Dawson Geboortekaartje naam Dawson j2

Betekenis Dawson

Geliefde zoon
Meer informatie

Geslacht

Dawson wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Dawson is Engels

Dawson is afgeleid van de naam David

Naamsopbouw

Dawson is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, o) en 4 medeklinkers (d, w, s, n).

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Dawson

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Dawson is een mooie jongensnaam en meisjesnaam. In alle landen is Dawson overwegend een jongensnaam, en vooral in Engelstalige landen als de Verenigde Staten en Canada geven ouders de naam ook nog wel eens aan een dochtertje. De betekenis van de naam “Dawson” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Ofwel Dawson is een vorm van David, die van het Hebreeuwse Dawid is dat "geliefde" of "favoriet" betekent, of van het Oud-Engelse daw, een bijnaam voor de vogel "Kauw" (Jackdaw). De voornaam Dawson kan ook zijn afgeleid van de achternaam Dawson. Veel Engelse voornamen zijn afgeleid van familienamen of achternamen. En die familienamen of achternamen zijn vaak weer te herleiden naar een locatie (regio, stad of dorp), een omschrijving van een locatie (in bos, bij water, op de hei), een beroep, dieren of een uiterlijk kenmerk (rood haar, donkere huid, grote neus (ja, echt waar)). Hoe dan ook, wij vinden Dawson een mooie naam, en denken dat de populariteti van deze naam toe gaat nemen in Nederland en België. Dawson was nauwelijks te horen als voornaam vóór het debuut van Dawson's Creek in 1998, waarna het in één jaar tijd meer dan 550 plaatsen steeg. Het personage Dawson Leery, gespeeld door James Van Der Beek, was een tienerfavoriet tot het einde van de show in 2003. Bekende dragers van de naam zijn verder de Amerikaanse politicus Dawson Mathis, de Canadese acteur Dawson Dakota Dunbar en Indiaase voetballer Dawson Fernandes. Dawson is ook een veel voorkomende achternaam, er zijn Dawsons opgemerkt van voetballer Len Dawson tot actrice Rosario Dawson tot het Leonardo Di Caprio-personage in Titanic, Jack Dawson. Mooiste drager van de voornaam is de Britse schilder Dawson Dawson.... In de literatuur is Dawson Fairchild een romanschrijver in William Faulkners tweede roman, Mosquitoes. Dawson is ook een populaire naam voor Geografische aanduidingen. In vele staten van de VS vind je een plaats Dawson, en bij Chili vind je de Dawson eilanden.

Beroemdheden met de naam Dawson

Dawson Dawson-Watson
Schilder

Dawson Dawson-Watson (1864–1939) is een in Engeland geboren impressionistische schilder die in 1927 beroemd werd door het winnen van de grootste geldprijs in de Amerikaanse kunst, de Texas Wildflower Competitive Exhibition. Hij was een van de eerste leden van de beroemde impressionistische kolonie in Giverny, Frankrijk en was een vooraanstaand leraar in Hartford, Connecticut, St. Louis, Missouri en San Antonio, Texas. Dawson-Watson was een veelzijdig kunstenaar en leverde belangrijke bijdragen aan de American Arts & Crafts Movement. Zijn werken zijn te zien in het Witte Museum in San Antonio en in de San Antonio Art League.

Dawson Dakota Dunbar
Acteur

Dawson Dunbar is een Canadese acteur. Dawson won Best Performance in a Short Film bij de 32nd Young Artist Awards voor Little Big Kid. Hij werd ook genomineerd bij de 31e Young Artist Awards in dezelfde categorie voor zijn optreden in Trolls.

Marvin Dawson Mathis
Politicus

Marvin Dawson Mathis (30 november 1940 - 17 april 2017) was een Amerikaanse verslaggever en politicus die van 1971 tot 1981 vijf termijnen diende als Amerikaanse vertegenwoordiger uit Georgië.

Kathleen Dawson
Zwemster

Kathleen Dawson (Kirkcaldy, 3 oktober 1997) is een Britse zwemster. Ze vertegenwoordigde haar vaderland op de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio.

Films met de naam Dawson

Dawson City; Frozen Time (2016)

'Dawson City: Frozen Time' legt de puzzelstukken samen van de bizarre en ware geschiedenis van een verzameling van ongeveer 500 films uit de jaren 1910-1920, die meer dan 50 jaar verloren waren. Tot ze ontdekt werden, begraven in een subarctisch zwembad, diep in Dawson City, gelegen op ongeveer 350 mijl ten zuiden van de poolcirkel. Het verhaal wordt verteld met behulp van archiefmateriaal en toont de unieke geschiedenis van een Canadese goudzoekersstad.

The Best of Me

The Best of Me is een Amerikaanse romantische dramafilm uit 2014, met de personages Dawson en Amanda in de hoofdrol. De film is geregisseerd door Michael Hoffman en geschreven door Will Fetters en J. Mills Goodloe, gebaseerd op de gelijknamige roman van Nicholas Sparks uit 2011. De filmsterren James Marsden en Michelle Monaghan met Luke Bracey en Liana Liberato. De film - het verhaal van Dawson en Amanda - beweegt zich tussen afwisselende scènes van de relatie van het stel in 1992 en hun huidige gescheiden leven.

Geografie met de naam Dawson

Eiland: Dawson-eiland

Dawson-eiland (Spaans: Isla Dawson) is een eiland in de regio Patagonië in het zuiden van Chili. De oppervlakte van het eiland is circa 1290 km2 en het behoort tot de archipel Vuurland. Op het eiland bevinden zich de plaatsen Puerto Harris, Puerto San Antonio en Puerto Alm.

Plaats (City): Dawson (Georgia)

Dawson is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Georgia, en valt bestuurlijk gezien onder Terrell County. Dawson in Georgia telt ongeveer 5.000 inwoners.

Plaats (City): Dawson Springs

Dawson Springs is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Kentucky, en valt bestuurlijk gezien onder Caldwell County en Hopkins County. De stad kent ongeveer 3.000 inwoners.

Hoe spel ik de naam Dawson?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • A Amsterdam
 • W Washington
 • S Santiago
 • O Oslo
 • N New York

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • A Ali
 • W Wendy
 • S Samira
 • O Omar
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • A Alfa
 • W Whiskey
 • S Sierra
 • O Oscar
 • N November

Zo spel je Dawson met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter a
gebarentaal letter w
gebarentaal letter s
gebarentaal letter o
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Dawson in braille

d
a
w
s
o
n

Zo sein je Dawson in morsecode

— · ·
· —
· — —
· · ·
— — —
— ·

Zo sein je Dawson met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter a
nautische vlag letter w
nautische vlag letter s
nautische vlag letter o
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Dawson bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 6 letters