Habib Geboortekaartje naam Habib j2

Betekenis Habib

Geliefde, Schat, Mijn liefste (van het Arabische werkwoord ḥabba (حَبَّ), wat betekent "liefhebben", "bewonderen, dol zijn op")
Meer informatie

Geslacht

Habib wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Habib is Arabisch

Naamsopbouw

Habib is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter H en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, i) en 3 medeklinkers (h, b, b).

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Habib

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Habib (حبيب )is een mooie en geliefde jongensnaam. De naam Habib is een Arabische jongensnaam en betekent "geliefde". De naam komt van het Arabische werkwoord ḥabba (حَبَّ), wat betekent "liefhebben", "bewonderen, dol zijn op" Een andere variant die wordt gebruikt als een voornaam en bijvoeglijk naamwoord van de stam van dat werkwoord is "maḥbūb" (مَحْبُوب) wat "geliefde" betekent, gewoonlijk geschreven als Mahbub, het vrouwelijke equivalent Mahbuba (Arabisch: maḥbūbah مَحْبُوبَة). Het Hebreeuwse equivalent van de naam is Haviv (Hebreeuws: חָבִיב), gebruikt als zowel een voornaam als een achternaam met dezelfde betekenis, "schat" of "sympathiek" in het Hebreeuws. Habib wordt soms geschreven als Habeeb, is af en toe ook een achternaam en eretitel, met dus de betekenis "geliefde" of " mijn liefste", of "schat". Het vormt ook het beroemde Arabische woord 'Habibi' dat wordt gebruikt om te verwijzen naar een vriend of een significante ander in het aspect van liefde of bewondering. De naam is populair in de hele moslimwereld, maar vooral in het Midden-Oosten en Afrika. Een Noord-Afrikaanse keuze, vooral populair in Tunesië en Syrië. In andere landen, vooral in Jemen en Zuidoost-Aziatische landen zoals Brunei, Singapore, Indonesië en Maleisië, is het een eer om een ​​moslimgeleerde van Sayyid (een afstammeling van Mohammed) families toe te spreken en waar het een van de namen is van de islamitische profeet Mohammed - حبيب الله Habib Allah (Habibullah / Habiballah) - "Meest geliefde van Allah (God)". "De harde werker ("verdiener, winnaar") is de meest geliefde van Allah" (Arabisch: al-kāsib Ḥabīb Allah الكَسِب حَبِيب الله), bovenop een boog in een moskee in Istanbul, Turkije De naam is, zoals het geval is met andere Arabische namen, niet alleen beperkt tot moslims. Bekende voorbeelden van christelijke personen met de naam Habib zijn onder meer Habib de diaken, Gabriël Habib en de filosoof Habib. Habiba is het vrouwelijke equivalent. De naam Habib komt ook regelmatig voor in combinatie namen, zoals Habib Ahmed, of Habib Hussein.

Beroemdheden met de naam Habib

Habib Nasib Nader
Acteur

Habib Nasib Nader is een Britse acteur. Hij is de ontvanger van een Laurence Olivier Award, nadat hij met een team van zes anderen Beste Mannelijke Bijrol heeft gewonnen voor het bedienen en uiten van de tijger in Life of Pi. Zij zijn de eerste poppenspelers die deze prijs winnen.

Ḥabīb ibn Maslama al-Fihrī
Militair

Ḥabīb ibn Maslama al-Fihrī (Arabisch: حبيب بن مسلمة الفهري; c. 617–c. 662) was een Arabische generaal tijdens de vroege islamitische veroveringen, onder Mu'awiyah ibn Abi Sufyan.

Habib Beye
Voetballer

Habib Beye is een Senegalese voormalig voetballer die in 2012 onder contract stond bij Doncaster Rovers FC. Voordien speelde de rechtsback voor onder meer RC Strasbourg, Olympique Marseille, Newcastle United FC en Aston Villa FC. In 2001 won hij met Strasbourg de Coupe de France.

Habib Koité
Zanger

Habib Koité is een internationaal bekende Malinese zanger en gitarist. Zijn band, Bamada, bestaat verder uit verschillende West-Afrikaanse talenten, waaronder balafoon-speler Kélétigui Diabaté.

Aftab Habib
Cricketspeler

Aftab Habib is een Engelse voormalige internationale cricketspeler. In 1999 speelde hij twee oefenwedstrijden voor Engeland in een 2-1 nederlaag in de thuisreeks tegen Nieuw-Zeeland.

Boeken met de naam Habib

Habib
Auteur: Frank Geleyn

Mam zet vier borden op tafel. Ze heeft een grote taart gebakken. Er komt een vriend op bezoek: Habib. 'Ik ken hem al een poos,' zegt mam. 'Misschien komt hij hier wonen.' Flore wil geen man in huis. Want als hij weggaat, zal mam weer huilen, zoals toen pap wegging. Flore en Fin bedenken allerlei plannetjes om Habib af te schrikken... Een vlot verhaal over een nieuwe vriend voor mama. Een situatie die heel wat kinderen zullen herkennen. Met kleurrijke, vrolijke illustraties.

Films met de naam Habib

Habib (2019)

Habib is een Egyptische film van regisseur Shady Fouad , met in de hoofdrollen Sayed Ragab, Salwa Mohamed Ali en Aly Sobhy. Eind zestiger Habib is een kapper met een eigen kapsalon. Op een dag besluit hij zijn dagelijkse routine te doorbreken en zijn vrouw te verrassen. Habib lijdt aan psychische pijnen, hoe zeer hij ook ten volle wil leven.

Habib, la grande aventure (2022)

Habib, la grande aventure is een film van regisseur Benoît Mariage. Engelse titel: Life of Habib, is film over een jonge Brusselse acteur van Marokkaanse immigratie, die de kans kreeg om de hoofdrol te spelen in een film over het leven van Franciscus van Assisi.

Hoe spel ik de naam Habib?

Internationaal alfabet

 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • B Baltimore
 • I Italia
 • B Baltimore

Nederlands alfabet

 • H Hidde
 • A Ali
 • B Bo
 • I Iris
 • B Bo

NAVO-alfabet

 • H Hotel
 • A Alfa
 • B Bravo
 • I India
 • B Bravo

Zo spel je Habib met gebarentaal.

gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter b
gebarentaal letter i
gebarentaal letter b

Zo schrijf je Habib in braille

h
a
b
i
b

Zo sein je Habib in morsecode

· · · ·
· —
— · · ·
· ·
— · · ·

Zo sein je Habib met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter b
nautische vlag letter i
nautische vlag letter b

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Habib bekijken?

Top 10 jongensnamen met een H

Top 10 jongensnamen met 5 letters