Willem Geboortekaartje naam Willem j2

Betekenis Willem

Wilskrachtige Beschermer
Meer informatie

Geslacht

Willem wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Willem is Germaans

Willem is afgeleid van de naam Wilhelm

Naamsopbouw

Willem is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter W en is opgebouwd uit 2 klinkers (i, e) en 4 medeklinkers (w, l, l, m).

Populariteit van de naam Willem

Willem is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Willem tussen 1950 en 2023. De naam Willem is minder populair geworden.

 • Willem is 225x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Willem

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Willem is een jongensnaam van Germaanse oorsprong. Het is een variant van de in het Nederlands taalgebied weinig voorkomende naam Wilhelm. Deze naam bestaat uit twee delen: wil en helm. Wil betekent 'de wil', 'het willen', 'het streven', en helm betekent 'bedekker, beschermer'. De Latijnse variant is Gulielmus. De volgende namen zijn varianten of afgeleiden van Willem: Helmus, Pim, Wil, Wilhelm, Wilhelmus, Will, Willelmus, Willeminus, Willie, Willy, Wilm, Wiel en Wim. De vrouwelijke varianten of afgeleiden van Willem zijn: Helma, Helmi, Mien, Miena, Mina, Mijna, Wilhellemien, Wilhelma, Wilhelmiana, Wilhelmina, Wilhelmijna, Willeke, Willemijn, Willemieke, Willemien, Willemijn, Willemijne, Willemijntje, Willemina, Willemine, Willie, Willy, Wilma en Wilmy De naam Willem komt ook in veel andere landen en talen voor, bijvoorbeeld: - Catalaans: Guillem - Chinees: 威廉 (wēi lián) - Duits: Wilhelm, Willi, Wilm - Engels: Bill, Billy, Will, William, Willie, Willy - Frans: Guillaume - Hongaars: Vilmos - Iers: Liam - IJslands: Vilhjálmur - Italiaans: Guglielmo - Japans: ウィレム - Koreaans: 빌럼 - Latijn: Gulielmus, Wilhelmus - Lets: Vilis - Portugees: Guilherme - Spaans: Guillelmo, Guillermo - Tsjechisch: Vilém, Viliam en tenslotte - Welsh: Gwylim Het Nederlands vorstenhuis heeft rijkelijk gebruik gemaakt (en nog steeds natuurlijk) van de naam Willem en ook het vrouwelijke Wilhelmina. Meest bekende dragers van de naam zijn natuurlijk ons koning Willem Alexander, en zijn vroege voorganger Willem van Oranje. Van de voetballers kennen we onder andere Willem van Hanegem en Willem Kieft. In de categorie acteurs hebben we bijvoorbeeld Willem Nijholt en Willem Voogd (oa Mees Kees). En bij de criminelen natuurlijk Willem Holleeder en Willem van Boxtel (Big Willem. De leukste Willem is natuurlijk de film van Ome Willem.

Beroemdheden met de naam Willem

Frederik Willem de Klerk
President

Frederik Willem de Klerk (Johannesburg, 18 maart 1936 – Kaapstad, 11 november 2021) was een Zuid-Afrikaans voormalig politicus. Hij was president van Zuid-Afrika van september 1989 tot mei 1994, en de aanvoerder van de Nasionale Party van februari 1989 tot september 1997. De Klerk staat bekend als de man die apartheid afschafte en Zuid-Afrika tot een democratie omvormde waarbij de zwarte meerderheid van het land stemrecht kreeg, iets waarvoor hij in 1993 met Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Willem Frederik Hermans
Schrijver

Willem Frederik Hermans (Amsterdam, 1 september 1921 – Utrecht, 27 april 1995) was een Nederlands schrijver van vooral romans, novellen en beschouwend proza. Typerend voor Hermans' werk zijn de hechte literaire constructie en de samenhang tussen vertelwijze, intrige en thematiek, welke in essentie kennistheoretische opvattingen behelst. De bekendste van zijn dertien romans zijn De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen.

