Aiden

Betekenis Aiden

Klein en vurig, Klein Vuur
Meer informatie

Geslacht

Aiden wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Aiden is Iers

Aiden is afgeleid van de naam Aidan

Naamsopbouw

Aiden is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, e) en 2 medeklinkers (d, n).

Populariteit van de naam Aiden

Aiden is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Aiden tussen 2007 en 2021. De naam Aiden is in 2021 in populariteit gestegen.

 • Aiden is 215x gegeven als voornaam in 2021

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Aiden maak je ook deze babynaam:

Geboortekaartjes met de naam Aiden

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

De naam Aiden, of Aidan is een mannelijke naam van Ierse afkomst die "Klein Vuur" of "Klein en vurig" betekent. Aiden was oorspronkelijk een verkleinwoord van de Ierse naam Aodh, de naam van een oude Keltische god de zon. St. Aidan was een beroemde Ierse heilige uit de zevende eeuw, bekend om zijn vriendelijkheid en vrijgevigheid en om het verspreiden van het christendom. De meest voorkomende alternatieve spelling van de naam Aiden is Aidan. Bijnamen voor de naam Aiden zijn Addie, Ahd en Denny. De Aiden-spelling heeft veel beter gepresteerd dan de traditionele Ierse Aidan en is nu de geaccepteerde versie geworden, na het voortbrengen van een aantal populaire rijmende uitlopers zoals Brayden en Kaden. In Nederland bestaan ook nog de volgende spellingsvarianten: Aïden , Aíden , Äiden en Aìden. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Aiden John Turner (acteur) en Aiden Butterworth (voetballer) Amerikanen merkten het voor het eerst op via acteur Aidan Quinn; de Aiden-spelling werd gebruikt door actrice Tracey Gold en Rod Stewart voor hun zonen.

Beroemdheden met de naam Aiden

Aiden Blizzard
Cricketspeler

Aiden Craig Blizzard (geboren 27 juni 1984) is een voormalige Australische cricketspeler die lid is van de Tasmanian Tigers kant. Een agressieve linkshandige batsman, hij sloeg 89 van 38 ballen op zijn Twenty20 debuut voor de Victoriaanse Bushrangers op nieuwjaarsdag 2007. Zijn innings omvatte 8 zessen. In 2004 toerde hij door India en Sri Lanka met de Australian Cricket Academy. Hij speelde ook voor Rajshahi Rangers in Bangladesh NCL T20 Bangladesh.

Aiden McGeady
Voetballer

Aiden John McGeady is een in Schotland geboren Iers voetballer die doorgaans als vleugelspeler uitkomt. Hij verruilde Everton in juli 2017 voor Sunderland. McGeady debuteerde in juni 2004 in het Iers voetbalelftal, waarvoor hij meer dan negentig interlands speelde.

Aiden Turner
Acteur

Aiden John Turner is een Britse acteur en model, waarschijnlijk het best bekend voor zijn rol als Aidan Devane in All My Children en Brad Montgomery in de Prime Time Television-serie If Loving You Is Wrong.

Aiden Butterworth
Voetballer

Aiden Butterworth is een Engelse voormalige profvoetballer die speelde voor Leeds United en Doncaster Rovers.

Films met de naam Aiden

Aiden (2018)

Korte film van Gianni Grot. Met o.a. Mandela Wee Wee en Jetty Mathurin. Wanneer een jonge, slimme dichter Aidan, jonglerend met carrière en zorg voor zijn demente grootmoeder, ontdekt dat de overheidshulp is stopgezet, wordt hij gedwongen om op alle mogelijke manieren geld in te zamelen. Terwijl zijn grootmoeder dieper wegzinkt in haar hallucinaties, vecht Aidan voor hun voortbestaan.

Namen die lijken op Aiden

Adan   -   Aden   -   Adin   -   Adina   -   Aeden   -   Aidan   -   Ayden   -   Aydin   -   Eden   -   Odin

Hoe spel ik de naam Aiden?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • I Italia
 • D Danemark
 • E Edison
 • N New York

Nederlands alfabet

 • A Anna
 • I Izak
 • D Dirk
 • E Eduard
 • N Nico

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • I India
 • D Delta
 • E Echo
 • N November

Zo spel je Aiden met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter i
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter n

Zo schrijf je Aiden in braille

a
i
d
e
n

Zo sein je Aiden in morsecode

· —
· ·
— · ·
·
— ·

Zo sein je Aiden met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter i
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter n

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Aiden bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 5 letters