Alexis Geboortekaartje naam Alexis u2

Betekenis Alexis

De Beschermer (het Oudgrieks Ἀλέξανδρος (Aléxandros))
Meer informatie

Geslacht

Alexis wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Alexis is Grieks

Alexis is afgeleid van de naam Alexandra

Naamsopbouw

Alexis is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, e, i) en 3 medeklinkers (l, x, s).

Populariteit van de naam Alexis

Alexis is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Alexis tussen 2015 en 2023. De naam Alexis is minder populair geworden.

 • Alexis is 20x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Alexis

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Alexis is een mooie meisjesnaam en jongensnaam. In de VS, de UK en Australië overwegend een meisjesnaam, in Frankrijk, België en Zwitserland bijna altijd een jongensnaam. In Nederland is de naam Alexis iets vaker een jongensnaam. Alexis is dus een gender neutrale naam, en afgeleid van Alexandra. Alexandera is de vrouwelijk vorm van Alexander, die oorspronkelijk uit het Oudgrieks Ἀλέξανδρος (Aléxandros) afkomstig is. De betekenis is "de beschermer" of "de afweerder der mannen". Alex en Alexander zijn ook afgeleid uit van Alexius, met subtiel verschil in betekenis, namelijk "helpen, verdedigen". Deze twee oorsprongen van Alex zijn in de meeste talen niet te onderscheiden. De vrouwelijke naam heeft dezelfde stam, afgekort van Alexandra of de vrouwelijke naam Alexis, in sommige gevallen ook een spellingsvariant van Alix. De naam is in de Verenigde Staten vooral een meisjes naam, en in Franstalige landen een jongensnaam. Ook in Latijns Amerika is Alexis overwegend een jongensnaam. De naam Alexis is populair gemaakt door het tv-personage Alexis Carrington op "Dynasty", gespeeld door Joan Collins. Verder zijn bekende dragers onder meer de Belgische voetballer Alexis Saelemaekers en Amerikaans model Alexis Ren.

Beroemdheden met de naam Alexis

Alexis Tsipras
Premier

Alexis Tsipras is een Griekse politicus en leider van de politieke partij Syriza. Tussen januari 2015 en juli 2019 was hij premier van Griekenland.

Alexis Bledel
Actrice

Kimberly Alexis Bledel is een Amerikaans actrice en voormalig fotomodel. Ze werd in 2003 genomineerd voor zowel een Golden Satellite Award voor haar rol in de televisieserie Gilmore Girls als voor een Saturn Award voor de film Tuck Everlasting.

Alexis Sánchez
Voetballer

Alexis Alejandro Sánchez (Tocopilla, 19 december 1988) is een Chileens betaald voetballer die doorgaans als vleugelaanvaller speelt. Hij verruilde Internazionale in 2022 voor Olympique Marseille. Sánchez debuteerde in 2006 in het Chileens voetbalelftal. Hij draagt de bijnaam El Niño Maravilla ('De Wonderjongen'), die hij kreeg van de supporters van Colo-Colo.

Alexis de Tocqueville
Wetenschapper

Alexis-Charles-Henri Clérel, burggraaf de Tocqueville (Verneuil-sur-Seine, 29 juli 1805 – Cannes, 16 april 1859) was een Frans aristocraat, politiek filosoof en socioloog, historicus en staatsman. Hij geldt als een belangrijk denker van het moderne politieke liberalisme.

Alexis Saelemaekers
Voetballer

Alexis Saelemaekers is een Belgische voetballer die doorgaans als rechter middenvelder speelt. Hij staat momenteel onder contract bij AC Milan, dat hem in juli 2020 na een half seizoen uitleenbeurt definitief overnam van RSC Anderlecht. In oktober 2020 debuteerde hij in het Belgisch voetbalelftal.

Alexis Ren
Model

Alexis René Glabach, professioneel bekend als Alexis Ren, is een Amerikaanse social media-persoonlijkheid, actrice, ondernemer, milieu- en geestelijke gezondheidsactivist en model.

Boeken met de naam Alexis

Alexis
Auteur: Denis Lapière

Alexis is een Belgische stripreeks die begonnen is in 1986 met Denis Lapière als schrijver en Marcel Jaradin als tekenaar. Er zijn vier delen gemaakt: Het Onvoorziene, De Adem van de Draak, Kai Siang en Nemo.

Films met de naam Alexis

Alexis Zorbas (1964)

Alexis Zorbas is een Amerikaans Griekse film uit 1964. Alternatieve titels zijn Zorba the Greek / Αλέξης Ζορμπάς. Een Engelse schrijver erft op Kreta een verlaten mijn van zijn Griekse vader. Hij trekt ernaartoe en ontmoet Alexis Zorba, een wat gekke Griek van middelbare leeftijd. De schrijver (Alan Bates) werft Zorba (Anthony Quinn) aan om voor hem te werken. De immer opgewekte Griek brengt de Engelsman levenslessen bij in het met hindernissen en tegenslagen bezaaide bestaan op Kreta.

Alexis (2014)

Alexis is een thriller uit 2014 van regisseur Michael A. Migliore. Alexis is een bokser die traint voor de Olympische Trials. Als ze de sportschool verlaat, wordt ze aangevallen en besmet met een bloedziekte waardoor ze menselijk bloed nodig heeft.

Naamdag van Alexis

26 februari

Hoe spel ik de naam Alexis?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • E Edison
 • X Xantippe
 • I Italia
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • X Xavi
 • I Iris
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • E Echo
 • X X-ray
 • I India
 • S Sierra

Zo spel je Alexis met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter x
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Alexis in braille

a
l
e
x
i
s

Zo sein je Alexis in morsecode

· —
· — · ·
·
— · · —
· ·
· · ·

Zo sein je Alexis met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter x
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Alexis bekijken?

Top 3 unisex met een A

Top 6 unisex met 6 letters