André Geboortekaartje naam André j2

Betekenis André

Dapper, Heldhaftig, Mannelijk, Sterk (van de Griekse naam Ἀνδρέας (Andreas), afgeleid van ἀνδρεῖος (andreios) wat "mannelijk, mannelijk" betekent)
Meer informatie

Geslacht

André wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van André is Grieks en Nederlands.

André is afgeleid van de naam Andreas

Naamsopbouw

André is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 3 medeklinkers (n, d, r).

Populariteit van de naam André

André is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam André in 2023. De naam André is in 2023 in populariteit gestegen.

 • André is 13x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam André maak je ook deze babynaam:

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam André

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Andre is een mooie, dappere jongensnaam. Heel soms wordt de naam ook wel aan een meisje gegeven, bijvoorbeeld in de VS en Brazilië. De naam Andre is een bekende naam in Nederland en België. Het is een variant van de naam Andreas. Engelse vorm van de Griekse naam Ἀνδρέας (Andreas), afgeleid van ἀνδρεῖος (andreios) wat "mannelijk, mannelijk" betekent, een afgeleide van ἀνήρ (aner) wat "man" betekent. In het Nieuwe Testament is de apostel Andreas, de eerste discipel die zich bij Jezus voegde, de broer van Simon Petrus. Volgens de overlevering preekte hij later in het Zwarte-Zeegebied, en volgens sommige legendes werd hij gekruisigd aan een X-vormig kruis. Andreas, die een Griekse naam is, was waarschijnlijk slechts een bijnaam of een vertaling van zijn echte Hebreeuwse naam, die niet bekend is. Deze naam is in de hele christelijke wereld gebruikelijk (in verschillende spellingen) en werd erg populair in de middeleeuwen. Sint-Andreas wordt beschouwd als de patroonheilige van Schotland, Rusland, Griekenland en Roemenië. Andere varianten van de naam Andreas zijn onder meer Ander (Baskisch) Andrei, Andrey (Wit-Russisch) Andrei, Andrey (Bulgaars) Andreu (Catalaans) Andria (Corsicaans) Andrej, Andrija, Andro( Kroatisch) Andrej, Ondřej (Tsjechisch) Anders (Deens) André, Andries, Dries (Nederlands) Andres, Andrus, Anti (Ests) Andras (Faeröers) Antero, Antti, Atte, Tero (Fins) André (Frans) Andria, Andro (Georgisch) Andreas (Grieks) Andor, András, Endre, Andris, Bandi (Hongaars) Andrés (IJslands) Aindréas, Aindriú (Iers) Andrea (Italiaans) Andrejs, Andris (Lets) Andrius( Litouws) Andrej (Macedonisch) Anaru (Maori) Anders, Andreas (Noors) Andrzej, Jędrzej (Pools) André (Portugees) Andrei (Roemeens) Andrei, Andrey (Russisch) Ándaras (Sami) Andria (Sardijns) Dand (Schots) Aindrea( Schots-Gaelisch) Andrej, Andreja, Andrija (Servisch) Andrej, Ondrej (Slowaaks) Andraž, Andrej (Sloveens) Andrés (Spaans) Anders, Andreas (Zweeds) Andrii, Andriy (Oekraïens) Andreas (Welsh). Spellingsvarianten van de naam in Nederland en België zijn onder meer André , Andrè , Andrë , Andrė , Andrê , Andrē en Andŕe. In Nederland is de naam André veel vaker gegeven (wel 12.000 keer) dan de naam Andre (ongeveer 500 keer). Beroemde dragers van de naam zijn natuurlijk André Hazes en Andre Rieu. Maar bekende dragers van de naam vind je niet alleen in Nederland en België. We kennen ook allemaal de Amerikaanse tenniser Andre Agassi en rapper Dr Dre. De naam Andre is ook een bekende achternaam in veel landen, denk onder meer aan de Vlaamse actrice Sandrine André en Britse zanger Peter Andre.

Beroemdheden met de naam André

André Nelis
Zeiler

André Nelis (Borgerhout, 29 oktober 1935 – Antwerpen, 9 december 2012) was een Belgisch zeiler. Hij nam drie keer deel aan de Olympische Spelen in de Finn-klasse en won twee medailles: een zilveren en een bronzen. Na zijn sportcarrière werd hij bedrijfsleider van een zeilmakerij. In 1984 woedde er een brand in het bedrijf, waar ook zijn medailles lagen opgeborgen. In 2009 overhandigde IOC-voorzitter Jacques Rogge Nelis twee nieuwe medailles.

Dr. Dre
Rapper

Dr. Dre, artiestennaam van André Romelle Young (Compton (Californië), 18 februari 1965), is een Amerikaanse rapper en hiphop-producent. Hij begon als lid van de World Class Wreckin' Cru en was daarna lid van N.W.A. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de G-funk en de succesvolste hiphopproducent ooit. Dr. Dre is ook de oprichter en eigenaar van Aftermath Entertainment en Beats Electronics, en was voorheen mede-eigenaar van Death Row Records.

