Albert Geboortekaartje naam Albert j2

Betekenis Albert

Door Adel Schitterend (afgeleid van het Germaanse Adelbert)
Meer informatie

Geslacht

Albert wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Albert is Duits

Naamsopbouw

Albert is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 4 medeklinkers (l, b, r, t).

Populariteit van de naam Albert

Albert is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Albert tussen 1950 en 2023. De naam Albert is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Albert is 41x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Albert

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De jongensnaam Albert is afgeleid van het Germaanse Adelbert, hetgeen betekent "door edel gedrag schitterend". adel = edel beracht = prachtig, glanzend De Latijnse vorm is Albertus. In de Middeleeuwen was Albrecht meer gebruikelijk. Volgende namen zijn verbonden met de naam Albert: Adelbert, Aalbert, Aalt, Aalbertus, Aalbrecht, Adelbrecht, Alberd, Alberto, Appe, Bert, Bertus, Brecht, Elbert en Elbrecht. Albert heeft een nieuwe glans gekregen als een van de beste namen van koninklijke babyjongens, een serieuze upgrade van zijn serieuze, leergierige imago (denkend bijvoorbeeld aan Albert Einstein en Albert Schweitzer). Wat te denken van de Koning van Saksen? Zijn naam was Friedrich August Albert Anton Ferdinand Joseph Karl Maria Baptist Nepomuk Wilhelm Xaver Georg Fidelis. Albert bleef meer dan 100 jaar populair en hoewel het tegenwoordig veel minder modieus is, is het nog steeds een veelgebruikte keuze. De naam zou nu een ongebruikelijke maar klassieke keuze kunnen maken. De werd vooral populair in Groot-Brittannië na het huwelijk van koningin Victoria in 1840 met de Duitse prins Albert. Levendige bijnaam Bertie is op zichzelf al populair in Engeland. Het Belgisch koningshuis kent meerdere Alberts. En mogelijk is de meest bekende drager van de naam wellicht wel Albert Einstein.

Beroemdheden met de naam Albert

Albert II van Monaco
Vorst

Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi (Monaco, 14 maart 1958) is het hoofd van het Huis Grimaldi en vorst van Monaco. Hij is de zoon van vorst Reinier III van Monaco en de Amerikaanse actrice Grace Kelly. Zijn zussen zijn prinses Caroline en prinses Stéphanie van Monaco. Prins Albert geldt als een van de rijksten onder regerende vorsten ter wereld. Zijn rijkdom wordt geschat op meer dan 1 miljard dollar: grote domeinen in Monaco en in Frankrijk (zonder het Prinselijk paleis van Monaco) en zijn bedrijf "Société des bains de mer de Monaco".[bron?] Zijn rijkdom heeft geen betrekking op andere leden van het Huis Grimaldi, die allen tezamen meer dan 2,5 miljard dollar bezitten.

Albert I van Monaco
Vorst

Albert I Honorius Karel Grimaldi was vorst van Monaco van 1889 tot 1922. Hij was de zoon van Karel III en Antoinette van Merode.

Albert van Saksen
Koning

Friedrich August Albert Anton Ferdinand Joseph Karl Maria Baptist Nepomuk Wilhelm Xaver Georg Fidelis (geboren te Dresden in Duitsland op 23 april 1828 – gestorven te Slot Sibyllenort in Duitsland op 19 juni 1902) was de vijfde koning van Saksen. Hij regeerde tussen 1873 en 1902. Hij is de opvolger van koning Johan en de voorganger van koning George.

Albert II van België
Koning

Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie van België, prins van Luik, prins van België, was tussen 9 augustus 1993 en 21 juli 2013 de zesde koning der Belgen. Hij is de jongste zoon van koning Leopold III en koningin Astrid. Hij volgde zijn broer Boudewijn op na diens dood in 1993.

Albert I van België
Koning

Albert Leopold Clemens Marie Meinrad, prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934 de derde koning der Belgen.

Albert Einstein
Wetenschapper

Albert Einstein was een Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige van Joodse afkomst. Hij wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis, naast Isaac Newton en James Clerk Maxwell.

Boeken met de naam Albert

Eddie Albert en de Beestenbende
Auteur: Paul O'Grady

Het eerste deel van een supergrappige serie, vol actie en avontuur in Amsterdam!De tienjarige Eddie Albert heeft een geheim: hij kan met dieren praten! Zoals met zijn hond Rocky, zijn hamster en zijn goudvissen. Als hij bij zijn tante in Amsterdam gaat logeren, ontdekt hij dat zij het ook kan! Hij voelt zich meteen thuis in het grote huis aan de gracht. Maar dan ziet hij op een nacht hoe een orang-oetan met een ketting om zijn nek wordt weggevoerd in een bootje… Het laatste wat hij hoort is: ‘Help!’ Zo begint een adembenemende race tegen de klok voor Eddie en zijn beestenbende!‘Een spannend en grappig dierenavontuur dat aan de Amsterdamse grachten afspeelt.’

De Droom van Albert
Auteur: Arend van Dam

In dit prachtige, nieuwe boek De Droom van Albert wordt het verhaal van de jonge Albert Einstein verteld. Op deze manier wordt op begrijpelijke wijze voor kinderen uitgelegd hoe Albert Einstein zich in zijn jeugd al veel dingen afvroeg, ontdekte dat er allerlei krachten waren die hij niet kon zien en zelf op ontdekking ging om antwoord op zijn vragen te vinden. Elk hoofdstuk vertelt een eigen verhaal over de dingen die Albert opvallen. Deze dingen, zoals de wind die een kaartenhuis omblaast terwijl je het eigenlijk niet ziet/voelt, maken dat je verder na gaat denken over wat er allemaal mogelijk is. Hopelijk zetten de open vragen in het boek de kinderen ook aan het denken.

Films met de naam Albert

Albert (2015)

Albert is geboren in Kellyville, het kleinste stadje ter wereld en daar is hij de ergste deugniet van de omgeving. Hij maakt iedere dag een uitdaging voor de mede-inwoners van Kellyville. Op een dag crasht hij in het standbeeld van de stad en laat het in duizend stukjes uiteenvallen. Voordat iemand kan klagen kondigt hij aan de stad te gaan verlaten en om zijn goede naam te herstellen terug te keren als kapitein van een heteluchtballon.

Albert, a small tree with a big dream (2016)

Albert, een kleine Douglasspar, heeft grote dromen om de beroemdste kerstboom van Empire City te worden. Wanneer de zoektocht naar de boom van dit jaar wordt aangekondigd, gelooft Albert dat hij zijn roeping heeft gevonden en gaat op pad met zijn twee beste vrienden Maisie en Gene. Met een paar stekelige situaties onderweg, en Cactus Pete erop uit om hem tegen te houden, leert Albert de ware betekenis van Kerstmis.

Namen die lijken op Albert

  -   Alberto   -   Albertus

Hoe spel ik de naam Albert?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • B Baltimore
 • E Edison
 • R Roma
 • T Tripoli

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • B Bo
 • E Eva
 • R Ruben
 • T Tamara

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • B Bravo
 • E Echo
 • R Romeo
 • T Tango

Zo spel je Albert met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter b
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t

Zo schrijf je Albert in braille

a
l
b
e
r
t

Zo sein je Albert in morsecode

· —
· — · ·
— · · ·
·
· — ·

Zo sein je Albert met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter b
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Albert bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 6 letters