Zeger Geboortekaartje naam Zeger j2

Betekenis Zeger

Heer, leger, overwinning, schare, Zeevechter, God gedenkt
Meer informatie

Geslacht

Zeger wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Zeger is Germaans en Hebreeuws.

Naamsopbouw

Zeger is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter Z en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 3 medeklinkers (z, g, r).

Populariteit van de naam Zeger

Zeger is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Zeger tussen 2015 en 2023. De naam Zeger is minder populair geworden.

 • Zeger is 18x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Zeger

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Zeger is een jongensnaam. De voornaam Zeger stamt uit het oud-Germaans en is verwant aan zege, overwinning. Zeger komt van de naam Sieger. Nog preciezer: De veelal archaïsche Nederlandse voornamen Seger, Segher, Sieger en Zegher zijn afgeleid van het Germaanse Sigi-en-haar, wat "overwinnende heer" betekent. De naam komt van de tweestammige Germaanse naam uit Sigi- 'zege, overwinning' en -her 'heer, leger, schare'. Bovenstaande lijkt ons de meest waarschijnlijke oorsprong en betekenis. Volgens andere verklaringen is Zeger of Seger een jongensnaam van oud-Engelse oorsprong, en de betekenis van Seger is "zeevechter". Volgens weer een andere Engelse verklaring is naam Segers een beroepsnaam; dat wil zeggen, de naam is afgeleid van het werk van de oorspronkelijke drager (dat was vroeger heel normaal). In dit geval is het afgeleid van het beroep van timmerman of molenaar. De naam is afgeleid van het oud-Duitse woord "sager", wat "zager" zou betekenen, of een persoon die hout zaagt. Als laatste (onwaarschijnlijke) verklaring zou Zeger afgeleid zijn van de naam Zegher, en is die naam afgeleid van de naam Zacharia. Dan is de betekenis 'God gedenkt' Er valt in ieder geval genoeg te vertellen over de naam Zeger De naam komt regelmatig voor in Nederland en België. En ouders kiezen het vaakst voor de variant Zeger. Varianten zijn de al genoemde Zegher en Segher. Bekende dragers van de naam zijn onder andere architect Zeger Reijers en rector magnificus Zeger Willem Sneller. Zeger Vandersteene is een bekende Vlaamse tenor. Verdere leuke weetjes over de naam: Zegerskappel is een gemeente in Frans-Vlaanderen. Er waren 3 Zegers burggraaf van Gent.

Beroemdheden met de naam Zeger

Zeger van Noten
TV persoonlijkheid

Zeger Van Noten is 1 van de finalisten van het populaire TV programma Kamp Waes. Zeger onderging geleden extreme uitdagingen in het TV-programma Kamp Waes. De fysieke uitdagingen waren voor Zeger niet de zwaarste. Hij verlegde vooral zijn persoonlijke grenzen als stotteraar: spreken op televisie.

Zeger Bernhard van Espen
Jurist

Zeger Bernhard van Espen (Leuven, 8 juli 1646 – Amersfoort, 2 oktober 1728), ook Espenius genoemd, was een Zuid-Nederlands rechtsgeleerde en hoogleraar in Leuven.

Zeger van Brabant
Wetenschapper

Zeger of Siger van Brabant (Latijn: Sigerus of Sigerius de Brabantia) (Brabant rond 1235/1240 – Orvieto, 1278) was een dertiende-eeuwse filosofieleraar aan de Parijse faculteit der vrije kunsten. Hij vertegenwoordigde een radicaal aristotelisme, dat nauw aansloot op de Aristoteles-commentaren van de twaalfde-eeuwse Andalusische, islamitische wijsgeer Averroes. Om die reden werd de stroming, waar Zeger de belangrijkste vertegenwoordiger van was, vanaf de negentiende eeuw in navolging van het door Thomas van Aquino in het leven geroepen begrip averroista („averroïst“) ook als averroïsme aangeduid.

Zeger Vandersteene
Zanger

Zeger Vandersteene (Gent, 5 juni 1940) is een Vlaamse tenor. Hij zingt zowel opera, lied als oratorium.

Zeger Groenendijk
Acteur

Boeken met de naam Zeger

Het magische wereldfeestenboek
Auteur: Li Lefébure

Kinderboek over Zeger en Olivier. Zeger en Olivier ontdekken een boek met een gouden kaft. Zeger neemt het boek mee en samen met Olivier verstopt hij zich in de schoonmaakkast, om het gouden boek te kunnen lezen. Als Zeger het boek openslaat begint de kamer te bewegen en wordt alles mistig… Zeger en Olivier ontdekken dat het boek magisch is en dat het je mee kan nemen naar allerlei feesten. Na het eerste feest besluiten ze samen het boek terug te leggen, maar Olivier komt deze afspraak niet na. Hij is terug het boek ingedoken! Olivier gaat hem achterna en zoekt zijn vriend op in allerlei feesten, maar hij vindt hem nergens terug. Lukt het Olivier om Zeger te vinden?

Geheim op zee
Auteur: Henk Hardeman

Prachtig historisch kinderboek over Zeger en zijn zusje. Het is 1595. Weesjongen Zeger mag mee op de eerste Nederlandse zeereis helemaal naar Oost-Indië. Hij wil zijn tweelingzusje Maartje graag meenemen, maar vrouwen zijn niet welkom aan boord. Daarom verzint Zeger iets waardoor Maartje stiekem toch mee kan. Vanaf het vertrek houdt een van de matrozen Zeger scherp in de gaten. Algauw komt Zeger erachter dat deze zeebonk kwaad in de zin heeft. Kan hij dat voorkomen en zijn zusje redden?

Natuurfenomenen

De Zegerplas is een 70 hectare grote plas aan het Aarkanaal in de gemeente Alphen aan den Rijn. De diepte is gemiddeld 18 meter. De plas is vanaf 1964 ontstaan door het winnen van zand ten behoeve van de aanleg van de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn. Zandwinning uit de plas is doorgegaan tot in de jaren 90, o.a. ten behoeve van de aanleg van de wijk Kerk en Zanen en de Rijksweg N11. Ter plaatse liep vroeger het veenriviertje de Kromme Aar door open poldergebied. In de loop der jaren zijn rond de plas in het oorspronkelijk open poldergebied sport- en recreatiegebieden aangelegd; Zegersloot-Noord en Zegersloot-Zuid.

Geografie met de naam Zeger

Gemeente: Zegerskapel

Zegerskappel (officieel: Zegerscappel) is een gemeente in Frans-Vlaanderen, in het Franse Noorderdepartement (regio Hauts-de-France) en telt 1425 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Duinkerke. In 1962 veranderde de gemeente officieel de oude schrijfwijze Zeggers-Cappel in Zegerscappel (arrêté van 27 januari 1962).

Hoe spel ik de naam Zeger?

Internationaal alfabet

 • Z Zürich
 • E Edison
 • G Gallipoli
 • E Edison
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • Z Zeynep
 • E Eva
 • G Guus
 • E Eva
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • Z Zulu
 • E Echo
 • G Golf
 • E Echo
 • R Romeo

Zo spel je Zeger met gebarentaal.

gebarentaal letter z
gebarentaal letter e
gebarentaal letter g
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Zeger in braille

z
e
g
e
r

Zo sein je Zeger in morsecode

— · — —
·
— — ·
·
· — ·

Zo sein je Zeger met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter z
nautische vlag letter e
nautische vlag letter g
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Zeger bekijken?

Top 10 jongensnamen met een Z

Top 10 jongensnamen met 5 letters