Chris Geboortekaartje naam Chris u2

Betekenis Chris

Christen (volgeling Jezus Christus), Gezalfde
Meer informatie

Geslacht

Chris wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Chris is Hebreeuws

Chris is afgeleid van de naam Christiaan

Naamsopbouw

Chris is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter C en is opgebouwd uit 1 klinker (i) en 4 medeklinkers (c, h, r, s).

Populariteit van de naam Chris

Chris is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Chris tussen 1996 en 2023. De naam Chris is minder populair geworden.

 • Chris is 52x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Chris

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Chris is een mooie jongen en meisjesnaam. Chris is een langlopende bijnaam die vanwege het wijdverbreide gebruik als een korte vorm van zowel de populaire Christiaan, Christian en Christopher als Christelle, Christina en Christine. Ook Christa is een afgekorte vorm van deze namen. In bijna alle landen in Chris in meerderheid een jongensnaam. Maar zeker de laatste 10 jaar in de VS en Nederland ook steeds vaker een meisjesnaam. In verhouding geven ouders de naam in ongeveer 8 van de 10 keer aan een jongen. De naam Christiaan is een afleiding van het Latijnse Christianus. De naam betekent christen. Of "iemand die Christus draagt". In het Bijbelboek Handelingen van de apostelen 11,26 wordt het woord christen voor het eerst gebruikt: '... dat de discipelen het eerst in Antiochië christenen genoemd werden.' In Nederland dragen nu nog meer mannen de naam Christiaan dan Chris, maar dat kan wel eens gaan veranderen. De trend naar korte en hippe namen is al 10 jaar gaande en lijkt voorlopig niet te stoppen. Mocht je toekomstige zoon of dochter een acteertalentje zijn, dan is Chris een perfecte naam. De lijst acteurs met de naam is lang. Chris Colfer, Chris Evans, Chris Hemsworth, Chris Pine, Chris O'Donell, Chris Penn, Chris Tucker en Chris Rock, de lijst is zeer lang! Verder is Chris Christie een bekende politicus en Chris Martin een bekende muzikant. In Nederland kennen, wederom een acteur, Chris Zegers en atleet Chris Berger.

Beroemdheden met de naam Chris

Chris Brown
Acteur

Christopher Maurice Brown is een Amerikaanse r&b-zanger, danser en acteur. In 2010 had hij de hoofdrol in Takers samen met T.I., Matt Dillon en Paul Walker. In 2012 kwam een film uit, waarin hij maar een kleine rol speelt, Act Like a Lady Think Like a Man.

Chris Froome
Wielrenner

Christopher (Chris) Froome OBE (Nairobi, 20 mei 1985) is een in Kenia geboren Brits wielrenner. Hij rijdt voor Israel-Premier Tech waar hij sinds 2021 onder contract staat. Froome won alle drie de grote rondes: in 2013, 2015, 2016 en 2017 de Ronde van Frankrijk, in 2011 en 2017 de Ronde van Spanje en in 2018 de Ronde van Italië.

Chris Berger
Atleet

Christiaan David (Chris) Berger (Amsterdam, 27 april 1911 - aldaar, 12 september 1965) was een Nederlandse atleet, die voor de Tweede Wereldoorlog furore maakte op de sprint. Hij werd onder meer Europees kampioen op beide sprintafstanden, liep op de 100 m een wereldrecord en nam deel aan twee Olympische Spelen.

Chris Hemsworth
Acteur

Christhopher Hemsworth is een Australisch acteur. Hij werd in 2012 genomineerd voor een BAFTA Award in de categorie 'rijzende ster' en won in 2013 de People's Choice Award voor favoriete actiester van het jaar, naar aanleiding van zijn rollen in The Avengers, Snow White and the Huntsman en Red Dawn.

Chris Cristie
Politicus

Christopher James Christie is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij was de gouverneur van New Jersey van 2010 tot 2018.

Boeken met de naam Chris

Dappere Chris in het enge bos
Auteur: Thea Dubelaar

Chris gaat alleen naar het bos. De konijntjes lokken hem mee naar een donker pad, waar de gemene wolf staat. Gelukkig is Chris heel dapper en slim en sterk. Hij kan alle gevaren in het enge bos aan. Chris wil graag naar het grote, enge bos, maar niemand wil met hem mee. Daarom gaat hij alleen. In het begin lijkt het bos helemaal niet eng. Er zijn lieve konijntjes. Ze lokken Chris mee naar een donker pad. En daar staat opeens de gemene wolf van Roodkapje. Gelukkig is Chris heel dapper en slim en sterk, want er wachten nog een heleboel andere gevaren op hem in het grote, enge bos. Een klassieke topper van Thea Dubelaar en Melanie Erhardy.

Films met de naam Chris

Chris Browns's journey (2006)

Chris Brown's Journey is een dvd met video's voor Brown's eerste single "Run It!" met Juelz Santana, "Yo" en "Gimme That" met Lil Wayne. Een cd bevat een internationale versie van "Run It!" en het nummer "So Glad", dat eerder niet was uitgebracht in de Verenigde Staten.

Chris & Don

Chris & Don: A Love Story is een documentaire uit 2007 die de levenslange relatie beschrijft tussen auteur Christopher Isherwood en zijn veel jongere minnaar, kunstenaar Don Bachardy. Chris & Don combineert hedendaagse interviews, archiefbeelden van het paar uit de jaren vijftig, fragmenten uit Isherwoods dagboeken en speelse animaties om hun romance te vertellen. Het werd geregisseerd door Guido Santi en Tina Mascara, en was het middelpunt van de film op NewFest, het New York LGBTQ Film Festival, in 2008.

Namen die lijken op Chris

Christel   -   Christiaan   -   Christian   -   Christiane   -   Christianus   -   Christien   -   Christina   -   Christine   -   Christoffel   -   Christophe   -   Christopher   -   Kris

Hoe spel ik de naam Chris?

Internationaal alfabet

 • C Casablanca
 • H Havanna
 • R Roma
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • C Celine
 • H Hidde
 • R Ruben
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • C Charlie
 • H Hotel
 • R Romeo
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Chris met gebarentaal.

gebarentaal letter c
gebarentaal letter h
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Chris in braille

c
h
r
i
s

Zo sein je Chris in morsecode

— · — ·
· · · ·
· — ·
· ·
· · ·

Zo sein je Chris met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter c
nautische vlag letter h
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Chris bekijken?

Top 20 unisex met 5 letters