Arthur Geboortekaartje naam Arthur j2

Betekenis Arthur

Held, Beer (van Keltische Artos)
Meer informatie

Geslacht

Arthur wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Arthur is Keltisch

Naamsopbouw

Arthur is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, u) en 4 medeklinkers (r, t, h, r).

Populariteit van de naam Arthur

Arthur is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Arthur tussen 1963 en 2023. De naam Arthur is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Arthur is 173x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 7x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Arthur

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Arthur is een jongensnaam. De naam Arthur is een veel voorkomende mannelijke voornaam uit Wales. De etymologie wordt betwist, maar het meest wordt aangenomen dat het is afgeleid van het Keltische Artos dat "beer" betekent. Een andere theorie is dat de naam is afgeleid van de Romeinse clan Artorius. De populariteit van de naam Arthur is mede te danken aan het feit dat het de naam is van de legendarische held Koning Arthur. Arthur, ooit het stralende hoofd van de Ridders van de Ronde Tafel, ontpopt zich misschien wel als een topkandidaat onder de namen voor de nieuwe koninklijke prins. Arthu is een literaire naam. Naast zijn leidende rol in de Arthur-legendes, speelt Arthur een prominente rol in Nathaniel Hawthorne's The Scarlet Letter, Edgar Allan Poe's The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket en George Eliots Adam Bede. Er zijn ook talloze Arthurs in kinderliteratuur, films en tv - waaronder de bekendheid van The Fonz of Happy Days. Meer recentelijk was Arthur de zoon van meneer en mevrouw de kerstman in de gelijknamige film Arthur Christmas. Arthur heeft veel opmerkelijke naamgenoten, waaronder toneelschrijver Arthur Miller; schrijver/astronoom Arthur C. Clarke; schrijvers Arthur Conan Doyle, Arthur Rimbaud en Arthur Koestler; filosoof Arthur Schopenhauer; dirigent Arthur Fiedler; en tennisser Arthur Ashe, de eerste Afro-Amerikaan die de US Open won. Het zevende kind van koningin Victoria was prins Arthur. Verkleinwoorden van de naam zijn onder meer Art en Artie. Een veel voorkomende spellingsvariant die in veel Slavische, Romaanse en Germaanse talen wordt gebruikt, is Artur. In het Spaans en Italiaans is Arturo. In Nederland zijn bijvoorbeeld Arthur Japin en Arthur Numan bekende dragers van de naam.

Beroemdheden met de naam Arthur

Arthur Miller
Toneelschrijver

Arthur Asher Miller (New York, 17 oktober 1915 – Roxbury (Connecticut), 10 februari 2005) was een Amerikaans toneelschrijver. Miller verwierf faam met het toneelstuk Death of a Salesman, Dood van een handelsreiziger. Hij won daarmee in 1949 de Pulitzerprijs.

Evelyn Waugh
Schrijver

Arthur Evelyn St. John Waugh (Hampstead (Londen), 28 oktober 1903 – Combe Florey, 10 april 1966) was een Brits schrijver van veelal satirische romans. Hij was de tweede zoon van de uitgever en criticus Arthur Waugh en broer van romancier Alec Waugh.

Bertrand Russell
Wetenschapper

Bertrand Arthur William Russell was een Britse filosoof, historicus, logicus, wiskundige, voorvechter voor sociale vernieuwing, humanist, pacifist en een prominent atheïstisch rationalist. Russell werd in 1949 de Order of Merit toegekend en in 1950 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Arthur Aaron
Verzetsstrijder

Arthur Louis Aaron (Leeds, 5 maart 1922 - Algerije, 13 augustus 1943) was een Brits bombardementspiloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze bombardementsvluchten boven bezette gebieden maakte. In 1943 schreef hij geschiedenis toen hij ondanks zijn zware verwondingen toch een gevaarlijke missie wist uit te voeren. Aaron bezweek kort na het uitvoeren van de missie aan zijn verwondingen en werd onderscheiden met het Victoria Cross, de allerhoogste Britse militaire onderscheiding.

Arthur Numan
Voetballer

Arthur Numan (Heemskerk, 14 december 1969) is een voormalig Nederlands profvoetballer, voetbaltrainer en voetbalscout. Hij won als speler van PSV een keer het Nederlands landskampioenschap en in dienst van Rangers drie keer dat van Schotland. Numan was van 1992 tot en met 2002 ook international in het Nederlands voetbalelftal, waarvoor hij 45 interlands speelde.

Arthur Wellesley
Hertog

Arthur Wellesley, 1e hertog van Wellington (Mornington House, Dublin, 1 mei 1769 – Walmer Castle bij Dover, 14 september 1852), bijgenaamd de IJzeren Hertog, was een Brits militair leider, die behoorde tot de protestantse elite in Ierland. Hoewel in Ierland geboren, noemde hij het eiland een land van schurken en was hij van mening dat enkel door de verdeeldheid tussen protestanten en katholieken Ierland een deel van het Britse Rijk bleef. Hij diende als militair in India, waar hij zijn broer Richard hielp in diens campagnes tegen Mysore en de Maratha's. Hij versloeg eerst de Franse troepen op het Iberisch schiereiland en in 1815 Napoleon zelf in de Slag bij Waterloo.

