez de la Frontera. Dit betekende het begin van de Moorse overheersing. Allerlei sagen ontstonden om deze vorst, onder meer dat hij eens zou terugkeren. De moderne Engelse naam zet de Angelsaksische vorm niet voort, maar werd door de Noormannen opnieuw geïntroduceerd vanuit het continent. De Middelengelse voornaam was in de 19e eeuw ook vrijwel verdwenen, ook al was hij als achternaam bewaard gebleven. De voornaam werd opnieuw gepopulariseerd door het gedicht The Vision of Don Roderick (1811) van Sir Walter Scott, waar Roderick verwijst naar de Visigotische koning. Roderick heeft overigens meer literaraire volgers. Roderick heeft veel literaire geschiedenis, waaronder de romans Roderick Random van Tobias Smollett en Roderick Hudson van Henry James, en Roderick Usher is de hoofdpersoon in het korte verhaal van Edgar Allan Poe 'The Fall of the House of Usher'. De moderne Engelse naam wordt soms afgekort tot Roddy. Roderick is ook een verengelsing van verschillende niet-verwante namen. Als achternaam en voornaam wordt de naam gebruikt als een verengelste vorm van het Welsh Rhydderch. De voornaam Roderick wordt ook gebruikt als een verengelste vorm van de Gaelic persoonlijke naam Ruaidhrí/Ruairí/Ruairidh/Ruaraidh. De naam Roderick is het meest gegeven door ouders in de VS. Ook in Nederland is de spelling variant Roderick de meest gegeven variant. Daarna Roderik en dan Roderic. Als je zoon een hockey talent is, is Roderik een goede naam. Roderik Bouman en Roderik Huber zijn beide bekende hockeyers met de naam.

Beroemdheden met de naam Roderik

Roderik Bouman
Hockeyer

Arnoldus Leonardus Henricus Roderik (Roderik) Bouwman (Haarlem, 24 maart 1957) speelde 107 interlands (82 doelpunten) voor de Nederlandse hockeyploeg. De makkelijk scorende aanvaller van onder meer Amsterdam en HGC maakte zijn debuut voor Oranje op 19 augustus 1978 in de oefeninterland in en tegen Engeland (1-4). Bouwman nam deel aan één Olympische Spelen: Los Angeles 1984. Bij dat laatste toernooi, waar Nederland op een als teleurstellend ervaren zesde plaats eindigde, speelde hij zijn laatste interland. Zijn vader Henk Bouwman kwam eveneens uit voor het Nederlands elftal, en maakte deel uit van de ploeg die in 1948 deelnam aan de Olympische Spelen van Londen. Na zijn actieve carrière bleef Bouwman actief in het hockey; hij was nadien onder meer commissaris tophockey bij HC Klein Zwitserland.

Roderik Huber
Hockeyer

Roderik Lambertus Willem (Roderik) Huber (Amstelveen, 18 augustus 1985) is een Nederlands hockeyer. Huber, lid van de familie Huber, speelde tot dusver 15 interlands (1 doelpunt) voor de Nederlandse hockeyploeg. Hij debuteerde op 28 november 2006 tijdens een wedstrijd tegen Engeland (3-1 winst). In 2010 speelde Huber mee op de Champions Trophy (brons). Hij begon zijn carrière bij THC Hurley en stapte in 2004 over naar Amsterdam H&BC. Bij deze club won hij in 2005 de Europacup I. In 2008 verruilde hij Amsterdam voor Laren.

Roderik Lam
Acteur

Roderik Lam is een acteur. Hij speelt in meerdere fims en series, en is onder meer bekend van Shun liu ni liu.

Roderik de Man
Componist

Roderik de Man (Bandung, Nederlands-Indië, 23 mei 1941) is een Nederlands componist.

Boeken met de naam Roderik

Roderik de Raaf
Auteur: Hans Wilhelm

Roderik de raaf is gewoon zwart net als alle andere raven, maar hij wil dolgraag bijzonder zijn en opvallen. Prentenboek met grote kleurenschilderingen waarin gouden hologrammen zijn verwerkt.

Ridder Roderik
Auteur: Saskia Smit

Hoe leefden ridders in de lage landen? Hoe zag het leven op een kasteel eruit? Hoe brachten meisjes van adel in de Middeleeuwen, ergens tussen 1300 en 1500, hun tijd door? Al deze dingen kom je te weten als je leest over Roderik, die als achtjarigen in de leer gaat op het kasteel van zijn oom. Roderik wil namelijk ridder worden! Door zijn avonturen en de belevenissen van Mathilde, die ook op het kasteel woont, ontdek je hoe het bijvoorbeeld is als een kasteel door de vijand belegerd wordt.

Films met de naam Roderik

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules 2022

Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules is een computergeanimeerde komediefilm geregisseerd door Luke Cormican naar een scenario van Jeff Kinney, gebaseerd op zijn gelijknamige boek uit 2008. Het is een vervolg op Diary of a Wimpy Kid (2021) en is de tweede bewerking van Rodrick Rules na de live-actiefilm uit 2011, terwijl het ook de tweede volledig geanimeerde film is in de Diary of a Wimpy Kid-filmreeks en de zesde afbetaling in het algemeen. Brady Noon, Ethan William Childress, Chris Diamantopoulos, Erica Cerra en Hunter Dillon hernemen hun rollen als personages uit de eerste film.

Namen die lijken op Roderik

Roderic   -   Roderick   -   Roderigo

Artikelen over de naam Roderik

Hoe spel ik de naam Roderik?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • D Danemark
 • E Edison
 • R Roma
 • I Italia
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • D Daniël
 • E Eva
 • R Ruben
 • I Iris
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • D Delta
 • E Echo
 • R Romeo
 • I India
 • K Kilo

Zo spel je Roderik met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Roderik in braille

r
o
d
e
r
i
k

Zo sein je Roderik in morsecode

· — ·
— — —
— · ·
·
· — ·
· ·
— · —

Zo sein je Roderik met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Roderik bekijken?

Top 10 jongensnamen met een R

Top 10 jongensnamen met 7 letters