Sam Geboortekaartje naam Sam u2

Betekenis Sam

De naam is God, van God gebeden
Meer informatie

Geslacht

Sam wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Sam is Hebreeuws

Sam is afgeleid van de naam Samuël

Naamsopbouw

Sam is een korte naam en bestaat uit 3 letters. De naam begint met de letter S en is opgebouwd uit 1 klinker (a) en 2 medeklinkers (s, m).

Populariteit van de naam Sam

Sam is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Sam tussen 1995 en 2023.

 • Sam is 521x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Sam maak je ook deze babynaam:
Mas

Like

Deze naam is 8x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Sam

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Sam is een unisexnaam en betekent ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’. De naam Sam is een verkorte vorm van de Hebreeuwse naam Samuel. Hebreeuws Sjemoeêl 'de naam is God' (in joodse kringen wordt de naam veelal uitgesproken als Sjeemoeëel). Hij wordt ook wel in verband gebracht met sjema(ng) 'horen, verhoren' en êl 'God', 'de door God gehoorde'. Daarbij kan gedacht worden aan het feit dat God het gebed van zijn moeder om een kind verhoorde, maar ook aan het feit dat Samuel als profeet het woord Gods vernam en God hem hoorde. Samuel is de naam van de laatste richter van Israël (hij heeft zowel Saul als David tot koning gezalfd) en tegelijk de eerste eigenlijke profeet (de geschiedenis in de tijd van Samuel is beschreven in de twee Oudtestamentische boeken die zijn naam dragen). Samuel (Hebreeuws: שְׁמוּאֵל, Šəmū’el, betekenis onbekend, mogelijk afgeleid van שם האלוהים, Shem Alohim, "naam van God" of שמע אלוהים, Sh'ma Alohim, "God werd gehoord") was volgens de Hebreeuwse Bijbel een profeet die sterk betrokken was bij de vorming van het koninkrijk Israël, in de periode rond 1000 v.Chr. Hij was ook richter van de Israëlieten en priester. Alleen aan Mozes werden meer functies toegeschreven dan aan Samuel. Samuel was een zoon van Elkana en Hanna. Hanna was lange tijd kinderloos en bad God om een zoon. Als Hij haar gebed zou verhoren zou Hanna haar zoon aan God teruggeven. De geschiedenis van Samuel wordt beschreven in het naar hem genoemde Bijbelboek I Samuel:1-24. Hij wordt geacht deze geschiedenis zelf geschreven te hebben. De rest van de boeken I en II Samuel gaat over de tijd na Samuels dood. Ook de boeken Richteren en Ruth uit de Hebreeuwse Bijbel worden aan Samuel toegeschreven. Sam is in de Verenigde Staten bijna altijd een jongensnaam. In Nederland, België en Frankrijk is het vaker een jongensnaam, maar is Sam in 30% van de 'namen' een meisjesnaam. Sam kan ook een verkorting zijn van Samantha. De betekenis van die naam is niet zeker, maar mogelijk is hij verwant aan Samuel of de zelfstandige variant van Sem. De naam zou dan ‘de horende’ of ‘de luisterende’ betekenen. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Sam Cooke (zanger), Sam Brown (zangeres), Sam Houston (politicus) en Sam Neill (acteur). Uncle Sam is natuurlijk de personificatie van de Verenigde Staten, meest bekend van de poster met I Want You voor recrutering voor het Amerikaanse leger. De naam Sam is ook populair bij schrijvers, tekenaars en regisseurs. SamSam is een Nederlandse comedie serie, Sam is een bekende stripreeks in België en Sam the Eagle een blauwe adelaar in de Muppet Show. Sam Gewissies is een hoofdpersonage uit In de ban van de ring, het bekendste boek van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien. En er zijn meer dan 7 films met de titel Sam.

Beroemdheden met de naam Sam

Sam Taylor-Wood
Actrice

Samantha (Sam) Taylor-Johnson (geboren als Samantha Taylor-Wood, Croydon (Londen), 4 maart 1967) is een Brits filmregisseuse en kunstenares. In augustus 2008 werd Taylor-Wood gekozen voor de regie van Nowhere Boy, een biopic over de jeugd van Beatleszanger John Lennon. Ze kreeg hiervoor een BAFTA-nominatie. Na enkele korte films volgde in 2015 haar tweede speelfilm Fifty Shades of Grey.

Sam Gewissies
Acteur

Sam Gewissies (Engels: Samwise Gamgee) is een personage uit In de ban van de ring, het bekendste boek van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien. Hij begeleidt hoofdpersoon Frodo Balings tijdens diens taak om de Ene Ring van het kwaad te vernietigen, om zo Sauron te verslaan en Midden-aarde te redden. Sam wordt door vele lezers beschouwd als de echte held van het verhaal, omdat hij de enige is die de ring uit vrije wil opgeeft. Ook Bilbo gaf de ring vrijwillig op, echter na aandringen van Gandalf. Frodo bood de ring aan aan Gandalf, Galadriel en Aragorn; alle drie weigerden.

Sam Cooke
Zanger

Sam Cooke, artiestennaam van Samuel Cook, was een Amerikaanse gospel- en rhythm-and-blueszanger - burgerrechtenactivist. Zijn eerste grote hit had hij met "You Send Me" en vele hits volgden. Zijn grootste hits, die steevast in de Top 2000 staan zijn Wonderful world en A change is gonna come.

