Abel Geboortekaartje naam Abel j2

Betekenis Abel

Adem, Door Adel Schitterend, Ijdelheid, de Vergankelijke
Meer informatie

Geslacht

Abel wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Abel is Hebreeuws

Naamsopbouw

Abel is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 2 medeklinkers (b, l).

Populariteit van de naam Abel

Abel is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Abel tussen 2004 en 2023. De naam Abel is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Abel is 276x gegeven als voornaam in 2023

Abel wordt ook gebruikt als achternaam

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Abel

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Abel is een populaire en mooie jongensnaam. Abel is een Bijbelse naam, die in het Hebreeuws 'adem', 'ijdelheid' of 'de vergankelijke' betekent. Kaïn en Abel waren volgens Genesis 4 in de Hebreeuwse Bijbel de twee oudste zonen van Adam en Eva. Kaïn was volgens dit verhaal de eerste persoon die werd geboren en de eerste moordenaar, want hij vermoordde zijn broer Abel, de eerste persoon die stierf. Wij dachten eigenlijk dat Abel een redelijk Hollandse naam was, maar de naam komt over de hele wereld voor. Abel heeft literaire connecties met de romans van Dickens en Trollope, en is ook een van de weinige bekende namen uit het Oude Testament die niet geplaagd worden door overmatig gebruik. Omdat ze door Amy Pohler en Will Arnett voor hun tweede zoon waren gekozen, zou het een echte populariteitsboost kunnen geven. Abel's naamgenoten zijn onder meer twee filmregisseurs, Abel Gance en Abel Ferrara, en een popzanger, Abel Tesfaye, beter bekend als The Weeknd. In Nederland is Abel ook de titel van 1 van de meest succesvolle films. En Abel is ook nog s een Nederlandse band.

Beroemdheden met de naam Abel

Sten Abel
Zeiler

Egil Sten Abel was een Noorse zeiler die meedeed aan de Olympische Zomerspelen van 1920. Hij was bemanningslid van de Noorse boot Fornebo, die de zilveren medaille won in de 7 meter klasse. Abel was een reserve-officier in het Noorse leger.

Abel Antón
Atleet

Abel Antón (Ojoel, 24 oktober 1962) is een voormalige Spaanse langeafstandsloper en tweevoudig wereldkampioen op de marathon. Ook nam hij viermaal deel aan de Olympische Spelen, maar won hierbij geen medailles.

Abel van Reims
Heilige

De heilige Abel ( - rond 5 augustus 764) was waarschijnlijk van Schotse afkomst en vergezelde Sint-Bonifatius bij zijn kerstening van Friesland. Tijdens het concilie van Soissons in maart 744 stelde Bonifatius hem aan tot bisschop van Reims als opvolger van Milo van Trier die was afgezet. Paus Zacharias weigerde, ondanks de aanbevelingen van zowel hofmeier Carloman als van Pepijn de Korte, om het pallium te geven aan Abel. Als bisschop van Reims werd Abel tegengewerkt door Milo en hij gaf zijn ontslag in 748. Hij trok zich terug in de Abdij van Lobbes en werd er monnik. Nadien werd hij er abt en stierf er in 764.

Abel Korte
Ondernemer

Abel Korte is oprichter van Korte Friesland. Begonnen als smid in Ternaard, verhuisde hij samen met zijn vrouw Ytje Korte Wiersma het bedrijf naar Dokkum. Klaas Korte, oprichter van Kaartje2go is 1 van zijn kinderen, samen met Henk en Gosse.

Abel Tasman
Ontdekkingsreiziger

Abel Janszoon Tasman (Lutjegast, 1603 – Batavia, 10 oktober 1659) was een Nederlands ontdekkingsreiziger in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij is het bekendst geworden door zijn reizen tussen 1642 en 1644, opgezet door Antonie van Diemen. Tijdens deze reis ontdekte hij Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu.

Abel Herzberg
Schrijver

Abel Jacob Herzberg (Amsterdam, 17 september 1893 – Amsterdam, 19 mei 1989) was advocaat en procureur. Daarnaast was hij een Nederlandse toneel- en kroniekschrijver en essayist.

Abel van Denemarken
Koning

Abel (1218 – 29 juni 1252) was koning van Denemarken van 1250 tot 1252 en hertog van Sleeswijk (1232-1252). Hij was een zoon van koning Waldemar II van Denemarken en van Berengaria, de dochter van Sancho I van Portugal. Zijn broers waren koning Erik IV en zijn opvolger Christoffel. Hij was getrouwd met Mechtildis van Holstein (een dochter van graaf Adolf IV van Holstein) en zij zou na zijn dood, in 1261, met Birger Jarl hertrouwen.

Muziek met de naam Abel

Abel
Artiest: Band

Abel is een Nederlandse popgroep, afkomstig uit Effen, Breda. Na vooral te hebben geschreven voor andere artiesten, bracht de band op 17 september 2010 een eigen single uit: Zolang je bij me bent uit. Een derde album, 12 uur, verscheen op 20 oktober 2010. De groep is vooral bekend van het nummer Onderweg uit 2000. Dat nummer staat elk jaar in de Top 2000.

Films met de naam Abel

Abel (1986)

Abel is een Nederlandstalige speelfilm uit 1986 van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam met in de hoofdrollen Alex van Warmerdam en Annet Malherbe. De film is gebaseerd op een origineel scenario van Alex van Warmerdam. Abel trok ruim 300 duizend bezoekers en was een onverwacht succes in de bioscoop (de film begon met 10 kopieën om er met 30 te eindigen). Later werd Abel bekroond met een Gouden Kalf voor 'Beste Film' en een Gouden Kalf voor 'Beste Regie'. De 31-jarige Abel woont nog steeds thuis en is in geen tien jaar buiten geweest. Vader Victor ergert zich hier zeer aan, maar door moeder Duif wordt hij juist vertroeteld. Hij brengt zijn dag door met het bespieden van de buren, het tegen elkaar opzetten van zijn ouders en vruchteloze pogingen vliegen in volle vlucht met een enorme schaar door midden te knippen. De vader schakelt een psychiater in, die de schuld bij de moeizame relatie van de ouders legt; ontbiedt een magnetiseur, wiens werk prompt door Abel wordt gedwarsboomd; en probeert zijn zoon te koppelen aan een meisje van zijn toneelvereniging. Als moeder en zoon samen stiekem een televisietoestel blijken te hebben aangeschaft is de maat vol en zet de autoritaire vader - "Er komt geen televisie in dit huis." - zijn zoon op straat.

Taarten van Abel

Taarten van Abel is geen film, maar een superleuk Nederlands televisieprogramma voor kinderen. In het programma ontvangt banketbakker "Abel" kinderen die een taart willen bakken voor een bijzonder iemand, zoals een vriendje of een familielid. In 2011 won het programma de Gouden Stuiver voor het beste kinderprogramma. Het programma won in 2012 de Ere Zilveren Nipkowschijf.

Namen die lijken op Abel

Ubel

Hoe spel ik de naam Abel?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • B Baltimore
 • E Edison
 • L Liverpool

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • B Bo
 • E Eva
 • L Lorenzo

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • B Bravo
 • E Echo
 • L Lima

Zo spel je Abel met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l

Zo schrijf je Abel in braille

a
b
e
l

Zo sein je Abel in morsecode

· —
— · · ·
·
· — · ·

Zo sein je Abel met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Abel bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 4 letters