Noa

Betekenis Noa

Rust, Troost

Geslacht

Noa wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Noa is Hebreeuws

Naamsopbouw

Noa is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, a) en 1 medeklinker (n).

Populariteit van de naam Noa

Noa is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2020. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Noa tussen 1996 en 2020. De naam Noa is minder populair geworden.

  • Noa is 272x gegeven als voornaam in 2020

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Noa maak je ook deze babynaam:
Ona

Geboortekaartjes met de naam Noa

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Noa is een Hebreeuwse naam. Noa is een voornaam die zowel voor jongens als voor meisjes wordt gebruikt. In de praktijk komt de naam echter vooral bij meisjes voor (en Noah voor jongensnamen). In Nederland is de naam populair sinds eind 20e eeuw. De naam Noa is een variant op de Hebreeuwse naam Noach. In het Oude Testament wordt Noa genoemd als een van de dochters van Selofchad (Num 26:33). Noach is hoogstwaarschijnlijk van Babylonische oorsprong, van het woord "nukhu", dat 'rust' betekent. Een andere verklaring zegt dat het is afgeleid van de Hebreeuwse wortel die "troost" (nahum) betekent, waarbij de laatste medeklinker is weggelaten. Bij de meeste mensen is het Bijbelse verhaal van Noach wel bekend. De naam Noah is verbonden met het bijbelse verhaal van de zondvloed, de grote overstroming (hoofdstukken 06-09 van het eerste boek Genesis). Ook in omringende culturen zijn soortgelijke verhalen overgeleverd; beroemd is bijvoorbeeld het Babylonische Gilgamesj-epos uit ca 1700 voor Christus. Geleerden gaan ervan uit dat er ooit zo'n grote zondvloed moet zijn geweest, en dat de bijbelse vertellers daarvan de betekenis proberen te doorgronden in het licht van Gods plan met de mensen. De naam Noa staat nu in Nederland al 2 jaar op nummer 1. De afgelopen 10 jaar stond de naam al in de top 10. En de naam Noa (of leesteken varianten zoals Noä , Noâ , Noá , Nöa , Noà , Noã , Nóa en Nôa) is niet alleen populair bij ouders in Nederland. En wist je dat de naam niet alleen in de Westerse wereld populair is? Hieronder volgt een lange lijst met de 'vertaling' van Noah in andere talen: - Arabisch: نُوحْ (Nūḥ) - Armeens: Նոյ (Noy) - Bulgaars: Ноа (Noа) - Catalaans: Noè - Tsjechisch: Noe - Perzisch: Noa - Fins: Nooa - Frans: Noé - Georgisch: ნოე (Nee) - Grieks: Νώε (Noé) - Hebreeuws: נֹחַ (Noach) - Hindi: नूह (Nooh) - Hongaars: Noé - IJslands: Nói - Iers: Naoi - Italiaans: Noè - Lets: Noass - Litouws: Nojus - Pools: Nee - Portugees: Noé - Roemeens: Noe - Russisch: Ной (Noy) - Spaans: Noé - Servisch: Noje (Noye) - Telugu: నోవహు (Novahu) - Turks: Nuho - Yoruba: Noa en last but not least - Tamil: Nagan. De naam Noa is afgeleid van Noach.

Beroemdheden met de naam Noa

Noa Lang
Voetballer

Namen die lijken op Noa

Hoe spel ik de naam Noa?

Internationaal alfabet

  • N New York
  • O Oslo
  • A Amsterdam

Nederlands alfabet

  • N Nico
  • O Otto
  • A Anna

NAVO-alfabet

  • N November
  • O Oscar
  • A Alfa

Zo spel je Noa met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter o
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Noa in braille

n
o
a

Zo sein je Noa in morsecode

— ·
— — —
· —

Zo sein je Noa met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter o
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Noa bekijken?