Petrus Geboortekaartje naam Petrus j2

Betekenis Petrus

Rots, Betrouwbaar (van het Griekse: Πέτρος, Petros, "(grote) steen", "rots")
Meer informatie

Geslacht

Petrus wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Petrus is Latijn

Petrus is afgeleid van de naam Peter

Naamsopbouw

Petrus is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter P en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, u) en 4 medeklinkers (p, t, r, s).

Populariteit van de naam Petrus

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Petrus tussen 1950 en 2002. De naam Petrus is minder populair geworden.

 • Petrus is 23x gegeven als voornaam in 2002

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Petrus

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Petrus is een klassieke jongensnaam. De naam Petrus is de Latijnse vorm van Peter. Als Nederlandse naam wordt het gebruikt op geboorteaktes, hoewel een volkstaalvorm zoals Pieter doorgaans in het dagelijks leven wordt gebruikt. Het is 1 van die namen die in veel, veel gedaantes voorkomt. Petrus (Grieks: Πέτρος, Petros, "(grote) steen", "rots") (Galilea - Rome (?), ca. 64) was volgens het Nieuwe Testament een van de twaalf apostelen van Jezus en leiders in het vroege christendom. Oorspronkelijk heette hij Simon (Matteüs 4:18; 10:2) of Simeon (Handelingen 15:14). Jezus noemde hem in het Aramees Kefas, wat "rots" betekent en in het Grieks werd vertaald als Petros (Marcus 3:16). Om die reden wordt hij ook wel als Simon Petrus (Lucas 5:1-10) aangeduid en één keer als Simeon Petrus (2 Petrus 1:1). Het Nieuwe Testament telt twee brieven die worden toegeschreven aan Petrus, zie Eerste brief van Petrus en Tweede brief van Petrus. In de Rooms-Katholieke Kerk wordt Petrus als de eerste paus beschouwd en wordt hij ook wel aangeduid als Sint-Pieter.[1] Het ambt van paus wordt daarom ook wel Petrusambt genoemd. In het oosters christendom wordt Petrus als de eerste patriarch beschouwd. In kunst en iconografie is Petrus vrijwel altijd te herkennen aan de sleutels van de hemel, die het Petrusambt symboliseren (naar Matteüs 16:18-19). Andere attributen zijn een omgekeerd kruis (waaraan hij volgens de traditie ter dood werd gebracht), visnet (vanwege zijn beroep) en een haan (die hem eraan herinnerde dat hij Jezus verloochend had - Johannes 18:27). Hier volgen er een paar: Pjetër (Albanees), Botros, Boutros, Butrus (Arabisch), Bedros, Petros (Armeens), Peru, Petri, Peio (Baskisch) Piotr (Wit-Russisch), Peter (Bijbels), Petros (Bijbels Grieks), Per, Perig, Pierrick (Bretons), Petar, Pencho , Penko (Bulgaars) Pere (Catalaans), Botros, Boutros, Butrus (Koptisch), Petru (Corsicaans), Petar, Pejo, Perica, Pero (Kroatisch) Petr, Péťa, Peťa, Petřík (Tsjechisch), Peder, Peter, Peer, Per (Deens), Peter, Peers, Pete (Engels), Piers (Engels (Brits)) Petro (Esperanto) Peeter (Ests) Petur (Faeröers), Petri, Petteri, Pietari, Peetu, Pekka (Fins), Pierre, Pierrick (Frans), Pitter (Fries), Petre (Georgisch), Peter (Duits), Petros (Grieks) Bitrus (Hausa), Pika (Hawaiiaans), Péter, Peti (Hongaars) Pétur (IJslands) Peadar, Piaras (Iers) Pietro, Pier, Pierino, Piero (Italiaans) Pēteris (Lets) Pitter, Pit (Limburgs), Petras (Litouws), Petar, Petre, Pece, Pero (Macedonisch), Petera (Maori), Piers (Middeleeuws Frans), Petruccio (Middeleeuws Italiaans), Pièrre (Normandisch), Peder, Peter, Petter, Peer, Per (Noors) Pèire (Occitaans), Piotr (Pools) Pedro, P edrinho (Portugees), Petre, Petru, Petrică, Petruț (Roemeens), Pyotr, Petia, Petya (Russisch), Pedru (Sardijns), Peadar (Schots-Gaelisch), Petar, Pejo, Perica, Pero (Servisch), Pedro (Spaans), Peder, Peter, Petter, Pierre, Pär, Pehr, Pelle, Per (Zweeds), Petro (Oekraïens) en Pedr (Welsh).

Beroemdheden met de naam Petrus

Pieter van Musschenbroek
Wetenschapper

Petrus (Pieter) van Musschenbroeck (Leiden, 14 maart 1692 – aldaar, 19 september 1761) was een Nederlandse medicus, wis- en natuurkundige, meteoroloog en astronoom. Hij was de zoon van Johannes Joosten van Musschenbroek (1660-1707) die in de Nederlanden allerlei nieuwe technische instrumenten vervaardigde, zoals telescopen en microscopen.

