Jules Geboortekaartje naam Jules u2

Betekenis Jules

Aan Jupiter Gewijd, De Jeugdige, Waardevol Juweel
Meer informatie

Geslacht

Jules wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Jules is Frans

Naamsopbouw

Jules is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 2 klinkers (u, e) en 3 medeklinkers (j, l, s).

Populariteit van de naam Jules

Jules is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Jules tussen 1996 en 2023.

 • Jules is 106x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 9x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Jules

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Jules is jongensnaam en meisjesnaam. In Nederland geven ouders de naam veel vaker aan een jongen. In België ook, maar daar geven ouders de naam ook regelmatig aan een meisje. In de Verenigde staten en Ierland is de verdeling ongeveer 50-50. De naam is overigens erg populair in Frankrijk, dan weer bijna altijd voor een jongen. De naam Jules is afgeleid van Julius. Julius is een Latijnse familienaam waarvan de betekenis onzeker is. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent. En dan wordt bedoeld 'aan de god Jupiter gewijd', niet de planeet. Julius was dus een vooraanstaande patricische familie van Rome, die beweerde afstammeling te zijn van de mythologische Julus, zoon van Aeneas. Jupiter was de oppergod in de Romeinse mythologie. Hij presideerde de hemel en het licht en was verantwoordelijk voor de bescherming en wetten van de Romeinse staat. En oh ja, het is ook de naam geworden van de vijfde en grootste planeet in het zonnestelsel :-)In het Nieuwe Testament komt Julius voor als de naam van de Romeinse hoofdman die Paulus naar Rome moet brengen (Handelingen 27). Jules Verne (Fransman) is een bekende drager van de naam. In Nederland zijn dat Jules de Corte (componist en liedjesschjrijver) en Jules Deelder (Dichter en kunstenaar).

Beroemdheden met de naam Jules

Jules Deelder
Kunstenaar

Justus Anton (Jules) Deelder, vaak ook publicerend onder de naam J.A. Deelder (Rotterdam, 24 november 1944 – aldaar, 19 december 2019) was een Nederlandse dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver.

Jules de Corte
Muzikant

Julius (Jules) de Corte (Deurne, 29 maart 1924 – Eindhoven, 16 februari 1996) was een Nederlandse liedschrijver, componist, pianist en zanger. De Corte werd als zanger-dichter-pianist in Nederland en België bekend met liedjes als De vogels, Ik zou wel eens willen weten, Hallo Koning Onbenul en Als je overmorgen oud bent.

Jules Verne
Schrijver

Jules Verne (Nantes, 8 februari 1828 – Amiens, 24 maart 1905) was een Frans auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan. Vaak wordt Verne gezien als de vader van de sciencefiction.

Jules Deelder
Dichter

Boeken met de naam Jules

Jules in de dierentuin
Auteur: Annemie Berebrouckx

Met Jules op ontdekkingstocht in de dierentuin! In dit vrolijke oefenboekje kunnen kinderen verschillende opdrachten doen waarbij ze kleuren en vormen leren herkennen en leren benoemen. De ontluikende geletterd- en gecijferdheid en het logisch denken worden zo gestimuleerd. Tevens vergroten kinderen spelenderwijs hun woordenschat. Een kind kan alleen aan de slag of met een beetje hulp. Benieuwd of een puzzel goed is gemaakt? Je kind ontdekt het zélf door de basisdoos om te draaien en het bolletjespatroon te controleren.

Films met de naam Jules

Jules et Jim

Jules et Jim is een Franse film van François Truffaut die werd uitgebracht in 1962. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman (1953) van Henri-Pierre Roché. De film speelt zich af in Parijs, enkele jaren voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Jim, een Fransman, en Jules, een Oostenrijker, zijn twee hechte vrienden. Zij ontmoeten Catherine, een betoverende jonge vrouw op wie ze allebei verliefd worden. Ten slotte trouwt Jules met Catherine. De vrienden worden van elkaar gescheiden door de oorlog. Na de oorlog gaat Jim Jules en Catherine opzoeken in Duitsland. Hij merkt dat Catherine niet meer houdt van Jules. Jim en Catherine worden verliefd op elkaar. Ze wordt Jims minnares en verlangt een kind van hem. Jules stemt in met een scheiding. Catherine verneemt na enige tijd dat Jim een (andere) minnares heeft.

Hoe spel ik de naam Jules?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • U Uppsala
 • L Liverpool
 • E Edison
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • U Ursula
 • L Lorenzo
 • E Eva
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • U Uniform
 • L Lima
 • E Echo
 • S Sierra

Zo spel je Jules met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter u
gebarentaal letter l
gebarentaal letter e
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Jules in braille

j
u
l
e
s

Zo sein je Jules in morsecode

· — — —
· · —
· — · ·
·
· · ·

Zo sein je Jules met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter u
nautische vlag letter l
nautische vlag letter e
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Jules bekijken?

Top 8 unisex met een J

Top 20 unisex met 5 letters