Derk Geboortekaartje naam Derk j2

Betekenis Derk

Heerster van de stam, Machtige Onder Het Volk (samengesteld uit de Germaanse stammen *þeudô (volk) en *rîk(i)a (heerser of machtig)
Meer informatie

Geslacht

Derk wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Derk is Germaans

Derk is afgeleid van de naam Diederik

Naamsopbouw

Derk is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter D en is opgebouwd uit 1 klinker (e) en 3 medeklinkers (d, r, k).

Populariteit van de naam Derk

Derk is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Derk tussen 1950 en 2023.

 • Derk is 10x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 3x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Derk

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Derk is een mooie, machtige jongensnaam. De naam Derk is, net als de naam Dirk, afgeleid van de naam Diederik (of Diederick). Diederik is dus een voornaam voor jongens. De naam "Diederick" heeft een Germaanse oorsprong en is samengesteld uit de stammen *þeudô (volk) en *rîk(i)a (heerser of machtig) en betekent zoveel als "machtig onder het volk". Oudere versies zijn Thiederik en Theuderik. Als vrouwelijke tegenhanger is de voornaam Diederika in gebruik. De naam Dirk ook is van Diederik afgeleid. Verwante namen zijn het Gotische Theodorik, het (van oorsprong) Duitse Dietrich en Dittrich en het (van oorsprong) Franse Thierry. In Engeland kennen ze onder meer Dederick, Derrick, Derek, Derick, Deryck en de al genoemde Dirk. Opmerkelijke mensen met de naam Derk zijn onder meer de Amerikaanse acteur Derk Cheetwood en wetenschapper Derk Bodde. In Nederland kennen we onder meer voetballer Derk Boerrichter en journalist Derk Jan Eppink.

Beroemdheden met de naam Derk

Derk Jan Eppink
Journalist

Derk Jan Eppink (Steenderen, 7 november 1958) is een Nederlands journalist, columnist en politicus. Sinds 31 maart 2021 is hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens JA21. Eerder was hij van 2009 tot 2014 en van 2019 tot 2021 lid van het Europees Parlement.

Derk Boerrigter
Voetballer

Derk Boerrigter (Oldenzaal, 16 oktober 1986) is een Nederlands voormalig voetballer die als aanvaller speelde. Hij kwam uit voor AFC Ajax, HFC Haarlem, FC Zwolle, RKC Waalwijk en Celtic FC.

Derk Bodde
Wetenschapper

Derk Bodde was een Amerikaanse sinoloog en historicus van China, bekend om zijn pionierswerk over de geschiedenis van het Chinese rechtssysteem. Bodde behaalde zijn bachelordiploma aan de Harvard University in 1930.

Derk Cheetwood
Acteur

Derk Cheetwood (Bowling Green, 8 oktober 1973) is een Amerikaans acteur. Cheetwood begon in 1995 met acteren in de televisieserie Brotherly Love, waarna hij nog meerdere rollen speelde in televisieseries en films. Hij is vooral bekend van zijn rol als Max Giambetti in de televisieserie General Hospital waar hij in 413 afleveringen speelde (2002-2020).

Eric Wiebes
Politicus

Eric Derk Wiebes is een Nederlands politicus namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Hij was van 26 oktober 2017 tot en met 15 januari 2021 minister van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III.

Boeken met de naam Derk

Derk Das blijft altijd bij ons
Auteur: Susan Varley

Derk Das blijft altijd bij ons is een kinderboek van de hand van Susan Varley. Derk Das was een goede vriend van alle dieren in het bos. Maar hij was oud, héél oud. Op een dag vond Victor Vos een brief van Derk: 'Ik ben de lange tunnel ingegaan. Dag jongens... daaag!' De dieren missen Derk Das heel erg, maar als ze over hem praten is hij toch een beetje bij hen.

Films met de naam Derk

Derek (2008)

Deze film is gebaseerd op een voorheen opgenomen, maar niet eerder vertoond video-interview met een van de meest vooraanstaande Britse filmmakers Derek Jarman. Het interview werd in 1990 gehouden, kort voordat hij aan aids stierf. De film is tevens een portret van het Engeland in de periode 1960 tot 1990 en begint met de schepping van de zogenaamde undergound punk art.

Namen die lijken op Derk

Berk   -   Dirk   -   Durk

Hoe spel ik de naam Derk?

Internationaal alfabet

 • D Danemark
 • E Edison
 • R Roma
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • D Daniël
 • E Eva
 • R Ruben
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • D Delta
 • E Echo
 • R Romeo
 • K Kilo

Zo spel je Derk met gebarentaal.

gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Derk in braille

d
e
r
k

Zo sein je Derk in morsecode

— · ·
·
· — ·
— · —

Zo sein je Derk met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Derk bekijken?

Top 10 jongensnamen met een D

Top 10 jongensnamen met 4 letters