Ollie Geboortekaartje naam Ollie j2

Betekenis Ollie

Olijfboom, natuurgeest, elf, leger
Meer informatie

Geslacht

Ollie wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Ollie is Fries en Latijn.

Ollie is afgeleid van de naam Oliver

Naamsopbouw

Ollie is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter O en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, i, e) en 2 medeklinkers (l, l).

Populariteit van de naam Ollie

Ollie is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Ollie in 2023. De naam Ollie is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Ollie is 23x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Ollie

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Ollie is een mooie jongensnaam en meisjesnaam. In de VS overwegend kiezen ouders de naam voor een dochtertje. In de UK bijna altijd een naam voor een zoontje. Ook in andere Engelstalige landen overwegend de naam voor een jongen. Alleen in Franstalig Canada is de verhouding dan weer 50-50. Volgens de Nederlandse Voornamen Bank is het een vrouwelijke vorm van Oele (Fries) of Engelse verkorting van Olivier (mannelijk). Maar het is ook een Engelse verkorting van de Engelse meisjesnaam Olivia. In de meeste gevallen is de betekenis dan ook Olijfboom. Olivier is vermoedelijk afkomstig van het Latijnse woord ‘olivarius’ dat ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’ betekent. De olijfboom was in de Oudheid economisch erg belangrijk, vanwege de olie. De Olijfboom groeit heel langzaam, dus het was een teken van vrede als een boom zich rustig kon ontwikkelen, terwijl het een grote slag was als hij door vijanden vernietigd werd. Het is ook goed mogelijk dat de naam Oliver is ontstaan door de gelijkenis met al bestaande Germaanse namen, zoals Alf-hari. In dat geval valt te denken aan namen die met ‘alf’ beginnen, dat ‘natuurgeest, bovennatuurlijk wezen of elf’ betekent. Het tweede deel zou dan afstammen van 'heri', dat ‘leger’ betekent. Ollie wordt in Engelstalige landen minder vaak gebruikt als bijnaam voor de megapopulaire Olivia of de stijlvolle Olive dan Ellie voor Eleanor of Allie voor Allison. Dat kan zijn omdat Ollie al veel langer wordt gebruikt als bijnaam voor jongens. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Amerikaanse actrice Ollie Kirby en Engelse voetballer Ollie Watkins. De naam is ook populair bij schrijvers en regisseurs. Ophelia "Ollie" is een personage in "As You Wish" van Jackson Pearce en Ollie is Richard Webber's AA-sponsor in de hitserie Grey's Anatomy.

Beroemdheden met de naam Ollie

Ollie Watkins
Voetballer

Oliver George Arthur Watkins is een Engels voetballer die doorgaans speelt als spits. In september 2020 verruilde hij Brentford voor Aston Villa. Watkins maakte in 2021 zijn debuut in het Engels voetbalelftal.

Ollie Kirby
Actrice

Ollie Kirkby was een Amerikaanse toneel-, scherm- en vaudeville-actrice.

Boeken met de naam Ollie

Ollie wil ook!
Auteur: Olivier Dunrea

Ollie laat in dit boekje nog eens zien dat hij een eigen wil heeft. Ollie wil namelijk ook laarsjes hebben. Hij stampt net zo lang achter Gonnie en Gijsje aan tot hij zijn zin krijgt. Maar als hij ze dan eenmaal heeft...

Films met de naam Ollie

Stan & Ollie (2018)

Stan & Ollie is een film uit 2018 van regisseur Jon S. Baird. Laurel en Hardy, 's werelds grootste komedie team, zien een onzekere toekomst tegemoet nu hun gouden tijdperk van Hollywood films ver achter hen ligt. Door ouderdom verzwakt, probeert het duo opnieuw contact te maken met hun aanbiddende fans door in 1953 in Groot-Brittannië een tournee langs variétézalen te houden.

Namen die lijken op Ollie

Alan   -   Alec   -   Alex   -   Alix   -   Elai   -   Elay   -   Elia   -   Elio   -   Ellis   -   Elon   -   Eloy   -   Ilan   -   Ilay   -   Illi   -   Olaf   -   Olle   -   Olof   -   Ulbe

Hoe spel ik de naam Ollie?

Internationaal alfabet

 • O Oslo
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • I Italia
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • O Omar
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • O Oscar
 • L Lima
 • L Lima
 • I India
 • E Echo

Zo spel je Ollie met gebarentaal.

gebarentaal letter o
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter e

Zo schrijf je Ollie in braille

o
l
l
i
e

Zo sein je Ollie in morsecode

— — —
· — · ·
· — · ·
· ·
·

Zo sein je Ollie met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter o
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Ollie bekijken?

Top 10 jongensnamen met een O

Top 10 jongensnamen met 5 letters