Billy Geboortekaartje naam Billy u2

Betekenis Billy

Wilskrachtige beschermer (van Wilhelm, Wil betekent 'de wil', 'het willen', 'het streven', en helm betekent 'bedekker, beschermer'.)
Meer informatie

Geslacht

Billy wordt zowel aan jongens, als aan meisjes gegeven en is hiermee een unisex naam.

Oorsprong

De oorsprong van Billy is Amerikaans

Billy is afgeleid van de naam William

Naamsopbouw

Billy is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter B en is opgebouwd uit 1 klinkers (i) en 4 medeklinkers (b, l, l, y).

Populariteit van de naam Billy

Billy is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Billy in 2023. De naam Billy is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Billy is 18x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Billy

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Billy is een mooie jongensnaam en meisjesnaam, een echte unisex naam dus!. Waar de naam Billie overwegend aan een dochtertje wordt gegeven, geven ouders de naam Billy vaker aan een zoontje. Ook in Nederland in België is Billy overwegend gekozen voor een zoontje. Enige land waar Billy vaker een meisjesnaam is, is in Argentinië. De naam Billy is van Engelse oorsprong en betekent "resolute bescherming", of 'wilskrachtige beschermer'. De naam Billy is uiteindelijk afgeleid van de naam William en dus van de Germaanse naam Wilhelm. Deze naam bestaat uit twee delen: wil en helm. Wil betekent 'de wil', 'het willen', 'het streven', en helm betekent 'bedekker, beschermer'. De Latijnse variant is Gulielmus. De volgende namen zijn varianten of afgeleiden van Willem: Helmus, Pim, Wil, Wilhelm, Wilhelmus, Will, Willelmus, Willeminus, Willie, Willy, Wilm, Wiel en Wim. De vrouwelijke varianten of afgeleiden van Willem zijn: Helma, Helmi, Mien, Miena, Mina, Mijna, Wilhellemien, Wilhelma, Wilhelmiana, Wilhelmina, Wilhelmijna, Willeke, Willemijn, Willemieke, Willemien, Willemijn, Willemijne, Willemijntje, Willemina, Willemine, Willie, Willy, Wilma en Wilmy De naam Willem komt ook in veel andere landen en talen voor, bijvoorbeeld: - Catalaans: Guillem - Chinees: 威廉 (wēi lián) - Duits: Wilhelm, Willi, Wilm - Engels: Bill, Billy, Will, William, Willie, Willy - Frans: Guillaume - Hongaars: Vilmos - Iers: Liam - IJslands: Vilhjálmur - Italiaans: Guglielmo - Japans: ウィレム - Koreaans: 빌럼 - Latijn: Gulielmus, Wilhelmus - Lets: Vilis - Portugees: Guilherme - Spaans: Guillelmo, Guillermo - Tsjechisch: Vilém, Viliam en tenslotte - Welsh: Gwylim. Andere verkorte versies van de naam Wilhelm zijn onder meer Bill, Billie, Liam, Wil, Will, Willie en Willy. Hoewel de klassieke William, naam van de toekomstige koning van Engeland, in feite Duits kan zijn, zijn de bijnaam Billy samen met andere klassieke korte vormen als Jim en Joe authentiek Engelse jongensnamen. 1 van de eerste roemruchte bekende dragers van de naam is waarschijnlijk Billy the Kid. Billiy is ook de schattige jongen met sproeten, die een Spalding-bal stuitert. Cool koppel Helena Bonham Carter en Tim Burton zetten de naam Billy Burton op de geboorteakte van hun zoon.

Beroemdheden met de naam Billy

Billy Crystal
Acteur

William Edward (Billy) Crystal (Long Beach (New York), 14 maart 1948) is een Amerikaans filmacteur, filmregisseur en filmproducent Crystal brak door met zijn rol van de homoseksuele 'Jodie Dallas' in de televisieserie Soap. Daarnaast is hij bekend als 'Harry' uit When Harry Met Sally... en presenteerde hij liefst negen keer de uitreiking van de Academy Awards.

Billy Ray Cyrus
Zanger

Billy Ray Cyrus is een Amerikaanse countryzanger en acteur. Hij is bekend van zijn hit Achy Breaky Heart uit 1992. Tevens is hij de vader van zangeressen Miley Cyrus en Noah Cyrus en de adoptievader van muzikant Trace Cyrus.

Billy Joel
Zanger

William Martin Joel is een Amerikaanse pianist, singer-songwriter en componist. Tussen 1972 en zijn afscheid in 1993 produceerde hij popmuziekhits, waaronder bijvoorbeeld Piano Man en Goodnight Saigon. Daarna bleef hij optreden, naast het schrijven en opnemen van klassieke muziek.

Billy Wilder
Regisseur

Samuel Wilder was een Amerikaans filmmaker van Joodse komaf. Wilder was meervoudig Oscarwinnaar en geldt als een van de belangrijkste regisseurs uit de Amerikaanse filmgeschiedenis.

Billy the Kid
Crimineel

William Henry McCarty, alias William H. Bonney, alias Kid Antrim, alias Billy the Kid was een crimineel uit het Amerikaanse Wilde Westen. Samen met onder anderen Jesse James, Calamity Jane en Butch Cassidy is hij uitgegroeid tot een van de meest legendarische revolverhelden uit het Wilde Westen.

