Valeria Geboortekaartje naam Valeria m2

Betekenis Valeria

Sterk zijn, gezond zijn, kracht, invloed hebben
Meer informatie

Geslacht

Valeria wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Valeria is Italiaans, Portugees en Spaans.

Naamsopbouw

Valeria is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter V en is opgebouwd uit 4 klinkers (a, e, i, a) en 3 medeklinkers (v, l, r).

Populariteit van de naam Valeria

Valeria is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Valeria in 2023. De naam Valeria is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Valeria is 14x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Valeria

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Valeria is een prachtige, klassieke en stijlvolle en tegelijkertijd vrolijke meisjesnaam. Valeria is een Spaanse, Italiaanse en Portugese meisjesnaam en betekent "kracht, gezondheid". De naam is eigenlijk van Romaanse oorsprong. De Latijnse clannaam, Valerius, is mannelijk en staat voor kracht, gezondheid of durf. Valeria is hier de vrouwelijke vorm van. Zowel mannelijke als vrouwelijke voornamen zijn afgeleid via het Frans in andere talen. In katholiek Europa brachten voornamen altijd het individu in verband met een heilige, dus de populariteit van een naam weerspiegelde vaak het belang van de cultus van een heilige. Er waren verschillende belangrijke heiligen die de naam droegen en die in de middeleeuwen en recentelijk ook meer lokaal werden vereerd. St Valerie van Limoges (Franse Sainte Valérie de Limoges) oefende waarschijnlijk de grootste invloed uit bij het verspreiden van de naam. Haar cultus werd beoefend op de zeer belangrijke Jacobsweg en als cefalofoor (een wattus?) werd ze een favoriet onderwerp voor de vroegmoderne keramiekindustrie. Een cefalofoor, van het Griekse κεφαλή (kephalè, 'hoofd') en φέρειν (phérein, 'dragen'), is iemand die na onthoofd te zijn weer opgestaan is en vervolgens met zijn of haar hoofd in de handen aan de wandel is gegaan, echt waar! :-). Valerie is dus de naam van een gemartelde middeleeuwse heilige, en de naam staat op de populariteitslijst sinds de vroegste publicatie in 1880 in meerdere delen van de wereld. De associatie met het woord moed geeft het een gevoel van vrijmoedigheid en maakt het een van de speciale groep meisjesnamen die sterk of krachtig betekenen. De oorspronkelijke naam Valeria werd in de jaren 1890 in gebruik genomen, kort daarna gevolgd door de Franse vorm Valerie, die al snel de meer geaccepteerde vorm werd. In België en Nederland kozen ouders veel vaker voor Valerie dan voor Valeria. Valeria is daarmee natuurlijk wel meer speciaal, en heeft iets meer die bellicimo Zuid Europese swung! In Nederland en Belgie bestaan ook Valéria , Valèria , Valería en Valeriá als spellingsvarianten. In de VS, waar de naam ook populair is, is de verhouding Valeria - Valerie ongeveer 50-50, mede dankzij de grote Hispanic gemeenschap daar. Varianten van de naam zijn verder onder andere Valarie, Valerie, Valorie, Valary, Valeska en de afkortingen Val en Vallie. Leuke weetjes over de naam Valeria: Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Australische popzangeres Valeria (Andrews), , Valeria Golino, een Italiaanse actrice en Valeria Borisovna Larina (eigenlijk Valerija), een Russische schilderes. De naam Valeria is ook populair bij schrijvers en regisseurs. Valeria Humbert is Humberts eerste vrouw in het beroemde boek "Lolita" (1955) van Vladimir Nabokov, Valeria Richards is de dochter van Reed Richards en Susan Storm in de Fantastic Four-serie en Valeria Gutierrez is een personage in de Argentijnse tv-serie "Casi Angeles". Verder is Hertogin Valeria een personage in de Netflix-miniserie Dracula (2020).

Beroemdheden met de naam Valeria

Valeria Mazza
Model

Valeria Raquel Mazza is een Argentijns model en ondernemer. Ze wordt door sommigen gezien als het eerste Zuid-Amerikaanse supermodel. Mazza werd bekend nadat ze samen met Tyra Banks op de voorpagina verscheen van het Sports Illustrated Swimsuit Issue van 1996. Ze is model sinds haar veertiende jaar.

Valeria Borisovna Larina
Schilder

Valeria Borisovna Larina was een Russische Sovjet-realistische schilder en graficus die in Sint-Petersburg woonde en werkte. Ze was lid van de Sint-Petersburgse Unie van Kunstenaars en wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de schilderschool van Leningrad.

Valeria Straneo
Atlete

Valeria Straneo (Alessandria, 5 april 1976) is een Italiaanse atlete, die zich heeft toegelegd op de lange afstanden. Zij is Italiaans recordhoudster op de halve en de hele marathon. Op dit laatste onderdeel nam zij tweemaal deel aan de Olympische Spelen en bleef hierbij medailleloos. Inhoud

Valeria Golino
Actrice

Valeria Golino (Napels, 22 oktober 1965) is een Italiaans actrice. Zij won voor haar rol in de film Storia d'amore de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Venetië 1986 en werd in 2003 genomineerd voor een European Film Award voor haar hoofdrol in Respiro.

Boeken met de naam Valeria

La saga de Valeria
Auteur:

Valeria is een succesvolle boekenserie van 4 delen van de schrijfster Elísabet Benavent. De titels zijn La saga de Valeria (edición estuche): En los zapatos de Valeria | Valeria en el espejo | Valeria en blanco y negro | Valeria al desnudo. Valeria heeft net haar roman gepubliceerd en wacht nu vol spanning op alle recensies. Tegelijkertijd ligt ze in scheiding met haar man en wacht er ergens in de stad ook nog een minnaar. Gelukkig heeft ze haar beste vriendinnen, maar die hebben zelf ook genoeg aan hun hoofd… Elísabet Benavent weet de levens van de vier jonge vrouwen als geen ander te treffen, en schreef een heerlijk herkenbare serie vol zelfspot, humor en plezier.

Films met de naam Valeria

Valeria (2020-2023)

Valeria is een Spaanse Netflix hitserie, ntwikkeld door: María López Castaño en María López Castaño. Met onder meer: Diana Gómez, Silma López en Paula Malia. Valeria is een schrijfster die op een dood spoor zit met zowel haar schrijven als haar man. Ze vindt troost bij haar drie vrienden: Carmen, Lola en Nerea, die haar steunen tijdens deze moeilijke periode. Valeria en haar vrienden worden ondergedompeld in emoties over liefde, vriendschap, jaloezie, ontrouw, twijfels, gebrek aan liefde, geheimen, werk, zorgen, vreugden en dromen over de toekomst.

Namen die lijken op Valeria

Valère   -   Valerie

Hoe spel ik de naam Valeria?

Internationaal alfabet

 • V Valencia
 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • E Edison
 • R Roma
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • V Valentijn
 • A Ali
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • R Ruben
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • V Victor
 • A Alfa
 • L Lima
 • E Echo
 • R Romeo
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Valeria met gebarentaal.

gebarentaal letter v
gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Valeria in braille

v
a
l
e
r
i
a

Zo sein je Valeria in morsecode

· · · —
· —
· — · ·
·
· — ·
· ·
· —

Zo sein je Valeria met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter v
nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Valeria bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een V

Top 10 meisjesnamen met 7 letters