Gaia Geboortekaartje naam Gaia m2

Betekenis Gaia

Aarde (Griekse godin), Verheugen (van Latijnse Gaius)
Meer informatie

Geslacht

Gaia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Gaia is Grieks

Naamsopbouw

Gaia is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 1 medeklinker (g).

Populariteit van de naam Gaia

Gaia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Gaia tussen 2018 en 2023. De naam Gaia is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Gaia is 39x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Gaia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Gaia is een mooie meisjesnaam van Griekse oorsprong. De naam is echter topfavoriet bij Italiaanse ouders. Daar wordt de naam zelfs heel soms aan jongens gegeven. De naam Gaia is daarnaast populair in Zwitserland en ... ook in Nederland! In België kiezen ouders nu nog nauwelijks voor deze naam. De naam Gaia is dus een Griekse meisjesnaam en heeft meerdere betekenisen. Het is de naam van de Grieks-mythologische aardgodin en universele moeder. Ben je klaar voor een klein beetje geschiedenis? In deGriekse mythologie, Gaia (van het Oudgrieks Γαῖα, een poëtische vorm van Γῆ Gē, "land" of "aarde"), en ook gespeld als Gaea, is de personificatie van de aarde en een van de Griekse oergoden. Gaia is de voorouderlijke moeder van al het leven. Ze is de moeder van Uranus (de hemel), uit wiens seksuele verbintenis ze de Titanen (zelf ouders van veel van de Olympische goden), de Cyclopen en de Reuzen baarde; evenals van Pontus (de zee), uit wiens verbintenis zij de oorspronkelijke zeegoden baarde. Haar equivalent in het Romeinse pantheon was Terra. Gaia is ook een niet-verwante Latijnse naam, de vrouwelijke vorm van Gaius. Men denkt dat dit afkomstig is van gaudere, "verheugen". In Nederland komen ook de varianten Gaïa en Gaìa voor, maar die zijn wel veel minder populair bij ouders. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Gaia Cauchi, zij is een Maltese zangeres. Gaia Germani is een bekende Italiaanse actrice en Gaïa Jacquet-Matisse (actrice en model) en Actrice Emma Thompson noemde haar dochter Gaia en verklaarde dat ze werd aangetrokken door het ecologische element, dus andere 'groene' ouders zouden haar voorbeeld willen volgen. Acteur Lamey Archey noemde zijn dochter in 2012 Gaia Archey. Gaia Jissel Ramirez Land (2013) is de dochter van actrice Dania Ramirez & regisseur John Amos Beverly Land.

Beroemdheden met de naam Gaia

Gaia
Godin

In de Griekse mythologie is Gaia de aarde. Ze is de oermoeder, een natuurgodin. Gaia vormde een machtig paar met Uranus, de hemel die ze zelf had geschapen. Hun kinderen waren reuzen: Titanen, Cyclopen en Giganten als Enceladus. In de klassieke kunst werd Gaia op twee manieren weergegeven. In de Atheense vaasschildering werd ze afgebeeld als een matrone vrouw die slechts half van de aarde was opgestaan, vaak in de handeling van het overhandigen van de baby Erichthonius, een toekomstige koning van Athene, aan Athena om te koesteren. In mozaïekvoorstellingen verschijnt ze als een vrouw die op de aarde ligt, omringd door een menigte Carpi, kindergoden van de vruchten van de aarde.

Gaia Germani
Actrice

Gaia Germani was een Italiaanse film- en televisie-actrice.

Gaïa Jacquet-Matisse
Actrice

Gaïa Jacquet-Matisse is een Frans-Amerikaanse actrice, socialite, model en ontwerper, vooral bekend als de achterkleindochter van kunstenaar Marcel Duchamp en de achter-achterkleindochter van de Franse schilder Henri Matisse.

Boeken met de naam Gaia

Gaia, een nieuwe visie op de aarde
Auteur: James Lovelock

Gaia, een nieuwe visie op de aarde is een boek van James Lovelock. Uiteenzetting van de theorie dat de aarde, zee en atmosfeer één groot organisme zijn dat zichzelf door een feedback-mechanisme in stand houdt.

De kinderen van Gaia
Auteur: Ger Hofman

De naam Gaia staat voor de prachtige metafoor die stelt dat de aarde - met al het leven - functioneert als één zelfregulerend organisme. Echter veel van de aardse Eco-systemen zijn reeds vernietigd of zwaar beschadigd. Vooral de laatste 50 jaar kenmerkt zich door massale ontbossing, overbevissing, toenemende verstedelijking en uitbreiding van de chemische landbouwsystemen. Het is tijd, echt de hoogste tijd om wakker te worden en te kiezen welke wereld we willen. Gelukkig staan wij er niet alleen voor! Wij hebben machtige bondgenoten. Wanneer wij de juiste weg kiezen, staan de immense krachten van de natuur ons ten diensten.

Muziek met de naam Gaia

Gaia
Artiest: Valensia

Gaia is een nummer geschreven en gezongen door de Nederlandse zanger Valensia. Het nummer is afkomstig van het debuutalbum van Valensia, getiteld Valensia uit 1993. In oktober van dat jaar werd het nummer op single uitgebracht. De single werd uitsluitend een hit in het Nederlandse taalgebied. In Nederland werd de single in eerste instantie veel gedraaid door dj Frits Spits in zijn NOS radioprogramma De Avondspits op Radio 3 en was in week 44 van 1993 Megahit op Radio 3 en werd een gigantische hit in de destijds twee hitlijsten op de nationale publieke popzender. De single bereikte de 2e positie in zowel de Nederlandse Top 40 als in de destijds nieuwe, publieke hitlijst op Radio 3, de Mega Top 50.

Films met de naam Gaia

Gaia (2021)

Gaia is een Zuid-Afrikaanse ecologische thrillerfilm uit 2021, geregisseerd en geproduceerd door Jaco Bouwer, naar een scenario van Tertius Kapp. Met Monique Rockman, Carel Nel, Alex van Dyk en Anthony Oseyemi. Het ging in wereldpremière in South by Southwest op 16 maart 2021. Tijdens haar werk stuit een opzichter in het oude bos op twee mannen die in het wild leven. De overlevers, vader en zoon, blijken een bizarre relatie met de natuur te onderhouden. Wanneer de blokhut op een nacht aangevallen wordt , is de opmerkelijke levensstijl van vader en zoon wel het minste van haar zorgen.

Namen die lijken op Gaia

Caia   -   Gabi   -   Gaby   -   Gerd   -   Gigi   -   Gina   -   Gwen   -   Kaia

Artikelen over de naam Gaia

Hoe spel ik de naam Gaia?

Internationaal alfabet

 • G Gallipoli
 • A Amsterdam
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • G Guus
 • A Ali
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • G Golf
 • A Alfa
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Gaia met gebarentaal.

gebarentaal letter g
gebarentaal letter a
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Gaia in braille

g
a
i
a

Zo sein je Gaia in morsecode

— — ·
· —
· ·
· —

Zo sein je Gaia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter g
nautische vlag letter a
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Gaia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een G

Top 10 meisjesnamen met 4 letters