Willem Voogd
Acteur

Willem Voogd (Amsterdam, 16 december 1988) is een Nederlands acteur. In 2001 debuteerde Voogd in de film Magonia. Daarna had hij rollen in De afrekening en Oesters van Nam Kee. In 2007 had hij een hoofdrol in de jeugdfilm Timboektoe, waarin hij "Jules" speelde. In 2012 had Voogd de hoofdrol in de film Mees Kees. Hij was vanaf 11 december 2013 te zien in het vervolg Mees Kees op kamp en vanaf 3 december 2014 in het derde deel Mees Kees op de planken. Na het verschijnen van de derde film kondigde Voogd aan dat dit zijn laatste film als Mees Kees was.[1] Zijn opvolger in Mees Kees langs de lijn was Leendert de Ridder. Naast films acteerde Voogd ook in diverse televisieseries, zoals Samen, SpangaS en We gaan nog niet naar huis.

Willem Nijholt
Acteur

Willem Adrianus Nijholt is een Nederlands acteur, danser en zanger. De laatste jaren van zijn loopbaan werd hij ook bekend als jurylid, docent en begeleider van jong talent.

Willem Elschot
Schrijver

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been en Kaas. Zijn beroep was reclameman.

Willem van Hanegem
Voetballer

Willem van Hanegem is een voormalig Nederlands profvoetballer en voetbaltrainer. Hij won met Feyenoord in 1970 de wereldbeker voor clubteams en de Europacup I. Vier jaar later won hij met de club uit Rotterdam de UEFA Cup. Zijn bijnaam is De Kromme.

Willem van Oranje
Koning

Willem, prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, beter bekend als Willem van Oranje of onder zijn postume bijnaam Willem de Zwijger en in Nederland vaak Vader des Vaderlands genoemd. Zijn oorspronkelijke naam is Wilhelm. Willem is in de Nederlandse literatuur zijn vernederlandste naam.

Koning Willem-Alexander
Koning

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden. Hij is het oudste kind uit het huwelijk van Beatrix, prinses der Nederlanden, en Claus, prins der Nederlanden, jonkheer van Amsberg.

Boeken met de naam Willem

Willem en dikke Teun
Auteur: Jacques Vriens

Willem heeft een heel bijzondere vriend: zijn rode kater! Dikke Teun kan praten, maar alleen als Willem bij hem is. Als er iemand anders binnenkomt, mauwt Dikke Teun als een gewone kat. Het is hun geheim. Dikke Teun helpt Willem namelijk vaak een beetje als hij iets spannend of zelfs eng vindt. Als Willem niet goed buiten durft te spelen of als hij alleen een boodschap moet doen, dan helpt Dikke Teun hem. Zo wordt Willem steeds een beetje flinker, tot hij beslist geen bange kleuter meer is...

Woeste Willem
Auteur: Ingrid Schubert

'En nu opgehoepeld!' brult Willem. Frank begint te rennen 'Tot ziens!' roept hij over zijn schouder. 'Alsjeblieft niet,' mompelt Willem. Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij al zijn avonturen.

Films met de naam Willem

Willem van Oranje (1934)

Willem van Oranje, ook bekend onder de titel Willem de Zwijger, is een Nederlandse film uit 1934. Het was Nederlands eerste geluidsfilm en duurste uit die tijd, maar werd al snel overtroffen. Aanleiding voor de film was de 400e geboortedag van Willem van Oranje in 1933. Een comité onder de leiding van Jan Feith, Jan C.W. Polak en de architect Jan Wils sprokkelde een bedrag van 40.000 gulden bij elkaar. In vergelijking met De Jantjes uit hetzelfde jaar was de film een flop.

Namen die lijken op Willem

Hoe spel ik de naam Willem?

Internationaal alfabet

 • W Washington
 • I Italia
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • E Edison
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • W Wendy
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • W Whiskey
 • I India
 • L Lima
 • L Lima
 • E Echo
 • M Mike

Zo spel je Willem met gebarentaal.

gebarentaal letter w
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Willem in braille

w
i
l
l
e
m

Zo sein je Willem in morsecode

· — —
· ·
· — · ·
· — · ·
·
— —

Zo sein je Willem met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter w
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Willem bekijken?

Top 10 jongensnamen met een W

Top 10 jongensnamen met 6 letters