Johannes Geboortekaartje naam Johannes j2

Betekenis Johannes

God Is Genadig
Meer informatie

Geslacht

Johannes wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Johannes is Hebreeuws

Naamsopbouw

Johannes is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (o, a, e) en 5 medeklinkers (j, h, n, n, s).

Populariteit van de naam Johannes

Johannes is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Johannes tussen 1950 en 2023. De naam Johannes is minder populair geworden.

 • Johannes is 137x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Johannes

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Johannes is een zeer populaire jongensnaam. Mogelijk, en zeker als je alle afgeleiden meetelt, is het de meest gegeven naam in Nederland. En ondanks de trend naar korte en stoere namen, gaat het nog zeker een eeuw duren voordat een andere naam Johannes en zijn afgeleiden inhaalt. Johannes is de Latijnse vorm van het Griekse Ioannes. De naam is verwant aan de Griekse naam Ιωαννης (Ioannes), is ontleend aan de Bijbel en betekent 'Jahweh is genadig' of ook wel 'Johanan of Yochanan' of 'de door God begenadigde' in het Hebreeuws. Voornamen die zijn afgeleid van Johannes zijn onder andere: Johan, Joan, Jan, Yohan, Jonas, Jon, Joost, Hans, Han en Wannes. In het Engels luiden de varianten John, Jon, Johnny en Jonny, in het Deens wordt het Jens, in het Frans Jean, Juan in het Spaans, João in het Portugees, Joan in het Catalaans, Giovanni in het Italiaans, Jonas in het Litouws, Ion in het Roemeens, János in het Hongaars, en Sean (of Shaun en Shawn) of Ian voor de Schotse en Ierse talen. De vrouwelijke tegenhanger van Johannes is Johanna of Johanne; in het Engels wordt dit Joanna of Jane, in het Frans Jeanne, met vleiende verkleinnamen Jeanine of Janine. Johannes is met name bekend van de volgende Bijbelse personages: (1) Johannes (apostel), volgeling van Jezus en wellicht dezelfde als de evangelist Johannes, hoewel dit laatste niet erg waarschijnlijk is omdat het Johannes-evangelie vermoedelijk pas ná het jaar 100 is ontstaan. (2) Johannes (evangelist), schrijver van het Evangelie volgens Johannes (3) Johannes de Doper, profeet en neef van Jezus. Bekende dragers uit jongere tijd zijn onder meer de uitvinder van de boekdrukkunst Johannes Gutenberg (1398-1468), astronoom Johannes Kepler (1571-1630) en componist Johannes Brahms (1833-1897). In Nederland kennen we ook veel bekende mensen met de naam, waaronder Johannes Vermeer (schilder), Johannes Calvijn (theoloog) en Jan (eigenlijk Johannes) Smit (zanger).

Beroemdheden met de naam Johannes

Johannes Marcus
Bijbels persoon

Johannes Marcus was volgens het Nieuwe Testament een metgezel van de apostelen Paulus en Barnabas. Zijn naam is samengesteld: Johannes (Hebreeuws: יוֹחָנָן: "JHWH heeft gunst betoond" of "JHWH is goedgunstig geweest”) is een Joodse naam, Marcus (van het Griekse: Μάρκος) een Romeinse. Volgens de overlevering was hij Marcus de evangelist, de schrijver van het Evangelie volgens Marcus.

Jonathan (J. Hasebroek)
Acteur

Johannes Petrus Hasebroek is een Nederlands schrijver, ook bekend onder het pseudoniem Jonathan. Hasebroek was een typische 19de-eeuwse schrijver, die zowel boeken publiceerde als preekte, net als zijn twee vrienden Nicolaas Beets en Jan Jakob Lodewijk ten Kate. Met enkele anderen werden zij de dominee-dichters genoemd, tegen wier moralistische gedichten de Tachtigers protesteerden.

