Mia Geboortekaartje naam Mia m2

Betekenis Mia

Geliefde, Schone, Ster van de zee, Klein, Mijn
Meer informatie

Geslacht

Mia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mia is Scandinavisch

Naamsopbouw

Mia is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, a) en 1 medeklinker (m).

Populariteit van de naam Mia

Mia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mia tussen 2010 en 2023. De naam Mia is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Mia is 368x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 20x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mia is een korte, lieve en internationale meisjesnaam. Internationaal want de naam Mia is over de hele wereld eigenlijk populair. De naam Mia is een verkleinwoord van Maria. En de betekenis van Maria is veel besproken... Er zijn wel meer dan 60 verklaringen van de naam. De meest voorkomende verklaringen zijn: Maria is van oorsprong Egyptische naam, die ‘welgevormd’, ‘schoon’; door (de Oud-Egyptische) god (Amon) bemind betekende. Hiëronymus († 420) veronderstelt dat Maria: ‘stilla maris’ = ‘druppel van de zee, verbasterd tot ‘stella maris’ = ‘sterre der zee’ of ‘verhevene (over de zee) betekent. Verder lees je bij veel namen dat Maria van oorsprong Hebreeuws is: dan houdt het verband met ‘bitter’ of met ‘weerspannigheid’. Die laatste lijkt ons minder waarschijnlijk, omdat nagenoeg alle naam betekenissen een positieve insteek hebben. De naam Maria heeft zijn oorsprong ook als de vrouwelijke vorm van de Romeinse naam Marius. En nadat het christendom zich over het Romeinse rijk had verspreid, werd het de gelatiniseerde vorm van de naam Miriam: Maria, moeder van Jezus. Maria (Grieks: Μαρία) is een vorm van de naam die wordt gebruikt in het Nieuwe Testament, naast Mariam (Μαριάμ). Het weerspiegelt de Syro-Aramese naam Maryam, die op zijn beurt is afgeleid van de bijbels Hebreeuwse naam Miriam. Als resultaat van hun gelijkenis en syncretisme, combineerden de Latijnse oorspronkelijke naam Maria en de van Hebreeuws afgeleide Maria tot één enkele naam. Mia heeft haar moedernaam Maria overtroffen als de nummer 1 meisjesnaam die begint met M. In de moderne tijd is Mia gebruikt als bijnaam voor namen als Amelia, Emilia en Miriam. We zien Mia als de dochter van Nina, of misschien Maya, en de kleindochter van Mary: een naam die voor bijna iedereen iets heeft. Het werkt voor de ouder die een naam wil die eenvoudig en modern is, en voor degenen die op zoek zijn naar een naam met echte diepte, aangezien deze van Maria afkomstig is. Mia ontwijkt alle krullen en ruches die aan namen als Isabella en Olivia vastzitten, maar is toch duidelijk vrouwelijk. De oorsprong is Scandinavisch of Italiaans. De naam valt samen met het Italiaanse en Spaanse woord mia wat "mijn" betekent. Deze naam was in de jaren zeventig al gebruikelijk in Zweden en Denemarken. De naam steeg in populariteit in de Engelstalige wereld in de jaren negentig. In Nederland steeg de populariteti vooral na 2000. Bekende dragers zijn onder meer de Amerikaanse actrice Mia Farrow (1945-) en de Amerikaanse voetballer Mia Hamm (1972-). Het succes van Mia is grotendeels toe te schrijven aan Mia Farrow. Haar naam kwam voor het eerst in de Top 1000 in de USA in 1964, het jaar waarin Farrow veel aandacht kreeg voor haar rol in de nachtelijke soap Peyton Place. De naam is ook populair bij kinderen van.. Kate Winslet is de moeder van Mia Honey en Ian Ziering is de vader van Mia Loren. In Nederland en België dragen onder meer Mia Gommers (atlete) en Mia Doornaerts (journaliste) deze mooie naam.

Beroemdheden met de naam Mia

Mia Gommers
Atlete

Maria Francisca Philomena (Mia) Hoogakker-Gommers (Stein (Limburg), 26 september 1939) is een voormalige Nederlandse atlete, die in de jaren zestig van de 20e eeuw tot de wereldtop op de middellange afstanden behoorde. Zij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en veroverde bij die gelegenheid een bronzen medaille.

Mia Doornaert
Journalist

Maria (Mia) Adelheid barones Doornaert (Kortrijk, 31 december 1945) is een Belgisch voormalig journaliste en bestuurder. Heden is ze actief als columniste. Ze werkte lang voor De Standaard. Na haar vertrek bij De Standaard werd Mia Doornaert actief als columniste voor deze krant, waar ze een tweewekelijkse column verzorgt.

Mia Farrow
Actrice

Maria (Mia) de Lourdes Villiers-Farrow (Los Angeles, 9 februari 1945) is een Amerikaans actrice. Ze won in 1965 een Golden Globe als meest veelbelovende nieuwkomer. Daarnaast won ze onder meer een Premi David di Donatello voor Rosemary's Baby en een National Board of Review Award voor Alice. Farrow is naast actrice tevens ambassadeur voor Unicef.

Mia Wasikowska
Actrice

Mia Wasikowska (Canberra, oktober 1989) is een Australische actrice van Poolse afkomst. Ze is onder meer bekend geworden door haar hoofdrol in de speelfilm Alice in Wonderland uit 2010. Ze speelde ook in Crimson Peak en Alice through the Looking Glass

Boeken met de naam Mia

De brieven van Mia
Auteur: Astrid Sy

Laila woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar Laila haar vader achter moest laten. Als Laila voor een schoolopdracht de norse meneer Cohen moet helpen met huishoudelijke klusjes, heeft ze daar eerst helemaal geen zin in. Maar bij het opruimen van zijn stoffige zolder vindt ze een mysterieuze trommel vol met oude brieven. Laila begint nieuwsgierig te lezen en raakt helemaal in de ban van de Joodse Mia, die dapper in verzet komt tegen de nazi’s. Laila raakt vastbesloten te achterhalen wat er met Mia is gebeurd tijdens de oorlog. Als een ware detective begint ze aan een spannende zoektocht.

Films met de naam Mia

Mama Mia

Mamma Mia! is een Brits-Amerikaanse muziekfilm uit 2008 onder regie van Phyllida Lloyd. De productie is een filmadaptatie van de gelijknamige West End-musical, gebaseerd op de nummers van de popgroep ABBA. De titel verwijst naar het nummer Mamma mia, dat de groep uitbracht in 1975. De film werd geproduceerd door Universal Pictures samen met Playtone en Littlestar. De film gaat over Donna. Donna Sheridan (Meryl Streep) bezit als vrijgezelle Amerikaanse moeder een hotel op een Grieks eilandje. Haar twintigjarige dochter Sophie (Amanda Seyfried) staat op het punt te gaan trouwen met haar verloofde Sky (Dominic Cooper). Zij wil voor ze in het huwelijk treedt dolgraag weten wie nu eigenlijk haar vader is, waarover haar moeder nooit iets heeft losgelaten.

Namen die lijken op Mia

Kia   -   Lia   -   Mae   -   May   -   Mei   -   Mien   -   Mies   -   Mijs   -   Miki   -   Mil   -   Mila   -   Mimi   -   Mina   -   Mint   -   Mira   -   Miro   -   Miya   -   Moa   -   Pia   -   Tia

Hoe spel ik de naam Mia?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Mia met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Mia in braille

m
i
a

Zo sein je Mia in morsecode

— —
· ·
· —

Zo sein je Mia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 3 letters