Petrus Jozef Triest
Geestelijke

Petrus Jozef Triest (Brussel, 31 augustus 1760 – Gent, 24 juni 1836) was een Belgisch rooms-katholiek priester en kanunnik. Hij was lid van het Sint-Baafskapittel en stichter van verschillende rooms-katholieke religieuze congregaties. Hij speelde in Gent een aanzienlijke maatschappelijke rol in het eerste kwart van de 19de eeuw.

Petrus
Bijbels persoon

Petrus (Grieks: Πέτρος, Petros, "(grote) steen", "rots") (Galilea - Rome, ca. 64) was volgens het Nieuwe Testament een van de twaalf apostelen van Jezus en leiders in het vroege christendom. Oorspronkelijk heette hij Simon (Matteüs 4:18; 10:2) of Simeon (Handelingen 15:14). Jezus noemde hem in het Aramees Kefas, wat "rots" betekent en in het Grieks werd vertaald als Petros (Marcus 3:16). Om die reden wordt hij ook wel als Simon Petrus (Lucas 5:1-10) aangeduid en één keer als Simeon Petrus (2 Petrus 1:1). Het Nieuwe Testament telt twee brieven die worden toegeschreven aan Petrus, zie Eerste brief van Petrus en Tweede brief van Petrus. In de Rooms-Katholieke Kerk wordt Petrus als de eerste paus beschouwd en wordt hij ook wel aangeduid als Sint-Pieter. Het ambt van paus wordt daarom ook wel Petrusambt genoemd. In het oosters christendom wordt Petrus als de eerste patriarch beschouwd. In kunst en iconografie is Petrus vrijwel altijd te herkennen aan de sleutels van de hemel, die het Petrusambt symboliseren (naar Matteüs 16:18-19). Andere attributen zijn een omgekeerd kruis (waaraan hij volgens de traditie ter dood werd gebracht), visnet (vanwege zijn beroep) en een haan (die hem eraan herinnerde dat hij Jezus verloochend had - Johannes 18:27).

Petrus Laurentius Regout
Ondernemer

Petrus Laurentius Regout, ook wel Petrus Dominicus Laurentius Regout, Petrus (I), Pierre of Pie Regout, bijgenaamd "meneer Pie", "d'n awwe Rigo", of "de pottekeuning" (Maastricht, 23 maart 1801 – Meerssen, 18 februari 1878), was een Nederlands industrieel en politicus. Hij geldt als de pater familias van de Maastrichtse ondernemersfamilie Regout en was de grondlegger van de kristal-, glas- en aardewerkfabriek P. Regout & Co. / De Sphinx (1834-2009).

Joep Sertons
Acteur

Johannes Petrus Maria Sertons is een Nederlands acteur, voornamelijk bekend door zijn rol als Anton Bouwhuis in de soap Goede tijden, slechte tijden en als Max Noordermeer in de dramaserie Westenwind. Hij is eveneens bekend door zijn rol als Tony Beymer in Spijkerhoek en als Herman Ploegstra in Medisch Centrum West.

Joep van Lieshout
Kunstenaar

Johannes Petrus Antonius (Joep) van Lieshout (Ravenstein, 28 september 1963) is een Nederlands beeldhouwer, ontwerper en vastgoedontwikkelaar.

Frank Lammers
Acteur

Frank Albertus Petrus Maria Lammers (Mierlo, 10 april 1972) is een Nederlands acteur en regisseur. In 2015 speelde hij de hoofdrol in de film Michiel de Ruyter. Netflix heeft bekendgemaakt dat Undercover een spin-off krijgt in de vorm van een film over Ferry Bouman. Frank Lammers speelt de hoofdrol in Ferry. Verder is Frank Lammers bekend van de reclames van Jumbo, en als stemacteur bij meerdere films en reclames.

Hoe spel ik de naam Petrus?

Internationaal alfabet

 • P Paris
 • E Edison
 • T Tripoli
 • R Roma
 • U Uppsala
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • P Patrick
 • E Eva
 • T Tamara
 • R Ruben
 • U Ursula
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • P Papa
 • E Echo
 • T Tango
 • R Romeo
 • U Uniform
 • S Sierra

Zo spel je Petrus met gebarentaal.

gebarentaal letter p
gebarentaal letter e
gebarentaal letter t
gebarentaal letter r
gebarentaal letter u
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Petrus in braille

p
e
t
r
u
s

Zo sein je Petrus in morsecode

· — — ·
·
· — ·
· · —
· · ·

Zo sein je Petrus met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter p
nautische vlag letter e
nautische vlag letter t
nautische vlag letter r
nautische vlag letter u
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Petrus bekijken?

Top 10 jongensnamen met een P

Top 10 jongensnamen met 6 letters