Frederik Geboortekaartje naam Frederik j2

Betekenis Frederik

Machtige Beschermer
Meer informatie

Geslacht

Frederik wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Frederik is Germaans

Frederik is afgeleid van de naam Fredericus

Naamsopbouw

Frederik is een lange naam en bestaat uit 8 letters. De naam begint met de letter F en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, e, i) en 5 medeklinkers (f, r, d, r, k).

Populariteit van de naam Frederik

Frederik is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Frederik tussen 1950 en 2023. De naam Frederik is minder populair geworden.

 • Frederik is 30x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Frederik

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Frederik is een populaire Nederlandse jongensnaam. Het is een tweestammige naam van Germaanse afkomst. De betekenis is ongeveer "machtige beschermer", van frede (vrede, bescherming) en rik (machtig). In het Nederlandse taalgebied komt de naam al vrij vroeg voor. De naam wordt bijvoorbeeld al gedragen door de Utrechtse bisschop Frederik I in de negende eeuw. De naam Frederik hangt ook aan vele koningen, vorsten, keizers en andere adel. Van het Roomse rijk, het Duitse rijk tot Denemarken en Noorwegen. Overal kom je Frederik tegen als koning, keizer of admiraal. Ook in Nederland. De meest bekende is waarschijnlijk Frederik Hendrik van Oranje. Bijna alle steden in Nederland hebben wel een Frederik Hendrik straat of laan. De naam met gewoon de 'k' aan het einde is ook populair in Scandinavische landen, Duitsland en Frankijk. Al kiezen ze in het laatste land nog veel vaker voor Frederique. De naam Frederik is al lange tijd populair, maar als je alle varianten erbij telt, is de naam 1 van de meest gegeven ooit. Bijvoorbeeld Drikus, Fedderik, Feddrick, Fedrik, Feerk, Ferk, Freark, Fred, Fredrik, Freddy, Free, Freek, Freere, Freerk, Freke, Frerik, Fridericus, Frids, Fridse, Friederk, Frietsen, Frikke, Frits, Frytsen, Rik, Vrederijk en Vredenrijk zijn varianten van de naam Frederik. En in het buitenland heb je natuurlijk allereerst de versie met ck, Frederick, en ook in het Duits Fred, Freddo, Frido, Fried, Friedrich en Fritz, in het Engels Freddy en Frederic, dans le Francias Frédéric, Frédérick, Frédérique, in het Spaans Fadrique en Federigo, in het Italiaans Federico en in het Zweeds Fredrik. De vrouwelijke varianten laten we maar even achterwege. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Frederik André Henrik Christian, kroonprins van Denemarken, de Amerikaanse schrijvern Frederik George Pohl Jr. en de oud premier van Zuid Afrika Frederik de Klerk. In Nederland kennen we onder meer acteurs Frederik de Groot en Frederik Brom, politicus Frits Bolkenstein en oud topman Frederik "Frits" Philips.

Beroemdheden met de naam Frederik

Constantijn der Nederlanden
Prins

Constantijn Christof Frederik Aschwin, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 11 oktober 1969) is de jongste broer van Willem-Alexander der Nederlanden. Hij is momenteel vierde in lijn voor de troonopvolging. Officieel wordt de prins aangeduid als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Constantijn der Nederlanden.

Frederik Willem de Klerk
President

Frederik Willem de Klerk (Johannesburg, 18 maart 1936 – Kaapstad, 11 november 2021) was een Zuid-Afrikaans voormalig politicus. Hij was president van Zuid-Afrika van september 1989 tot mei 1994, en de aanvoerder van de Nasionale Party van februari 1989 tot september 1997. De Klerk staat bekend als de man die apartheid afschafte en Zuid-Afrika tot een democratie omvormde waarbij de zwarte meerderheid van het land stemrecht kreeg, iets waarvoor hij in 1993 met Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

Frederik Hendrik van Oranje
Prins

Frederik Hendrik (Delft, 29 januari 1584 – Den Haag, 14 maart 1647), prins van Oranje en graaf van Nassau, was stadhouder, kapitein-generaal en admiraal-generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vanwege zijn succesvolle belegeringen kreeg hij de bijnaam 'stedendwinger'. In 1625 volgde hij zijn overleden halfbroer Maurits van Oranje op als stadhouder van de soevereine provincies Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel en als opperbevelhebber van het Staatse leger. Het stadhouderschap over Drenthe en Stad en Lande verwierf hij in 1640. De Republiek was tijdens zijn gehele leven verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog met het Spaanse Leger van Vlaanderen. Als staatsman had hij te maken met het in de tijd van Maurits ontstane binnenlands conflict tussen de remonstranten en de contraremonstranten, dat protestanten in het hele land verdeelde. Behendig bleef hij een positie in het midden innemen om beide partijen afhankelijk van hem te houden en verschilde hierin met zijn voorganger. Op persoonlijk vlak vond hij het belangrijk zijn prestige en vorstelijke allure in Europa te verhogen. Hij liet grootse paleizen bouwen, had een uitgebreide kunstverzameling en hield uitbundige feesten.

