Mees Geboortekaartje naam Mees j2

Betekenis Mees

Zoon Van De Aarde
Meer informatie

Geslacht

Mees wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Mees is Nederlands

Naamsopbouw

Mees is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 2 medeklinkers (m, s).

Populariteit van de naam Mees

Mees is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Mees tussen 1996 en 2023.

 • Mees is 571x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Mees maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 12x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Mees

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Mees is een jongensnaam die nagenoeg alleen in Nederland en België door ouders wordt gegeven. De herkomst kan meerdere verklaringen hebben. Allereerst bestaat de naam Mees al generaties lang in Nederland als achternaam. En net zoals in het Engels veel is gebeurd, worden achternamen op een gegeven moment door ouders als voornaam gegeven. De Nederlandse familie Mees begint met Joris Mees (overleden rond 1598), die zich in 1594[2] of 1596 vanuit Aken in Rotterdam vestigde. Zijn zoon Peter werd stamvader van een Groningse tak, met daarin de lijnen Alting Mees, Dorhout Mees en Uniken Mees, en zijn jongere zoon Jeremias werd stamvader van een Rotterdamse tak, met daarin de lijnen Kreunen Mees en Mom Faure Mees. Uit de Rotterdamse tak stammen de oprichters van de bank R. Mees & Zoonen, een voorloper van Bank Mees & Hope, en MeesPierson. Mees is mogelijk ook een afgekorte vorm van Bartholomeüs. Dat is een Hebreeuwse naam, die ‘zoon van Talmai’ betekent. ‘Talmai’ betekent ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’. Het kan ook zijn dat Mees helemaal niet afgeleid is van een andere naam, en gewoon door ouders is bedacht. De naam komt sinds einde negentiende eeuw voor, maar pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw wordt de naam regelmatig gegeven. In het Nederlands is de mees ook een familie van zangvogels. Onder deze soort vallen bijvoorbeeld de welbekende koolmees, de pimpelmees en de grijze mees. Het zijn kleine, behendige vogeltjes die in de meeste tuinen in Nederland wel te vinden zijn. Mees is de laatste jaren ook een naam die veel voorkomt op de voetbalvelden... Mees Rijks, Mees Bakker, Mees Hoedemakers, Mees Kaandorp, Mees Gootjes, Mees Hilgers, Mees de Wit, het zijn allemaal jonge profvoetballers bij diverse clubs. En veel mensen kennen Mees natuurlijk van de boeken en films van Mees Kees. Mees Kees is de titel van een serie jeugdboeken van de Nederlandse schrijfster Mirjam Oldenhave. Rick de Haas verzorgt de illustraties. De boeken gaan over Kees, een leraar in opleiding die moet invallen op een basisschool. Hij is onervaren en laat zich telkens de les lezen door de kinderen.

Beroemdheden met de naam Mees

Mees Hoedemakers
Voetballer

Mees Hoedemakers (Zaandam, 18 februari 1998) is een Nederlands voetballer die als middenvelder bij SC Cambuur speelt.

Mees Rijks
Voetballer

Mees Rijks (8 maart 2003) is een Nederlands voetballer die als aanvaller voor Jong FC Utrecht speelt.

Boeken met de naam Mees

Mees Kees
Auteur: Mirjam Oldenhave

Mees Kees is de titel van een serie jeugdboeken van de Nederlandse schrijfster Mirjam Oldenhave. Rick de Haas verzorgt de illustraties. De boeken gaan over Kees, een leraar in opleiding die moet invallen op een basisschool. Hij is onervaren en laat zich telkens de les lezen door de kinderen. Sinds 2012 zijn er ook films, gebaseerd op de kinderboekenreeks. En in 2017 volgde een televisieserie die door AVROTROS wordt uitgezonden. Populaire titels zijn oa Mees Kees op Kamp, Mees Kees langs de lijn en Mees Kees in de wolken.

Films met de naam Mees

Mees Kees

Mees Kees is de verfilming van de populaire kinderboeken. Regie: Barbara Bredero. Voor Tobias komt Mees Kees, de nieuwe invaller op school, precies op tijd. Door de juf werd hij om niets de klas uitgestuurd. Ook kreeg hij vaak strafwerk. Raar, want Tobias is namelijk best slim, heel vrolijk en supergrappig. Mees Kees geeft heel anders les dan de juf. Dat is omdat hij nog stagiair is. Gelukkig helpen de kinderen hem met lesgeven. Met biologie kijken ze bijvoorbeeld Spiderman en met rekenen zetten ze de tafels op z’n kop. Al bloeit Tobias door de aanwezigheid van Mees Kees op, Kees merkt dat er iets met Tobias is. Hij heeft nooit brood mee bijvoorbeeld. Dat komt omdat zijn vader dee-oo-oo-dee is en zijn moeder de hele dag in bed ligt. Mees Kees ontfermt zich over Tobias. Hij deelt zijn boterhammen met het heerlijke omeletje van zijn moeder met hem, neemt Tobias mee uit flipperen en laat hem gezellig ‘nablijven’. De strenge directrice Dreus vindt het maar niets.

Namen die lijken op Mees

Cees   -   Kees   -   Maas   -   Mads   -   Maes   -   Mas   -   Mase   -   Mats   -   Mels   -   Moos   -   Mosi   -   Musa

Hoe spel ik de naam Mees?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • E Edison
 • E Edison
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • E Eva
 • E Eva
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • E Echo
 • E Echo
 • S Sierra

Zo spel je Mees met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter e
gebarentaal letter e
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Mees in braille

m
e
e
s

Zo sein je Mees in morsecode

— —
·
·
· · ·

Zo sein je Mees met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter e
nautische vlag letter e
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Mees bekijken?

Top 10 jongensnamen met een M

Top 10 jongensnamen met 4 letters