Jaïr Geboortekaartje naam Jaïr j2

Betekenis Jaïr

Hij schijnt, Hij verlicht
Meer informatie

Geslacht

Jaïr wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Jaïr is Hebreeuws

Naamsopbouw

Jaïr is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 2 medeklinkers (j, r).

Populariteit van de naam Jaïr

Jaïr is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jaïr tussen 2017 en 2023. De naam Jaïr is minder populair geworden.

 • Jaïr is 26x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Jaïr maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jaïr

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jaïr is een mooie, schijnende jongensnaam. De naam Jaïr is een oude Joodse naam. Hebreeuws 'Hij (de Heer) verlicht'. In het Oude Testament (Numeri) verschijnt Jair als de zoon van Manasse, wat Jaïr de kleinzoon van Jozef en de achterkleinzoon van Jacob/Israël zou maken. Volgens 1 Kronieken 2:21 was Jaïr echter de zoon van Segub, wat hem tot een afstammeling van Juda (de broer van Jozef) zou maken. Hij onderscheidde zich door verschillende kleine steden in te nemen in de strijd genaamd "Jair's Villages" (Havvoth-Jair). Verder wordt de naam kort genoemd in Rechters 10:3-4 als de 8e rechter van Israël die 22 jaar regeerde en 30 zonen had die op 30 ezels reden en in 30 steden woonden (verwijzend naar het oude Havvoth-Jaïr). Jaïr wordt in Esther ook genoemd als de vader van Mordekai (de oom van Esther) en een Benjaminiet. In feite is het Oude Testament vrijwel doorspekt met deze "stralende" naam, maar alleen met onduidelijkheid terloops. Als potentiële afstammeling van verschillende stammen van Israël (Joseph, Judah en Benjamin), is Jaïr waarschijnlijk vooral beperkt als een interessante naam voor Joodse mensen. Spelling varianten die in Nederland ook bestaan zijn Jair , Jaír , Jãïr , Jäir , Jàir en JaÏr. In Nederland en België geven ouder 4 van de 5 keer de naam Jaïr ten op zichte van de naam Jair. Bekende dragers van de naam vind je genoeg. Jair Bolsano is een President van Brazilië, Jair Da Costa een bekende Braziliaanse voetballer, . In Nederland kennen we onder meer honkballer Jair Jurrjens, en TV presentator Jaïr Ferwerda.

Beroemdheden met de naam Jaïr

Jair Jurrjens
Honkballer

Jair Francoise Jurrjens is een Nederlands honkballer die uitkomt als rechtshandig pitcher in Amerika en voor het Nederlands honkbalteam.

Jaïr Thon En Fa
Wielrenner

Jaïr Tjon En Fa (Paramaribo, 19 oktober 1993) is een Surinaamse wielrenner. Tjon En Fa won in 2009 het Surinaams kampioenschap wielrennen op de weg. In 2014 behaalde hij een derde plaats op de sprint tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen. Op de Pan-Amerikaanse kampioenschappen baanwielrennen won Tjon En Fa in 2016 en 2019 een zilveren medaille op de sprint. In 2017 en 2019 werd hij verkozen tot Sportman van het jaar. Tjon En Fa plaatste zich voor de Olympische Zomerspelen van 2020 waar hij vierde werd op het onderdeel keirin.

Jaïr van der Horst
Hockeyer

Jaïr van der Horst (25 februari 1997) is een Nederlands hockeyer die uitkwam voor Jong Oranje, Oranje Zwart/Oranje-Rood uit Eindhoven Atletic Terrassa uit Spanje en HC Tilburg. In het seizoen 2015-2016 werd Van der Horst aan de selectie van Heren-1 van Oranje Zwart toegevoegd. Zijn debuut maakte hij een jaar eerder als A-junior.Vanaf seizoen 2021-2022 uitkomend voor HC Den Bosch.

Jaïr Ferwerda
Presentator

Jaïr Ferwerda (Helmond, 28 september 1976) is een Nederlandse freelance televisiepresentator en programmamaker.

Jair Bolsonaro
President

Jair Messias Bolsonaro is een Braziliaans politicus. Hij is sinds 1991 Nationaal Congreslid, was achtereenvolgens lid van acht politieke partijen, en stelde zich namens de Sociaal-Liberale Partij kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2018.

Jair da Costa
Voetballer

Jair da Costa, beter bekend als Jair, is een voormalige Braziliaanse voetballer die als rechtsbuiten speelde. Jair da Costa verhuisde in november 1962 naar het Italiaanse Internazionale en speelde in twee periodes (1962–1967 en 1968–1972) in totaal 260 seniorenwedstrijden voor de Milanese club. Hij was met name een belangrijk lid van het Grande Inter-team van Helenio Herrera op de rechtervleugel en won vier Serie A-titels (waarvan er twee achtereenvolgens werden gewonnen), en twee Europa Cups in 1964 en 1965, evenals opeenvolgende Intercontinental Cups in 1964 en 1965, tijdens zijn tijd bij de club.

Films met de naam Jaïr

Jair Bolsonaro, un Autre Brésil (2022)

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wordt ook wel 'De Trump van de tropen', de 'Cavalo', de oncontroleerbare ruiter, de ontwrichtende populist en zelfs 'De Mythe' genoemd. Hij is bekend voor zijn anticommunistische retoriek, zijn provocerende taal over de Amazone, dictatuur, vrouwen, homoseksuelen en wapens, en hij is beroemd omwille van zijn onleesbare leiderschap. Toch is hij als politieke figuur veel complexer dan het groteske portret dat van hem gemaakt wordt. Gesteund door de verschillende conservatieve krachten in het land maakt hij zich al klaar voor de verkiezingen van 2022. En hij twijfelt niet aan de uitkomst. Jair Bolsonaro, un Autre Brésil

Namen die lijken op Jaïr

Jaimy   -   Jairo   -   Jaivy   -   Jari   -   Jaro   -   Jiro   -   Jorn   -   Jort   -   Jur

Hoe spel ik de naam Jaïr?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • A Amsterdam
 • I Italia
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • A Ali
 • I Iris
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • A Alfa
 • I India
 • R Romeo

Zo spel je Jaïr met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter a
gebarentaal letter i
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Jaïr in braille

j
a
i
r

Zo sein je Jaïr in morsecode

· — — —
· —
· ·
· — ·

Zo sein je Jaïr met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter a
nautische vlag letter i
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jair bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J

Top 10 jongensnamen met 4 letters