Noor Geboortekaartje naam Noor m2

Betekenis Noor

God Is Mijn Licht, Licht, Vlam, Medelijden, Eer,
Meer informatie

Geslacht

Noor wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Noor is Nederlands

Noor is afgeleid van de naam Nora

Naamsopbouw

Noor is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, o) en 2 medeklinkers (n, r).

Populariteit van de naam Noor

Noor is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Noor tussen 1997 en 2023. De naam Noor is minder populair geworden.

 • Noor is 488x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 17x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Noor

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Noor is een mooie en populaire meisjesnaam. De betekenis van de naam “Noor" is verschillend in verschillende talen, landen en culturen en heeft meerdere mogelijk dezelfde of verschillende betekenissen. In Nederland, volgens de Nederlandse Voornamen Bank, is Noor een afgeleide versie van Nora, en daarmee van namen als Eleonora (God is mijn Licht) of Honora (Eervol, Gerespecteerd). Denk daarbij ook aan namen als Noortje en Ellen. De naam Noor (نُورٌ) heeft ook een oorsprong in de arabische wereld. Dan is deze naam afgeleid van de Arabische wortel "N-W-R > Nūr", wat "mijn vuur, licht, lichtgevend, stralend, briljant" betekent. An-Nur, wat 'het licht' betekent in het Arabisch, is de 24e soera van de koran. Nur is een direct genoemde naam voor zowel jongens als meisjes en het is een van de 99 eigenschappen van Allah (subhanahu wa ta'ala). In de arabische wereld wordt de naam Noor ook wel gegeven aan jongens, denk bijvoorbeeld aan Noor Mohammed Hassanali, president van Trinidad. De naam Noor wordt wereldwijd het meest gegeven door ouders in ... België en Nederland! De naam is ook populair in Engelstalige landen als de VS en UK. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Noor de Groot (social celeb) en Noor Holsboer (hockeyer). Internationaal is koningin Noor van Jordanië misschien wel de bekendste drager van de naam.

Beroemdheden met de naam Noor

Faezah Elai
Actrice

Noor Faezah Md Elai (beter bekend onder de naam Faezah Elai) is een Maleisische actrice. Haar eerste optreden in de film was in de film "Otai", geregisseerd door Abdul Razak Mohaideen in 2007. Later speelde ze in de televisiedramaserie "Sutera Maya", die werd uitgezonden op TV3, waarin ze de rol van Maya Sofea speelde.

Noor Holsboer
Hockeyspeelster

Eleonoor ("Noor") Wendeline Holsboer (Enschede, 12 juli 1967) is een voormalig Nederlands hockeyster, die twee keer met de Nederlandse hockeyploeg voor vrouwen brons heeft behaald op de Olympische Spelen. De verdedigster, die tot het einde van haar carrière in 2008 speelde bij HGC in Wassenaar, kwam tussen 1987 en 1997 139 keer als international uit voor de Nederlandse ploeg.

Noor de Groot
Social Media Celeb

Noor de Groot (Leiden, 13 mei 1987) is een Nederlandse ondernemer, modeblogger en bekend op Instagram en YouTube onder de naam Queen of Jet Lags.

Noor Khan
Verzetsstrijder

Noor-un-Nisa Inayat Khan (Moskou, 1 januari 1914 – Dachau, 13 september 1944) was een Indiase spionne, die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Britse geheime dienst Special Operations Executive (SOE) actief was in het Franse verzet.

Noor van Jordanië
Koningin

Koningin Noor van Jordanië (Arabisch: الملكة نور ) (Washington D.C., 23 augustus 1951) is de laatste echtgenote en weduwe van de in 1999 overleden koning Hoessein van Jordanië.

Boeken met de naam Noor

Het knettergekke plan van Noor en Mila
Auteur: Myron van der Velden

Ouders die de hele tijd ‘nee’ zeggen op alles wat je vraagt… zo willen Noor en Mila nooit worden! Op de trampoline bespreken ze hun grootste geheimen. Daar doen ze elkaar een belofte: vanaf nu zeggen zij op alles ja! Maar dat is moeilijker dan ze denken. Vooral als Noors stomme grote broer hun geheim ontdekt…

Namen die lijken op Noor

Nooa   -   Noortje   -   Nora   -   Nore   -   Nori   -   Nour   -   Nura

Hoe spel ik de naam Noor?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • O Oslo
 • O Oslo
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • O Omar
 • O Omar
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • N November
 • O Oscar
 • O Oscar
 • R Romeo

Zo spel je Noor met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter o
gebarentaal letter o
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Noor in braille

n
o
o
r

Zo sein je Noor in morsecode

— ·
— — —
— — —
· — ·

Zo sein je Noor met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter o
nautische vlag letter o
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Noor bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een N

Top 10 meisjesnamen met 4 letters