Boeken met de naam Billy

Billy Plankgas!
Auteur: Yorick Goldewijk

Grappig avonturenboek over een jongen die wil voorkomen dat de Aarde wordt verloot in de Mega Melkweg Loterij. Dexter gelooft zijn ogen niet als er ineens een blauw, harig wezen voor zijn raam staat te zwaaien. Het is Wimm, en hij komt uit het ruimteschip dat zojuist is neergestort op Dexters dakterras. Wimm vertelt dat de Aarde de hoofdprijs is in de Mega Melkweg Loterij. De winnaar kan er van alles mee doen: er een parkeergarage van maken bijvoorbeeld, of een sokkenfabriek. Dat kan Dexter niet laten gebeuren! Met spullen uit de schuur lappen ze het ruimteschip op, en gaan dan op jacht naar de eigendomspapieren van de Aarde. Zo begint een avontuurlijke reis langs bizarre planeten, sterrensteden, maanbloemenvelden en zelfs een zwart gat…

Billy Finn
Auteur: Phil Earl

Billy Finn is een klier, een lastige tiener. Een etterbak van de hoogste orde. Hij schopt, slaat, spijbelt van school en is ook nog aggresief. Billy is een last voor zijn begeleiders in het tehuis waar hij woont. Maar toch. Iéts in Billy intrigeert. Wat zit er achter zijn agressie? Als lezer krijg je sympathie voor hem en dat voelt raar; zo raar dat je door blijft lezen. Billy grijpt je bij de lurven en laat je niet meer los. Je gaat van hem houden. Een onvergetelijke ervaring.

Billy geeft een feestje
Auteur: Catharina Valckx

Billy is jarig en gaat samen met Pierke op pad om al zijn vriendjes uit te nodigen. Japie, het kleine broertje van Pierke, mag mee. Maar onderweg wordt Japie gekidnapt door een oude gier... Gelukkig eindigt het verhaal met een gezellige verkleedpartij waar iedereen met elkaar staat te dansen. Billy geeft een feestje sprankelt van de humor, is aandoenlijk en soms ook een beetje eng. De personages zijn onvergetelijk - zelfs van de gier ga je houden.

Billy het bestelbusje
Auteur: Aicha Dami

Billy het bestelbusje is een mooi kinderboek van Aicha Dami. Iedereen vergelijkt zich wel eens met anderen en voelt zich dan 'anders'. Billy het bestelbusje heeft hier ook last van. Hij is niet zo snel als de rest. Zijn beste vrienden zijn raceauto’s en ze zijn veel sneller dan hij. Billy voelt zich daardoor verdrietig. Gelukkig zien zijn vrienden het beste in hem. Hun liefdevolle reactie is goud waard. Billy fleurt helemaal op van het geweldige cadeau dat hij van hen krijgt. Door zijn hulp bij een noodlottig ongeval leert Billy vervolgens zijn eigen kracht kennen. In dit boek leert de jonge lezer op een speelse wijze dat het nergens voor nodig is om jezelf te vergelijken met anderen. Iedereen is uniek en krachtig op zijn of haar eigen manier.

Films met de naam Billy

Billy Elliot (2000)

Billy Elliot is een Britse dramafilm uit 2000, geregisseerd door Stephen Daldry. De hoofdrol wordt gespeeld door Jamie Bell. De film ontving drie BAFTA's voor beste film, beste acteur Jamie Bell en beste vrouwelijke bijrol van Julie Walters. De film speelt zich af in de fictieve stad Everington in het echte Durham tijdens de Britse mijnwerkersstaking van 1984/85, waar deze stad zwaar door getroffen is. In deze stad woont het jongetje Billy, uit een van de stakende arbeidersgezinnen, dat graag op balletles wil...

Billy (2018)

De film Billy is een komedie uit 2018 onder regie van Theo Maasssen. De beroemde buikspreker Gerard en zijn buikspreekpop Billy trekken volle zalen. Het duo komt in een relatiecrisis terecht wanneer Gerard verliefd wordt op zijn zorgzame nieuwe buurvrouw en Billy op een voetbalvrouw.

Namen die lijken op Billy

Bella   -   Belle   -   Billie   -   Lilly   -   Milly   -   Willy

Hoe spel ik de naam Billy?

Internationaal alfabet

 • B Baltimore
 • I Italia
 • L Liverpool
 • L Liverpool
 • Y Yokohama

Nederlands alfabet

 • B Bo
 • I Iris
 • L Lorenzo
 • L Lorenzo
 • Y Yfke

NAVO-alfabet

 • B Bravo
 • I India
 • L Lima
 • L Lima
 • Y Yankee

Zo spel je Billy met gebarentaal.

gebarentaal letter b
gebarentaal letter i
gebarentaal letter l
gebarentaal letter l
gebarentaal letter y

Zo schrijf je Billy in braille

b
i
l
l
y

Zo sein je Billy in morsecode

— · · ·
· ·
· — · ·
· — · ·
— · — —

Zo sein je Billy met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter b
nautische vlag letter i
nautische vlag letter l
nautische vlag letter l
nautische vlag letter y

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Billy bekijken?

Top 8 unisex met een B

Top 20 unisex met 5 letters