Lodewijk Geboortekaartje naam Lodewijk j2

Betekenis Lodewijk

Beroemde Strijder, Stijder om de buit, Vrije strijder (samengesteld uit de stammen chlod = glorie (verwant aan 'luid', dus te lezen als 'van wie veel gehoord wordt') en wech = strijd(er). Vermoedelijk betekende chlod in dit geval echter 'buit', waardoor de naam dus veeleer 'strijder om buit' zou betekenen. Onder invloed van de stam lud- (vrij) zou ook 'vrije strijder' een mogelijke vertaling zijn.)
Meer informatie

Geslacht

Lodewijk wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lodewijk is Germaans

Naamsopbouw

Lodewijk is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, e, i) en 5 medeklinkers (l, d, w, j, k).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lodewijk

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lodewijk, in Frankrijk Louis, in Duitsland Ludwig, is een tweestammige Germaanse naam, volgens de traditie met de betekenis 'roemvolle strijder'; Reeds de eerste der Merovingen droeg deze naam: Chlodowig I (zie Clovis). De Latijnse vorm werd Ludovicus of Clovis. Zijn vroege en grote populariteit kreeg de naam door Lodewijk IX de heilige, koning van Frankrijk, geboren 1215. Kerkelijke feestdag: 25 augustus. Van de populariteit van de naam getuigt het feit dat 18 koningen van Frankrijk, verschillende koningen en keizers van Duitsland en andere vorsten de naam droegen. Oude (Frankische) vormen van Lodewijk zijn Chlodowech, Chlodovech en Chlodowig. De gelatiniseerde varianten Ludovicus en Clovis hebben ook invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne vormen. En dat zijn er nog al wat.... Frans: Louis, Ludovic, Lou, Clovis. In het Duits dus vooral Ludwig, in het Engels: Ludwig, Lewis, Lou, in het Italiaans: Ludovico, Luigi, in het Spaans: Luis, in het Portugees: Luís, in het Pools: Ludwik, Tsjechisch: Ludvik, Slowaaks: Ľudovít, Nedersaksisch: Lodewiek, Lodewyk, in het Nederlandsook Lode, Lod, Lowie, Ludo, Lu. En in het Fries: Lieuwe, Lolle en Limburgs: Lowie, Lewie Over de oorspronkelijke betekenis van de naam bestaat enige onduidelijkheid. Traditioneel wordt 'roemvolle krijgsheld' als betekenis genoemd, samengesteld uit de stammen chlod = glorie (verwant aan 'luid', dus te lezen als 'van wie veel gehoord wordt') en wech = strijd(er). Vermoedelijk betekende chlod in dit geval echter 'buit', waardoor de naam dus veeleer 'strijder om buit' zou betekenen. Onder invloed van de stam lud- (vrij) zou ook 'vrije strijder' een mogelijke vertaling zijn.

Beroemdheden met de naam Lodewijk

Lodewijk Asscher
Politicus

Lodewijk Frans Asscher (Amsterdam, 27 september 1974) is een Nederlands politicus voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Van 9 december 2016 tot en met 14 januari 2021 was hij partijleider. Na de Tweede Kamerverkiezingen 2017 werd hij Kamerlid en fractievoorzitter. Eerder was hij van 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier in het kabinet-Rutte II.

Lodewijk Hoekstra
Presentator

Lodewijk Hoekstra (Eemnes, 18 november 1976) is een Nederlands televisiepresentator. Daarnaast geeft hij adviezen aan projectontwikkelaars en heeft hij openbare grond en groenvoorzieningen in woonwijken ingericht.

Lodewijk Roelandt
Architect

Lodewijk (soms ook Louis) Joseph Adriaan Roelandt (Nieuwpoort, 3 januari 1786 - Gent, 5 april 1864) was een Belgisch architect die een belangrijke rol speelde in de verspreiding van de neoklassieke en eclectische bouwstijl. In 1818 werd hij stadsarchitect van Gent en in die stad staan de meeste van zijn bouwwerken. De Opera van Gent is onder meer van zijn hand.

Lodewijk Prins
Schaker

Lodewijk Prins (Amsterdam, 27 januari 1913 - aldaar, 11 november 1999) was een Nederlandse schaker. Hij speelde soms een eigenaardige opening die alle schaaktheorie tartte. De openingszetten 1.e4 c5 2.Pf3 Da5 speelde hij zelfs op zware toernooien met wisselend succes. Hij was lange tijd een bekend figuur in de Nederlandse schaakwereld. Prins won in 1948 het Hoogovenstoernooi. In 1965, 52 jaar oud, werd hij schaakkampioen van Nederland. J.H. Donner reageerde hierop door te zeggen dat Prins geen paard van een loper kan onderscheiden, een verwijzing naar eerdere polemieken over het loperpaar. Hij heeft gewonnen van Max Euwe, Sawielly Tartakower, Vasja Pirc en Nicolas Rossolimo. Hij werd in 1982 door het FIDE congres retroactief tot grootmeester uitgeroepen. Van 1939 tot 1970 speelde hij mee in de Schaakolympiade en in 1956 organiseerde hij een Kandidatentoernooi in Amsterdam. Hij had een schaakcolumn in Het Parool en schreef een aantal schaakboeken.

Lodewijk van den Berg
Wetenschapper

Lodewijk van den Berg (Sluiskil, 24 maart 1932 – Largo (Florida), 16 oktober 2022) was een in Nederland geboren Amerikaans ruimtevaarder en chemisch ingenieur. Op 31 mei 2013 is in Sluiskil een beeld onthuld ter ere van wat Lodewijk van den Berg allemaal bereikt heeft. Hij werd 90 jaar oud.

