Osman Geboortekaartje naam Osman j2

Betekenis Osman

Goddelijke mens (van de Germaanse woorden os "god" en man "mens, man"), Wijs, Machtigste, Intuïtief (van Uthman (Arabisch: عثمان)., Goddelijke roem (Oud Engels)
Meer informatie

Geslacht

Osman wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Osman is Engels, Germaans en Onbekend.

Naamsopbouw

Osman is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 3 medeklinkers (s, m, n).

Populariteit van de naam Osman

Osman is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Osman tussen 2019 en 2023. De naam Osman is minder populair geworden.

 • Osman is 13x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Osman maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Osman

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

De betekenis van de naam “Osman” is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. De naam Osman is een jongensnaam. Osman is allereerst een samenstelling van de Germaanse woorden os "god" en man "mens, man". De naam Osman komt ook voor in het Arabisch. Osman is dus ook een Arabische jongensnaam. Osman of Usman is de Turkse, Perzische, Egyptische en Urdu, transliteratie van de Arabische mannelijke voornaam Uthman. Uthman (Arabisch: عثمان), ook gespeld als Othman, is een mannelijke Arabische voornaam met de algemene betekenis van "wijs, machtigste, intuïtief". Het is populair als mannelijke voornaam onder moslims. Het wordt ook getranscribeerd als Osman of Usman, vooral wanneer de naam voorkomt in talen die ofwel geen /θ/-klank hebben of waar het teken ⟨ﺙ⟩ anders wordt uitgesproken, zoals Perzisch, Bosnisch, Turks en Urdu, evenals sommige Arabische dialecten. De naam werd bekend door Osman I (1258-1324), de stichter van het Ottomaanse rijk. In Engeland is Osman echter een Engelse achternaam waarvan de geschiedenis op Engels land teruggaat tot de migratiegolf die volgde op de Normandische verovering van Engeland in 1066, hoewel hij wordt uitgesproken met een lange "o". Spellingsvarianten omvatten Osment en Osmond. De naam komt van de Oud-Engelse mannelijke persoonlijke naam Osmaer uit de pre-7e eeuw, "oss" betekent god en "maer" roem; vandaar "goddelijke roem". De naam Osmar en Osmer (zonder achternaam) komt voor in het Domesday Book van 1086, respectievelijk voor Leicestershire en Devonshire, maar de achternaam verscheen pas in het begin van de 13e eeuw. Sinds de jaren 70 komt de naam in België en Nederland voor. Bekende dragers van de naam zijn de al genoemde Sultans en vorsten. In de huidige tijd kennen we onder meer de Bosnische dichter Osman Dikić en de Engelse kunstenaar Austin Osman Spare.

Beroemdheden met de naam Osman

Austin Osman Spare
Kunstenaar

Austin Osman Spare was een Engelse kunstenaar en occultist die zowel als tekenaar als schilder werkte. Beïnvloed door symboliek en art nouveau stond zijn kunst bekend om het duidelijke gebruik van lijnen en de weergave van spectaculaire beelden.

Osman Dikić
Dichter

Osman Đikić was een Bosnische en Herzegovina dichter, toneelschrijver en schrijver. Hij werd geboren in Mostar, in Bosnië en Herzegovina onder Oostenrijks-Hongaarse bezetting. Hij werd opgeleid in Belgrado, Constantinopel en Wenen, waar hij afstudeerde aan de Handelsacademie.

Osman I van de Malediven
Sultan

Osman I van Fehendhoo was de sultan van de Malediven in 1388. Hij regeerde het land gedurende 6 maanden en 15 dagen. Sultan Osmaan was ook de laatste sultan die de troon van de Malediven besteeg vanaf de Lunar-dynastie, waarmee een einde kwam aan de 227 jaar van de heerschappij van de Lunar-dynastie sinds de Malediven zich vanuit het boeddhisme tot de islam bekeerden. Sultan Osmaan I werd gedwongen af ​​te treden en verbannen naar Kolhumadulu Atoll Guraidhoo, waar hij zou sterven. Zijn tombe werd gevonden in 1922, nu in de Guraidhoo Ziyaaraiy-moskee

Osman Ali Khan
Acteur

Mir Osman Ali Khan (6 april 1886 - 24 februari 1967), was de laatste Nizam (heerser) van de prinselijke staat Hyderabad, de grootste prinselijke staat in Brits Indië. Hij besteeg de troon op 29 augustus 1911, op 25-jarige leeftijd en regeerde het koninkrijk Hyderabad tussen 1911 en 1948, totdat India het annexeerde. Hij werd algemeen beschouwd als een van 's werelds rijkste mensen aller tijden. Volgens sommigen schatte hij zijn vermogen op 2% van het Amerikaanse BBP, stond zijn portret in 1937 op de omslag van het tijdschrift Time. Als semi-autonome monarch had hij zijn eigen munt, drukte hij zijn eigen valuta, de Hyderabadi-roepie, en had hij een privéschatkist die naar verluidt £ 100 miljoen aan goud en zilver bevatte, en nog eens £ 400 miljoen aan juwelen (omgerekend naar 2010). De belangrijkste bron van zijn rijkdom waren de Golconda-mijnen, op dat moment de enige leverancier van diamanten ter wereld.

Osman II
Sultan

Osman II was sultan van het Ottomaanse Rijk vanaf 1618 tot zijn dood in 1622. Osman II was de zoon van sultan Ahmed I en zijn vrouw Mahfiruze Hatice. Zijn moeder gaf op jonge leeftijd al veel aandacht aan zijn opleiding. Hierdoor kon Osman II uitgroeien tot een bekende dichter.

Osman I
Acteur

Osman I of Osman Gazi, "Kara" bijgenaamd voor zijn moed, was de leider van de Ottomaanse Turken en de stichter van de dynastie, die het Ottomaanse Rijk rond 1300 na Christus oprichtte en bestuurde. Hoewel Osman tijdens het leven van Osman aanvankelijk een klein Turkoman vorstendom was, veranderden zijn nakomelingen in de eeuwen na zijn dood in een wereldrijk. Het bestond tot kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Geografie met de naam Osman

Dorp: Osman (Iran)

Osman is een dorp in het landelijke district Qaleh Shahin, in het centrale district van Sarpol-e Zahab County, provincie Kermanshah, Iran. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 250, verdeeld over 52 gezinnen.

Hoe spel ik de naam Osman?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • S Santiago
 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • N New York

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • S Samira
 • M Mila
 • A Ali
 • N Naomi

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • S Sierra
 • M Mike
 • A Alfa
 • N November

Zo spel je Osman met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter s
gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Osman in braille

o
s
m
a
n

Zo sein je Osman in morsecode

— — —
· · ·
— —
· —
— ·

Zo sein je Osman met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter s
nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Osman bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 5 letters