Emilie Geboortekaartje naam Emilie m2

Betekenis Emilie

Zacht, Navolger, Vriendelijk, Wedijverend Mededinger
Meer informatie

Geslacht

Emilie wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Emilie is Grieks

Naamsopbouw

Emilie is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter E en is opgebouwd uit 4 klinkers (e, i, i, e) en 2 medeklinkers (m, l).

Populariteit van de naam Emilie

Emilie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Emilie tussen 2013 en 2023. De naam Emilie is minder populair geworden.

 • Emilie is 28x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Emilie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Emilie is een mooie en veelzijdige meisjesnaam. Veelzijdig, omdat de betekenis van de naam Emilie verschillend is in verschillende talen, landen en culturen. De naam heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. Deze mooie en ijverige naam is in de eerste uitleg afgeleid van de Latijnse familie gens (familienaam) Aemilia, een van de machtigste patriciërsfamilies in het oude Rome. In het Latijn betekent het 'streven', 'uitblinken' of 'rivaal', terwijl de Franse definitie 'enthousiast' is. De voornaam wordt ook in verband gebracht met het Griekse woord '(h)aimulos', dat 'zacht, vriendelijk' betekent. Varianten van de naam zijn onder meer Emily en Emilia. De schrijfwijze Emilie is vooral erg populair bij ouders in Frankrijk. Ook in België kiezen we eerder voor Emilie dan voor Emily. In Nederland kiezen ouders vaker voor Emily. Spellingsvarianten die allemaal bestaan in Nederland en België zijn onder meer ook emilie , Émilie , Emilië , Emiliè , Emilié en Emílie. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Canadese atlete Emilie Mondor en de Franse operazangeres Émilie Ambre.

Beroemdheden met de naam Emilie

Émilie Mondor
Atleet

Émilie Mondor (Montreal, 29 april 1981 – Ottawa, 9 september 2006) was een Canadees atlete, die gespecialiseerd was in de middellange afstand

Émilie Dequenne
Actrice

Émilie Dequenne (Belœil, 29 augustus 1981) is een Belgische actrice. Tussen 1989 en 1996 bezocht Dequenne de Academie de Musique in Baudour en van 1994 tot 1996 was zij aangesloten bij het theatergezelschap Theatre de la Releve in Ladeuze. Dequenne brak door met haar debuutrol in de film Rosetta (1999), waarvoor ze een Gouden Palm voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes ontving. In 2012 won ze op datzelfde festival de uitzonderlijke Un Certain Regard Award voor Beste Actrice voor haar rol in A perdre la raison. Op 17 juli 2002 kreeg Dequenne een dochter, Milla.

Émilie Andéol
Judoka

Émilie Andéoln (Bordeaux, 30 oktober 1987) is een Frans judoka. Andéoln won in 2014 de Europese titel. Een jaar later prolongeerde Andéoln haar titel tijdens de Europese Spelen 2015. Andéoln behaalde haar grootste succes door het van de gouden medaille tijdens de Olympische Zomerspelen 2016 door in de finale de Cubaanse titelverdedigster Idalys Ortíz te verslaan.

Émilie Ambre
Zangeres

Émilie Gabrielle Adèle Ambroise (Oran, 6 juni 1849 – 1898) was een Frans operazangeres die optrad als Émilie Ambre. Ze werd in Oran in Algerije geboren als dochter van een Franse vader en een Frans-Arabische moeder en ging op jonge leeftijd naar Frankrijk, waar ze aan het conservatorium van Marseille studeerde. In 1876 en 1877 trad ze op in Den Haag waar ze opviel bij koning Willem III der Nederlanden. Hij installeerde haar op Huize Welgelegen in Rijswijk en benoemde haar tot Comtesse D'Ambroise. Willem III wilde met haar trouwen, maar dit werd hem stevig ontraden en hij verlegde zijn aandacht naar adellijke kandidaten.

Boeken met de naam Emilie

Emilie en de Beer
Auteur: Karolina Anna Grenczyk

Een vrouwtjesijsbeer trekt naar het zuiden, omdat er geen voedsel te vinden is op de Noordpool, maar aangekomen in een woud vindt ze, tot haar grote verbazing, een klein meisje in een holle boom! Samen gaan ze op avontuur, maar dan komt de herfst...

Emilie Krijgt Bezoek
Auteur: Domitille de Pressensé

Emilie, herkenbaar aan haar opvallende rode muts en rode jurkje, en haar broertje en zusje krijgen bezoek van drie neefjes en een nichtje. Ze gaan samen spelen maar neef Nico wil steeds vechten, hij vindt de rest maar kinderachtig. Nu wil niemand met hem spelen.

Namen die lijken op Emilie

Amalia   -   Amelia   -   Amélie   -   Embla   -   Emilia   -   Emilou   -   Emily   -   Imelda

Hoe spel ik de naam Emilie?

Internationaal alfabet

 • E Edison
 • M Madagaskar
 • I Italia
 • L Liverpool
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • E Eva
 • M Mila
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • E Echo
 • M Mike
 • I India
 • L Lima
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Emilie met gebarentaal.

gebarentaal letter e
gebarentaal letter m
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Emilie in braille

e
m
i
l
i
e

Zo sein je Emilie in morsecode

·
— —
· ·
· — · ·
· ·
·

Zo sein je Emilie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter e
nautische vlag letter m
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Emilie bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een E

Top 10 meisjesnamen met 6 letters