Arthur Japin
Schrijver

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Arthur Schopenhauer
Wetenschapper

Arthur Schopenhauer (Danzig, 22 februari 1788 - Frankfurt, 21 september 1860) was een Duits filosoof die een uitgesproken pessimistische wereldbeschouwing formuleerde. Hij staat tevens bekend als een groot stilist. Zijn bekendste werk is Die Welt als Wille und Vorstellung (1818, 1844) waarin hij zijn eigen metafysica uiteenzet: achter de zintuiglijke wereld schuilt een algemene wil waarvan wij mensen slechts fenomenale manifestaties zijn. De mens is in dit wereldbeeld dan ook in de eerste plaats een "willend" wezen waarbij het verlangen centraal staat en niet het redelijke verstand. Door deze filosofie wordt Schopenhauer beschouwd als de voornaamste voorloper van de levensfilosofie.

Koning Arthur
Koning

Koning Arthur (ook Artur of Artus) is een figuur uit de Keltische legenden en de middeleeuwse hoofse literatuur, wiens historiciteit niet vaststaat. Hij is de centrale figuur in de Arthur-legenden. In vroege Welshe teksten wordt hij nergens koning genoemd, maar dux bellorum (leider van de strijd), en middeleeuwse teksten noemen hem vaak amerauder (heerser).

Boeken met de naam Arthur

De neus van Arthur
Auteur: Kaat Vrancken

De neus van Arthur is een leuk kinderboek van Kaat Vrancken. De familie Staartjes is geen gewone familie. Ze kunnen beter ruiken dan de gemiddelde mens, eten veel vlees en krabben zich wat vaker. De negenjarige Arthur kan zijn oren bewegen en heeft een grote neus. Met die neus kan hij speuren als een hond, en dat komt soms heel goed van pas. Om een dief op te sporen, bijvoorbeeld. De Staartjes zijn kluivers, de achter-achterkleinkinderen van een mensenras met hondentrekken. Daar zijn ze best trots op, maar niemand mag het weten. Ze willen toch zeker niet onderzocht worden in een labo, of erger nog, opgesloten worden?

Films met de naam Arthur

Arthur en de Minimoys (2006)

Arthur en de Minimoys is een Franse fantasiefilm uitgebracht op 26 augustus 2006. De film is een bewerking van het kinderboek Arthur et les Minimoys uit 2002 geschreven door Luc Besson.

King Arthur: Legend of the Sword

King Arthur: Legend of the Sword is een fantasyfilm uit 2017, geregisseerd door Guy Ritchie. De film is losjes gebaseerd op de verhalen van koning Arthur. Als de vader van Arthur (koning Uther Pendragon) wordt vermoord door zijn oom Vortigern, moet hij vluchten voor zijn leven. Als zijn oom de troon pakt, moet de jonge Arthur een teruggetrokken leven leiden. Arthur die bestolen is van zijn erfgoed en zijn identiteit, vecht zich tijdens het volwassen worden een weg naar boven. Als jaren later Arthur een volwassen man is worden, kan hij het geheim van zijn afkomst niet meer verborgen houden als hij het magische zwaard van zijn vader (Excalibur) uit de steen trekt. Vastbesloten vecht Arthur voor het recht dat hem is afgenomen.

Arthur (1981)

Arthur is een comedie uit 1981. De film is opnieuw uitgebracht in 2011. Arthur is een onverantwoordelijke charmeur die altijd op twee dingen heeft kunnen rekenen: zijn oneindige fortuin en het gezonde verstand van zijn eeuwig trouwe ‘nanny’ Hobson (Helen Mirren), die hem altijd uit de problemen houdt. Nu staat hij voor zijn grootste uitdaging; hij moet kiezen tussen een gearrangeerd huwelijk met de ambitieuze zakenvrouw Susan (Jennifer Garner) of een onzekere toekomst met Naomi (Greta Gerwig) de vrouw waar hij echt van houdt. Gaat hij voor zijn buitensporige luxe levensstijl of voor het enige dat geld niet kan kopen: echte liefde.

Hoe spel ik de naam Arthur?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • R Roma
 • T Tripoli
 • H Havanna
 • U Uppsala
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • R Ruben
 • T Tamara
 • H Hidde
 • U Ursula
 • R Ruben

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • R Romeo
 • T Tango
 • H Hotel
 • U Uniform
 • R Romeo

Zo spel je Arthur met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter u
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Arthur in braille

a
r
t
h
u
r

Zo sein je Arthur in morsecode

· —
· — ·
· · · ·
· · —
· — ·

Zo sein je Arthur met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter u
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Arthur bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 6 letters