Andre Agassi
Tennisser

Andre Kirk Agassi (Las Vegas, 29 april 1970) is een voormalig tennisser uit de Verenigde Staten van Amerika. Zijn vader is afkomstig uit Perzië en van Armeense[1][2][3] en Assyrische[1] afkomst. In 1999 werd Agassi de vijfde speler in de geschiedenis van de tennissport die een career slam won: alle vier de grandslamtoernooien (maar niet in één seizoen): het Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en het US Open. In totaal won hij acht grandslamtoernooien en hij staat hiermee op de lijst van grandslam­titels op een gedeelde negende plaats. Agassi is de enige speler ooit die alle grandslamtoernooien en de Tennis Masters Cup (de huidige ATP Finals) won, deel uitmaakte van een winnend Davis Cup-team en een gouden medaille op de Olympische Zomerspelen won. Daarnaast won hij zeventien Tennis Masters Series-titels. Hoewel hij daarmee record­houder was toen hij op het US Open 2006 afscheid nam als speler, hebben enkele spelers dat aantal sindsdien overtroffen.

Dré Steemans
Presentator

André Maria Marcellus Steemans, beter bekend onder zijn pseudoniem Felice Damiano, later kortweg Felice, was een Belgisch tv-presentator.

André van Duin
Cabaretier

André van Duin, artiestennaam van Adrianus Marinus (Adri) Kyvon (Rotterdam, 20 februari 1947) is een Nederlandse komiek, revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. Al vanaf het begin van zijn carrière nam Van Duin singles op. De tamme boerenzoon (1974), Willempie (1976), 'k Heb hele grote bloemkoole (1979), Nederland, die heeft de bal (1980), Er staat een paard in de gang (1981), Als je huilt / Bim bam (1982), Als de zon schijnt (1983), De heidezangers (1983), Pizzalied (1993) en De balletjes van de koningin (2009) behoren tot zijn grootste hits. Het Algemeen Dagblad noemde hem in 2017 'ruim een halve eeuw Nederlands grootste volkskomiek'.

André Rieu
Violist en orkestleider

André Léon Marie Nicolas Rieu (Maastricht, 1 oktober 1949) is een Nederlands violist en orkestleider die met zijn uitvoeringen van populaire klassieke werken van onder anderen Johann Strauss bekendheid geniet bij het grote publiek. Hoewel zijn commerciële benadering hem op kritiek kwam te staan, is hij al dertig jaar populair bij een breed publiek over de hele wereld. Rieu bespeelt een Stradivarius uit 1692.

André Hazes
Zanger

André Gerardus Hazes[1] (Amsterdam, 30 juni 1951 – Woerden, 23 september 2004), ter onderscheiding van zijn gelijknamige zoon ook André Hazes sr. genoemd, was een Nederlandse volkszanger die vanaf de late jaren 70 populair was met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Hij geldt als een van de succesvolste artiesten in Nederland en Vlaanderen. Hazes onderscheidde zich door sentimentele liederen te zingen in toegankelijke Nederlandse taal. Tot zijn grootste hits behoren Eenzame kerst (1976), Een beetje verliefd (1981), Ik meen 't (1985), Wij houden van Oranje (1988), Bloed, zweet en tranen (2002), en postuum Zij gelooft in mij (2004, maar oorspronkelijk uit 1981) en Blijf bij mij (met Gerard Joling, 2007). Hazes bracht minstens 300 verschillende nummers uit op 26 albums (exclusief compilatie en live-albums).

Films met de naam André

Andre (1994)

Andre is een Amerikaanse familiefilm uit 1994 onder regie van George Miller. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis uit 1964 die door Harry Goodridge en Lew Dietz beschreven werd in het boek A Seal Called Andre ('Een zeehond genaamd André'). De negenjarige Toni Whitney (Tina Majorino) woont met haar familie in de staat Maine. Haar vader Harry (Keith Carradine) is havenmeester van beroep en komt thuis met een ziek zeehondje. Toni ontfermt zich over het dier en noemt hem Andre. Ze raakt erg aan hem gehecht en leert hem allerlei kunstjes. Binnen korte tijd is André een nationale bekendheid, maar niet iedereen heeft het beste voor met hem. Wanneer Toni op zoek gaat naar de gevangengenomen Andre, komt ze in een storm terecht. Andre redt haar en krijgt zijn vrijheid terug.

Organisaties met de naam André

Motorfietsen fabrikant: André

André is een Frans historisch merk van motorfietsen. Het merk bestond in het begin van de jaren twintig en produceerde modellen met 175-, 249- en 337cc-viertaktmotoren.

Namen die lijken op André

Andrea   -   Andrean   -   Andreas   -   Andres   -   Andrew   -   Indra

Hoe spel ik de naam André?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • N New York
 • D Danemark
 • R Roma
 • E Edison

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • N Naomi
 • D Daniël
 • R Ruben
 • E Eva

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • N November
 • D Delta
 • R Romeo
 • E Echo

Zo spel je André met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter d
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e

Zo schrijf je André in braille

a
n
d
r
e

Zo sein je André in morsecode

· —
— ·
— · ·
· — ·
·

Zo sein je André met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter d
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Andre bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 5 letters