Arthur

Betekenis Arthur

Held, Beer
Meer informatie

Geslacht

Arthur wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Arthur is Keltisch

Naamsopbouw

Arthur is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, u) en 4 medeklinkers (r, t, h, r).

Populariteit van de naam Arthur

Arthur is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2021. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Arthur tussen 1963 en 2021. De naam Arthur is in 2021 in populariteit gestegen.

 • Arthur is 178x gegeven als voornaam in 2021

Geboortekaartjes met de naam Arthur

Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

Toelichting herkomst en betekenis

Arthur is een jongensnaam. De naam Arthur is een veel voorkomende mannelijke voornaam uit Wales. De etymologie ervan wordt betwist, maar de populariteit is te danken aan het feit dat het de naam is van de legendarische held Koning Arthur. Verkleinwoorden van de naam zijn onder meer Art en Artie. Een veel voorkomende spellingsvariant die in veel Slavische, Romaanse en Germaanse talen wordt gebruikt, is Artur. In het Spaans en Italiaans is Arturo.

Beroemdheden met de naam Arthur

Arthur Numan
Voetballer

Arthur Numan (Heemskerk, 14 december 1969) is een voormalig Nederlands profvoetballer, voetbaltrainer en voetbalscout. Hij won als speler van PSV een keer het Nederlands landskampioenschap en in dienst van Rangers drie keer dat van Schotland. Numan was van 1992 tot en met 2002 ook international in het Nederlands voetbalelftal, waarvoor hij 45 interlands speelde.

Arthur Wellesley
Hertog

Arthur Wellesley, 1e hertog van Wellington (Mornington House, Dublin, 1 mei 1769 – Walmer Castle bij Dover, 14 september 1852), bijgenaamd de IJzeren Hertog, was een Brits militair leider, die behoorde tot de protestantse elite in Ierland. Hoewel in Ierland geboren, noemde hij het eiland een land van schurken en was hij van mening dat enkel door de verdeeldheid tussen protestanten en katholieken Ierland een deel van het Britse Rijk bleef. Hij diende als militair in India, waar hij zijn broer Richard hielp in diens campagnes tegen Mysore en de Maratha's. Hij versloeg eerst de Franse troepen op het Iberisch schiereiland en in 1815 Napoleon zelf in de Slag bij Waterloo.

Arthur Japin
Schrijver

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Arthur Schopenhauer
Wetenschapper

Arthur Schopenhauer (Danzig, 22 februari 1788 - Frankfurt, 21 september 1860) was een Duits filosoof die een uitgesproken pessimistische wereldbeschouwing formuleerde. Hij staat tevens bekend als een groot stilist. Zijn bekendste werk is Die Welt als Wille und Vorstellung (1818, 1844) waarin hij zijn eigen metafysica uiteenzet: achter de zintuiglijke wereld schuilt een algemene wil waarvan wij mensen slechts fenomenale manifestaties zijn. De mens is in dit wereldbeeld dan ook in de eerste plaats een "willend" wezen waarbij het verlangen centraal staat en niet het redelijke verstand. Door deze filosofie wordt Schopenhauer beschouwd als de voornaamste voorloper van de levensfilosofie.

Koning Arthur
Koning

Koning Arthur (ook Artur of Artus) is een figuur uit de Keltische legenden en de middeleeuwse hoofse literatuur, wiens historiciteit niet vaststaat. Hij is de centrale figuur in de Arthur-legenden. In vroege Welshe teksten wordt hij nergens koning genoemd, maar dux bellorum (leider van de strijd), en middeleeuwse teksten noemen hem vaak amerauder (heerser).

Arthur Ashe
Tennisser

Arthur Robert Ashe, Jr. (Richmond (Virginia), 10 juli 1943 – New York, 6 februari 1993) was een tennisser uit de Verenigde Staten van Amerika. Ashe groeide op in Richmond (Virginia). Hij werd in 1963 als eerste zwarte Amerikaan geselecteerd voor het Amerikaanse Davis Cup-team. In 1968 won hij het US Open. Vervolgens werd hij een van de drijvende krachten achter de oprichting van de Association of Tennis Professionals (ATP).

Hoe spel ik de naam Arthur?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • R Roma
 • T Tripoli
 • H Havanna
 • U Uppsala
 • R Roma

Nederlands alfabet

 • A Anna
 • R Rudolf
 • T Teunis
 • H Hendrik
 • U Utrecht
 • R Rudolf

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • R Romeo
 • T Tango
 • H Hotel
 • U Uniform
 • R Romeo

Zo spel je Arthur met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter r
gebarentaal letter t
gebarentaal letter h
gebarentaal letter u
gebarentaal letter r

Zo schrijf je Arthur in braille

a
r
t
h
u
r

Zo sein je Arthur in morsecode

· —
· — ·
· · · ·
· · —
· — ·

Zo sein je Arthur met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter r
nautische vlag letter t
nautische vlag letter h
nautische vlag letter u
nautische vlag letter r

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Arthur bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 6 letters