Jente Geboortekaartje naam Jente u2

Betekenis Jente

God Is Genadig (van het Hebreeuwse Johanan, wat betekent 'Jahweh is genadig' of ook wel 'de door God begenadigde'.), Meisje (Noors)
Meer informatie

Geslacht

Jente wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Jente is Fries

Jente is afgeleid van de naam Johanna

Naamsopbouw

Jente is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 3 medeklinkers (j, n, t).

Populariteit van de naam Jente

Jente is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jente tussen 2004 en 2023. De naam Jente is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Jente is 60x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jente

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jente is een Nederlandse meisjes en jongensnaam. Nederlandse ouders geven de naam 3 van de 4 keer aan een dochter (met name in Friesland is het ook vaak een naam voor een zoon), maar ouders in België geven de naam vaker aan een zoon dan aan een dochter. De naam Jente is, zoals zo veel namen (die er niet perse op lijken!) afgeleid van Johanna, en dus Johannes. De betekenis is dan ook "God is genadig". De oudst bekende vermelding van een Johanna is in Lucas 8:3. Deze Sint Johanna was een volgelinge van Jezus. Zij was de vrouw van Chusas, de rentmeester van koning Herodes. Zij ontdekte ook de lege graftombe op de zondagmorgen na Jezus' kruisiging op Goede Vrijdag (Lucas 24:10). De eerste vermelding van een vernoeming in het Nederlands dateert van 1212. De naam kwam voor in Frankrijk vanaf de 9e eeuw bij verschillende adellijke vrouwen, zoals Johanna filia Trodewini, Breisgau 1094 en Johannetta de Burgundia uit 1295. Een vroeg voorkomen van de naam in Nederland was Johanna, vrouw van Willem, graaf van Holland en Henegouwen, die in 1342 overleed Johanna is 1 van de meest voorkomende meisjesnamen in Nederland. Niet meer zo populair als vroeger, maar ouders geven de naam nog steeds graag aan hun dochter. Er worden ook iets minder Johannas geboren, omdat er zo ontzettend veel varianten op de naam zijn gemaakt. Natuurlijk kennen we alleen al in Nederland bijvoorbeeld Hannie, Hanny, Hansje, Jaantje, Jackie, Jane, Janet, Janine, Janka, Janke, Janna, Jannegien, Janneke, Jannetje, Jantje, Jannie, Janny, Jans, Jansina, Jantien, Jantine, Jaenet, Jenna, Jenke, Jenneke, Jenske, Jenthe, Jinte, Jo, Joke, Jolijn, Jolina, Sjaan, Sjaantje. Maar ook bijvoorbeeld Djenna, Nettie, Yenthe en Yinthe zijn voortgekomen uit de naam Johanna. Maar Nederlandse ouders kozen ook vaker voor buitenlandse varianten, zoals Jane, Jean, Sheena, Joan, Joanne, Joke, Jonna of Jana. Snel terug naar Jente. Jente betekent in het Noors ook 'Meisje". Varianten en alternatieven zijn verder onder andere: Yenthe, Yanthe, Yente, Yentha, Yenthel, Yenthl, Yentle, Yinthe, Jinthe, Jinte, en misschien zelfs Benthe. Bekende dragers van de naam zijn onder meer schrijfster Jente Posthuma en actrice Jente van den Brenk. In België komt de naam ook voor bij jongens, Jente Hauttekeete en Jente Bouckaert zijn bekende Belgische atleten.

Beroemdheden met de naam Jente

Jente Michels
Wielrenner

Jente Michels (17 februari 2003) is een Belgisch veldrijder, afkomstig uit het Oost-Vlaamse De Pinte. Bij de junioren won hij vier wedstrijden, waaronder het Belgisch Kampioenschap. Op de Europese kampioenschappen veldrijden 2021 eindigde hij op de achtste plaats als eerstejaars belofte. Ryan Kamp won de wedstrijd. Op de Belgische kampioenschappen veldrijden 2022 werd hij tweede na Emiel Verstrynge.

Jente van den Brenk
Actrice

Jente Van Den Brenk is een Nederlandse actrice. Ze speelt in meerdere films en series. Ze is onder meer bekend van Flikken Maastricht, Verborgen verhalen en Provence.

Jente Hauttekeete
Atleet

Jente Hauttekeete (14 maart 2002) is een Belgische atleet, die gespecialiseerd is in de meerkamp. Hij verbeterde in 2021 het wereldrecord indoor zevenkamp U20.

Jente Posthuma
Schrijfster

Jente Posthuma (Enschede, 16 augustus 1974) is een Nederlandse schrijver. In 2016 debuteerde Posthuma als romanschrijver met Mensen zonder uitstraling. Deze roman werd genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs en de Hebban Debuutprijs en haalde de longlist van de ANV Debutantenprijs. Met haar man, fotograaf Bas Uterwijk, maakte Posthuma het kleine fotoboek Probeer een beetje goed over me te denken (2016), over de zelfgekozen dood van haar schoonvader, acteur Henk Uterwijk. In 2020 volgde haar tweede roman, Waar ik liever niet aan denk, die werd genomineerd voor de European Union Prize for Literature.

Boeken met de naam Jente

Jente
Auteur: Jongbloed BV

Jente is een tweemaandelijks tijdschrift voor christelijke ouders, uitgegeven door Jongbloed BV. Het blad heeft een oplage van zo'n 4.500 exemplaren.

Namen die lijken op Jente

Bente   -   Dente   -   Jenthe   -   Jentje   -   Jinte   -   Jinthe   -   Junte   -   Lente   -   Sente

Hoe spel ik de naam Jente?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • E Edison
 • N New York
 • T Tripoli
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • E Eva
 • N Naomi
 • T Tamara
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • E Echo
 • N November
 • T Tango
 • E Echo

Zo spel je Jente met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n
gebarentaal letter t
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Jente in braille

j
e
n
t
e

Zo sein je Jente in morsecode

· — — —
·
— ·
·

Zo sein je Jente met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n
nautische vlag letter t
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jente bekijken?

Top 8 unisex met een J

Top 20 unisex met 5 letters