Frederik Brom
Acteur

Frederik (Freek) Brom (Leiden, 21 februari 1975) is een Nederlandse acteur en presentator. In 2007 en 2008 was hij presentator van het televisieprogramma The Phone. Dit programma won een Gouden Roos in Montreux en een Emmy in New York. Hij deed in 2012-2013 mee aan de serie Expeditie Poolcirkel, een programma van de AVRO. Een groep bekende Nederlanders ging hierin met elkaar de strijd aan tijdens een expeditie naar de Poolcirkel. Hij werd uiteindelijk tweede achter de oud-schaatsster Paulien van Deutekom. In augustus 2013 was hij gedurende twee weken te zien in het toneelstuk The Normal Heart in het DeLaMar theater in Amsterdam, waarin hij de hoofdrol van Ned Weeks speelde. In augustus - oktober 2014 speelde hij dezelfde rol nogmaals in een reprise van de voorstelling. Sinds 2019 vertolkt hij de rol van Paardenpiet in het Sinterklaasjournaal.

Frederik de Groot
Acteur

Frederik Percy de Groot (Bilthoven, 23 mei 1946) is een Nederlands acteur. In 2006 speelde De Groot in de jeugdfilm Sinterklaas en het Uur van de Waarheid. Hij herhaalde deze rol in de film Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek uit 2008. In dat jaar speelde hij een gastrol in Flikken Maastricht. In 2010 was De Groot te zien in de film Verloren Jaren. De Groot is ook stemacteur. Hij was te horen als de Nederlandse Voldemort in verscheidene Harry Potter-films. In Canada is hij bekend door zijn jarenlange medewerking aan reclamespots, zowel in het Engels als in het Frans.

Willem Frederik Hermans
Schrijver

Willem Frederik Hermans (Amsterdam, 1 september 1921 – Utrecht, 27 april 1995) was een Nederlands schrijver van vooral romans, novellen en beschouwend proza. Typerend voor Hermans' werk zijn de hechte literaire constructie en de samenhang tussen vertelwijze, intrige en thematiek, welke in essentie kennistheoretische opvattingen behelst. De bekendste van zijn dertien romans zijn De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen.

Freek de Jonge
Cabaretier

Frederik Jan Georg (Freek) de Jonge (Westernieland, 30 augustus 1944) is een Nederlands cabaretier. Hij werd bekend toen hij met Bram Vermeulen vanaf juni 1968 optrad als het sociaal geëngageerde Neerlands Hoop. In 1980 ging hij solo en maakte naam als cabaretier met zijn geconstrueerde conferences, waarbij hij als eerste een rode draad door zijn programma liet lopen.

Leopold I van België
Koning

Leopold Georg Christiaan Frederik van Saksen-Coburg-Saalfeld, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld, hertog van Saksen, was van 21 juli 1831 tot aan zijn dood de eerste koning der Belgen:

Namen die lijken op Frederik

Frederick   -   Frederico

Hoe spel ik de naam Frederik?

Internationaal alfabet

 • F Florida
 • R Roma
 • E Edison
 • D Danemark
 • E Edison
 • R Roma
 • I Italia
 • K Kilogramme

Nederlands alfabet

 • F Fatima
 • R Ruben
 • E Eva
 • D Daniël
 • E Eva
 • R Ruben
 • I Iris
 • K Kevin

NAVO-alfabet

 • F Foxtrot
 • R Romeo
 • E Echo
 • D Delta
 • E Echo
 • R Romeo
 • I India
 • K Kilo

Zo spel je Frederik met gebarentaal.

gebarentaal letter f
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter d
gebarentaal letter e
gebarentaal letter r
gebarentaal letter i
gebarentaal letter k

Zo schrijf je Frederik in braille

f
r
e
d
e
r
i
k

Zo sein je Frederik in morsecode

· · — ·
· — ·
·
— · ·
·
· — ·
· ·
— · —

Zo sein je Frederik met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter f
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter d
nautische vlag letter e
nautische vlag letter r
nautische vlag letter i
nautische vlag letter k

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Frederik bekijken?