Gaia

Betekenis Gaia

Aarde (Griekse godin), Verheugen (van Latijnse Gaius)
Meer informatie

Geslacht

Gaia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Gaia is Grieks

Naamsopbouw

Gaia is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter G en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 1 medeklinker (g).

Populariteit van de naam Gaia

Gaia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Gaia tussen 2018 en 2021. De naam Gaia is in 2021 in populariteit gestegen.

 • Gaia is 35x gegeven als voornaam in 2021

Geboortekaartjes met de naam Gaia

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Gaia is een mooie meisjesnaam van Griekse oorsprong. De naam is echter topfavoriet bij Italiaanse ouders. Daar wordt de naam zelfs heel soms aan jongens gegeven. De naam Gaia is daarnaast populair in Zwitserland en ... ook in Nederland! In België kiezen ouders nu nog nauwelijks voor deze naam. De naam Gaia is dus een Griekse meisjesnaam en heeft meerdere betekenisen. Het is de naam van de Grieks-mythologische aardgodin en universele moeder. Ben je klaar voor een klein beetje geschiedenis? In deGriekse mythologie, Gaia (van het Oudgrieks Γαῖα, een poëtische vorm van Γῆ Gē, "land" of "aarde"), en ook gespeld als Gaea, is de personificatie van de aarde en een van de Griekse oergoden. Gaia is de voorouderlijke moeder van al het leven. Ze is de moeder van Uranus (de hemel), uit wiens seksuele verbintenis ze de Titanen (zelf ouders van veel van de Olympische goden), de Cyclopen en de Reuzen baarde; evenals van Pontus (de zee), uit wiens verbintenis zij de oorspronkelijke zeegoden baarde. Haar equivalent in het Romeinse pantheon was Terra. Gaia is ook een niet-verwante Latijnse naam, de vrouwelijke vorm van Gaius. Men denkt dat dit afkomstig is van gaudere, "verheugen". In Nederland komen ook de varianten Gaïa en Gaìa voor, maar die zijn wel veel minder populair bij ouders. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Gaia Cauchi, zij is een Maltese zangeres. Gaia Germani is een bekende Italiaanse actrice en Gaïa Jacquet-Matisse (actrice en model) en Actrice Emma Thompson noemde haar dochter Gaia en verklaarde dat ze werd aangetrokken door het ecologische element, dus andere 'groene' ouders zouden haar voorbeeld willen volgen. Acteur Lamey Archey noemde zijn dochter in 2012 Gaia Archey. Gaia Jissel Ramirez Land (2013) is de dochter van actrice Dania Ramirez & regisseur John Amos Beverly Land.

Beroemdheden met de naam Gaia

Gaia
Godin

In de Griekse mythologie is Gaia de aarde. Ze is de oermoeder, een natuurgodin. Gaia vormde een machtig paar met Uranus, de hemel die ze zelf had geschapen. Hun kinderen waren reuzen: Titanen, Cyclopen en Giganten als Enceladus. In de klassieke kunst werd Gaia op twee manieren weergegeven. In de Atheense vaasschildering werd ze afgebeeld als een matrone vrouw die slechts half van de aarde was opgestaan, vaak in de handeling van het overhandigen van de baby Erichthonius, een toekomstige koning van Athene, aan Athena om te koesteren. In mozaïekvoorstellingen verschijnt ze als een vrouw die op de aarde ligt, omringd door een menigte Carpi, kindergoden van de vruchten van de aarde.

Gaia Germani
Actrice

Gaia Germani was een Italiaanse film- en televisie-actrice.

Gaïa Jacquet-Matisse
Actrice

Gaïa Jacquet-Matisse is een Frans-Amerikaanse actrice, socialite, model en ontwerper, vooral bekend als de achterkleindochter van kunstenaar Marcel Duchamp en de achter-achterkleindochter van de Franse schilder Henri Matisse.

Namen die lijken op Gaia

Caia   -   Gabi   -   Gaby   -   Gerd   -   Gigi   -   Gina   -   Gwen   -   Kaia

Artikelen over de naam Gaia

Hoe spel ik de naam Gaia?

Internationaal alfabet

 • G Gallipoli
 • A Amsterdam
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • G Gerard
 • A Anna
 • I Izak
 • A Anna

NAVO-alfabet

 • G Golf
 • A Alfa
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Gaia met gebarentaal.

gebarentaal letter g
gebarentaal letter a
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Gaia in braille

g
a
i
a

Zo sein je Gaia in morsecode

— — ·
· —
· ·
· —

Zo sein je Gaia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter g
nautische vlag letter a
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Gaia bekijken?

Top 6 meisjesnamen met een G

Top 10 meisjesnamen met 4 letters