Harry Vermeegen
Presentator

Henricus Bernardus Johannes Maria (Harry) Vermeegen (Amsterdam, 20 mei 1950) is een Nederlands (sport-)journalist en programmamaker. Vermeegen is vooral bekend van de tv-programma's die hij tussen 1982 en 1996 samen met Henk Spaan maakte, zoals Pisa, Verona, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien.

Joep Sertons
Acteur

Johannes Petrus Maria Sertons is een Nederlands acteur, voornamelijk bekend door zijn rol als Anton Bouwhuis in de soap Goede tijden, slechte tijden en als Max Noordermeer in de dramaserie Westenwind. Hij is eveneens bekend door zijn rol als Tony Beymer in Spijkerhoek en als Herman Ploegstra in Medisch Centrum West.

Joep van Lieshout
Kunstenaar

Johannes Petrus Antonius (Joep) van Lieshout (Ravenstein, 28 september 1963) is een Nederlands beeldhouwer, ontwerper en vastgoedontwikkelaar.

Christiaan Boers
Militair

Christianus Franciscus Johannes (Christiaan) Boers (Den Haag, 24 oktober 1889 – Oranienburg, 3 mei 1942) was een Nederlandse beroepsmilitair. Boers was kapitein bij de Koninklijke Landmacht. Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 was hij commandant over de zeer moderne Stelling Kornwerderzand. Dit was een van de weinige plaatsen in West-Europa waar de Duitse troepen tijdens de Blitzkrieg niet wisten door te breken.

Cezar Zuiderwijk
Muzikant

Cornelis Johannes Zuiderwijk is een Nederlandse drummer. Sinds 1970 is hij lid van de Haagse rockband Golden Earring.

John de Mol
Ondernemer

Johannes Hendrikus Hubert de Mol is een Nederlandse mediaondernemer en televisieproducent, zoon van voormalig zanger John de Mol sr., broer van Linda de Mol en vader van Johnny de Mol.

Johannes Brahms
Componist

Johannes Brahms (Hamburg, 7 mei 1833 - Wenen, 3 april 1897) was een Duitse componist, dirigent, organist en pianist.

Kunst met de naam Johannes

Schilderij: Portret van Johannes Wtenbogaert

Portret van Johannes Wtenbogaert is een schilderij van Rembrandt in het Rijksmuseum Amsterdam. Het stelt de Nederlandse predikant en schrijver Johannes Wtenbogaert voor. Hij draagt een zwart solideetje en een zwarte toga, kleding waarin geleerden in Rembrandts tijd zich graag lieten portretteren. De handen, die veel vlakker zijn geschilderd dan het gezicht, zijn mogelijk het werk van een van Rembrandts leerlingen. Hij houdt met zijn rechterhand een paar handschoenen vast, terwijl hij zijn linkerhand op zijn borst houdt. Rechts tegen de muur staat een opengeslagen boek, ervoor ligt een zwarte hoed met een brede rand. Linksboven staat in het Latijn de leeftijd van de geportretteerde vermeld: ‘ÆT[ATIS]:· 76’ (op de leeftijd van 76 jaar).

Namen die lijken op Johannes

  -   Johannis

Hoe spel ik de naam Johannes?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • O Oslo
 • H Havanna
 • A Amsterdam
 • N New York
 • N New York
 • E Edison
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • O Omar
 • H Hidde
 • A Ali
 • N Naomi
 • N Naomi
 • E Eva
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • O Oscar
 • H Hotel
 • A Alfa
 • N November
 • N November
 • E Echo
 • S Sierra

Zo spel je Johannes met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter o
gebarentaal letter h
gebarentaal letter a
gebarentaal letter n
gebarentaal letter n
gebarentaal letter e
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Johannes in braille

j
o
h
a
n
n
e
s

Zo sein je Johannes in morsecode

· — — —
— — —
· · · ·
· —
— ·
— ·
·
· · ·

Zo sein je Johannes met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter o
nautische vlag letter h
nautische vlag letter a
nautische vlag letter n
nautische vlag letter n
nautische vlag letter e
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Johannes bekijken?

Top 10 jongensnamen met een J