Lodewijk Napoleon
Koning

Lodewijk Napoleon Bonaparte (oorspronkelijk: Luigi Napoleone Buonaparte) (Ajaccio, 2 september 1778 – Livorno, 25 juli 1846), bijgenaamd de Lamme Koning, Lodewijk de Goede en Konijn van 'Olland , was een jongere broer van keizer Napoleon I en de vader van de latere Franse keizer Napoleon III.

Lodewijk XIV van Frankrijk
Koning

Lodewijk XIV van Frankrijk (Frans: Louis XIV;[n 1] Kasteel van Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 – Kasteel van Versailles, 1 september 1715), bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) en de Zonnekoning (Frans: le Roi-Soleil), was een telg uit het koninklijke huis Bourbon. Hij was van 1643 tot aan zijn dood in 1715 koning van Frankrijk en Navarra, 72 jaar, een regeringstermijn die nog door geen enkele vorst of staatshoofd in de geschiedenis van de mensheid is overtroffen.

Boeken met de naam Lodewijk

Lodewijk de mensenredder
Auteur: Diet Kramer

Lodewijk de mensenredder is een kinderboek van Diet Kramer. Samen met zijn baasje en bazinnetje vertrekt Lodewijk de teckel met de boot van Indonesië naar Nederland. De eerste twee jaren woonde hij in Indonesië en de overgang naar dat drukke Nederland is dan ook groot. Hij heeft heimwee naar zijn vroegere vrienden, maar gelukkig krijgt hij een nieuwe vriend. Een hond met een krulstaart, Jansen genaamd. Ook moet Lodewijk even wennen aan de baby die zijn baasje en bazinnetje krijgen. Maar als hij beseft dat het meisje ook bij hem hoort, is hij niet langer jaloers. Op een dag verricht Lodewijk een heldendaad, als hij een klein meisje dat in een vijver was beland, uit het water weet te redden.

Hoe Lodewijk opnieuw Koning werd
Auteur: M. Pfister

Hoe Lodewijk opnieuw Koning werd is een kinderboek van M. Pfister. Koning Lodewijk, de leeuw, kan zijn oren niet geloven als de dieren hem zomaar wegsturen. Ze hebben genoeg van hun luie koning. Beledigd trekt Lodewijk zich terug op de steppe. Op zijn tochten ontmoet hij de muis, het stekelvarken en de neushoorn, die alledrie hulp nodig hebben. Dan doet de luie Lodewijk iets wat hij nog nooit gedaan heeft.

Muziek met de naam Lodewijk

Lodewijk de Papagaai
Artiest: Conny Vink

Lodewijk de Papagaai is een nummer van Conny Vink. Het nummer staat op het album Met Conny naar de dierentuin

Films met de naam Lodewijk

La Mort de Louis XIV (2016)

La Mort de Louis XIV (2016) is een film van regisseur Albert Serra. Lodewijk XIV (Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 – Versailles, 1 september 1715), bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) of de Zonnekoning, was koning van Frankrijk en van Navarra. Terug van de jacht voelt hij een heftige pijn in zijn been. Net nadat hij al twee weken in bed lag in Versailles. Het is het begin van een langzame dood van één van de grootste vorsten die Frankrijk gekend heeft.

Geografie met de naam Lodewijk

Planetoïde: 11430 Lodewijkberg

11430 Lodewijkberg is een planetoïde uit de hoofdgordel die om de zon draait in 1195,554 dagen (3 siderisch jaar en 100 dagen).[1] De planetoïde werd op 17 oktober 1960 ontdekt door Kees van Houten en Ingrid van Houten-Groeneveld in de Sterrenwacht van Leiden. Zij vonden het object op foto's van de Samuel Oschintelescoop in het Palomar-observatorium in San Diego. Het object kreeg de voorlopige aanduiding 9560 P‑L en werd op 28 september 2007 vernoemd naar de Nederlands-Amerikaanse ruimtevaarder Lodewijk van den Berg.

Organisaties met de naam Lodewijk

Scholengemeenschap: Lodewijk College

Het Lodewijk College in Terneuzen is een ambitieuze algemeen toegankelijke school op christelijke grondslag voor vmbo, havo en (tweetalig) atheneum en gymnasium, EOA (eerste opvang anderstaligen), pré-mbo en LWT. De school is vernoemd naar Lodewijk van den Berg, in 1932 geboren in Sluiskil. Hij ging als eerste in Nederland geboren astronaut de ruimte in. Lodewijk was wetenschapper en wilde weten of je in de ruimte kristallen kunt kweken. Met zijn onderzoekende geest en grenze(n)loze ambitie is hij een grote inspiratiebron voor de school.

Hoe spel ik de naam Lodewijk?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • O Oslo
 • D Danemark
 • E Edison
 • W Washington
 • I Italia
 • J Jérusalem
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • O Omar
 • D Daniël
 • E Eva
 • W Wendy
 • I Iris
 • J Jordi
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • O Oscar
 • D Delta
 • E Echo
 • W Whiskey
 • I India
 • J Juliett
 • K Kilo

Zo spel je Lodewijk met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter o
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter w
gebarentaal letter i
gebarentaal letter j
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Lodewijk in braille

l
o
d
e
w
i
j
k

Zo sein je Lodewijk in morsecode

· — · ·
— — —
— · ·
·
· — —
· ·
· — — —
— · —

Zo sein je Lodewijk met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter o
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter w
nautische vlag letter i
nautische vlag letter j
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lodewijk bekijken?

Top 10 jongensnamen met een L