Sarah Bettens
Zangeres

Sam Bettens (Kapellen, 23 september 1972) is een Belgische zanger, vooral bekend van K's Choice. Op 18 mei 2019 maakte Bettens bekend transgender te zijn en voortaan door het leven te zullen gaan als man, met als naam Sam. Hiervoor ging Bettens door het leven met de voornaam Sarah.

Sam Smith
Zanger

Samuel Frederick Smith is een Britse singer-songwriter die in 2012 wereldwijd bekend werd door het nummer Latch. Verder werden nummers als Stay with me, I'm Not the Only One, Too Good at Goodbyes en Promises internationale hits. In 2015 zong Smith de James Bond-titelsong Writing's on the Wall voor de film Spectre.

Sam Heughan
Acteur

Sam Heughan is een Schotse acteur, auteur, producer en ondernemer. Hij brak door met de bekroonde historische dramareeks Outlander, waarin hij sinds 2014 de hoofdrol van Jamie Fraser vertolkt. Sinds het 5de seizoen is hij ook producer van de reeks.

Boeken met de naam Sam

Poppy en Sam Dierengeluiden
Auteur: Sam Taplin

Poppy en Sam voeren de dieren op Boerderij De Appelboom maar wat maken die een lawaai! Kleine kinderen drukken op de knoppen en de boerderij komt tot leven: ze horen Krullie het varken, Wolletje het schaap, Roestie de hond en nog meer. Aan het eind van het boek hoor je alle dieren tegelijk met een vrolijk liedje.

En nu lekker slapen Sam
Auteur: L.M. Niskos

En nu lekker slapen Sam is een boek oveer Mamma Beer en Sam. Het is bedtijd, maar kleine Sam wil niet slapen. Mamma Beer legt zijn knuffelbeesten om hem heen, leest voor uit zijn favoriete boek en brengt hem warme melk. Maar Sam wil nog steeds niet slapen, want mamma Beer is het allerbelangrijkste nog vergeten. Wat kan dat zijn? En nu lekker slapen ,Sam!

Op reis met Sam
Auteur: Clavis

Op reis met Sam is een superleuk boek. Het is een interactief zoekboek vol vraagjes en opdrachten. Urenlang lees-, kijk- en zoekplezier. Voor speurneuzen vanaf 4 jaar. Sam is een wereldreiziger en gaat op ontdekkingsreis! Overal waar hij komt, leert hij iets nieuws. Vandaag ontdekt hij dieren, kleuren en tegenstellingen. Ook leert hij tellen tot tien. Ga je met Sam mee op reis?

Films met de naam Sam

Uncharted (2022)

Uncharted is een film van regisseur Ruben Fleischer. De hoofdkarakters in de film zijn Nathan Drake en zijn 'wees' broer Sam. Schatzoeker Victor Sullivan neemt Nathan Drake aan om een schat te vinden die vijfhonderd jaar oud is. Het begint als een roofoverval, maar al gauw moet het paar de hele wereld afreizen op zoek naar de verloren schat.

SamSam

SamSam (ook wel Sam Sam) was een Nederlandse komedieserie die werd uitgezonden van 1994 tot 2003 door RTL 4 (seizoen 1), Veronica (seizoen 2 t/m 8) en Yorin (seizoen 9 en 10). De afleveringen werden van najaar 2008 tot eind 2014 herhaald op Comedy Central Family. SamSam werd opgenomen in de Central Studios in Utrecht.

I am Sam

I Am Sam is een Amerikaanse film uit 2001. In België kwam de film uit op 1 mei 2002. De film gaat over een verstandelijk gehandicapte vader die koste wat kost het hoederecht over zijn jonge dochter wil behouden als zijn capaciteiten om haar op te voeden in vraag worden gesteld. Hoofdrolspeler Sean Penn werd voor zijn rol van Sam genomineerd voor een Academy Award voor Beste Acteur. Drie van de acteurs in de film zijn echt beperkt en spelen zichzelf: Brad Silverman, Joseph Rosenberg en Brian Bialick.

Namen die lijken op Sam

Ram   -   Saar   -   Saba   -   Safa   -   Saga   -   Sage   -   Said   -   Saif   -   Salo   -   Samantha   -   Samara   -   Sameh   -   Sameya   -   Sami   -   Samiha   -   Samir   -   Samira   -   Samirah   -   Samman   -   Sammie   -   Samson   -   Samudra   -   Samuël   -   Sana   -   Saqr   -   Sara   -   Sare   -   Sari   -   Satu   -   Saul   -   Savi   -   Sayf   -   Sem   -   Xam

Hoe spel ik de naam Sam?

Internationaal alfabet

 • S Santiago
 • A Amsterdam
 • M Madagaskar

Nederlands alfabet

 • S Samira
 • A Ali
 • M Mila

NAVO-alfabet

 • S Sierra
 • A Alfa
 • M Mike

Zo spel je Sam met gebarentaal.

gebarentaal letter s
gebarentaal letter a
gebarentaal letter m

Zo schrijf je Sam in braille

s
a
m

Zo sein je Sam in morsecode

· · ·
· —
— —

Zo sein je Sam met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter s
nautische vlag letter a
nautische vlag letter m

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Sam bekijken?

Top 9 unisex met een S

Top 9 unisex met 3 letters