Melissa Geboortekaartje naam Melissa m2

Betekenis Melissa

Honingbij (vanuit Grieks), Zacht, Vriendelijk, Wedijverend Mededinger, Navolger (vanuit Latijn, van Amelius)
Meer informatie

Geslacht

Melissa wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Melissa is Grieks

Naamsopbouw

Melissa is een middellange naam en bestaat uit 7 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 3 klinkers (e, i, a) en 4 medeklinkers (m, l, s, s).

Populariteit van de naam Melissa

Melissa is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Melissa tussen 1983 en 2023. De naam Melissa is minder populair geworden.

 • Melissa is 17x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Melissa

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Melissa is een mooie en vriendelijke meisjesnaam. De herkomst en dus de betekenis is meervoudig. Melissa is allereerst een Griekse meisjesnaam en betekent 'honingbij'. Deze naam komt voor in de Griekse mythologie. Melissa is afgeleid van het Griekse woord mélissa, wat 'bij' betekent, wat is ontleend aan het woord voor honing, meli. In de Griekse mythologie was Melissa een nimf die de kindergod Zeus met honing verzorgde. Melissa werd door de vroege Grieken als voornaam gebruikt, maar ook voor feeën door dichters uit de Italiaanse Renaissance. Ook kan Melissa de vrouwelijke vorm zijn van Melis, dat van Aemilius afstamt. Aemilius was de naam van een Romeinse familie (gens) en wordt wel in verband gebracht met Grieks (h)aimulos 'zacht, vriendelijk' of Latijns aemulus 'wedijverend mededinger, navolger'. De naam Melisa wordt het meest gegeven door ouders in de VS, maar de naam is ook populair in Frankrijk, België en Argentinië. Ouders in België en Nederland kiezen overigens veel vaker voor de naam Melissa. In Nederland komen ook de spellingsvarianten Mélissa , Mèlissa en Mêlissa voor. De meeste ouders beschouwen Melissa tegenwoordig als een van de modieuze namen tijdens hun kinderjaren, en inderdaad was het jarenlang een van de meest populaire meisjesnamen die met een M begonnen. Maar er zijn nog steeds genoeg kleine Melissa's in de buurt en Melissa is ook een meer klassieke naam dan je zou denken, gebruikt in de VS, Frankrijk, België en Nederland sinds de achttiende eeuw en afkomstig uit de Griekse mythologie als de naam van een nimf. Bekende dragers van de naam zijn onder meer actrice Melissa Leo en Melissa Joan Hart en muzikante Melissa Etheridge. In Nederland kennen we onder meer actrice Melissa Dost. Melissa was de naam van de goede heks in Ariosto's belangrijkste verhalende gedicht uit 1532, Orlando Furioso. Later is het terug te vinden in de werken van een breed scala aan schrijvers, waaronder Charles Dickens, Rudyard Kipling en Lawrence Durrell. Melissa is ook een gemeente in Italië en een plantensoort die naar citroen ruikt.

Beroemdheden met de naam Melissa

Melissa Etheridge
Muzikante

Melissa Lou Etheridge is een Amerikaanse singer-songwriter. Ze scoorde in Nederland haar grootste hit met Like the Way I Do, waarvan een liveversie in het voorjaar van 1993 een top 3-hit werd in zowel de Nederlandse Top 40 als de Mega Top 50. Etheridge is ook bekend als activist voor homorechten.

Melissa Joan Hart
Actrice

Melissa Joan Catherine Hart (Smithtown, Long Island, 18 april 1976) is een Amerikaans actrice en voormalig kindster. Ze won in zowel 1992, 1993 als 1995 een Young Artist Award voor haar hoofdrol in de televisieserie Clarissa Explains It All, kreeg diezelfde prijs in 1997 en 1998 voor die in Sabrina, the Teenage Witch en ontving in 2013 een Mickey Rooney Award van de Young Artist Awards voor haar totale verleden in beide series. Daarnaast won Hart in zowel 1998 (voor Sabrina, the Teenage Witch) als 2000 (voor de tiener-romcom Drive Me Crazy) een Kids' Choice Award. Ze speelt sinds 2019 in de Serie No Good Nick als (pleeg)moeder.

Melissa Leo
Actrice

Melissa Chessington Leo is een Amerikaans actrice. Ze won in 2011 een Oscar voor haar bijrol in The Fighter, nadat ze in 2009 al was genomineerd voor eenzelfde onderscheiding voor haar hoofdrol in Frozen River.

Melissa Drost
Actrice

Melissa Drost is een Nederlandse actrice. In juni 2017 maakte Drost haar intrede in de RTL 4-soap Goede tijden, slechte tijden waar ze sindsdien de rol van Sjors Langeveld vertolkt. Ze nam de rol over van actrice Inge Schrama die kampte met een burn-out. In eerste instantie zou Schrama na herstel wel terugkeren[2], maar na 2 jaar maakte Schrama in 2019 definitief bekend niet terug te keren waardoor Drost de rol kan blijven vertolken. In het najaar van 2018 vertolkte Drost de rol van Louise van der Laan in de korte film No. 8739 van GTST-collega Faye Bezemer die zij maakte voor het 48 Hour Film Project In de zomer van 2019 waren Drost en GTST-collega Alkan Çöklü de hoofdredacteuren van de derde editie van het GTST Magazine.

Films met de naam Melissa

Melissa (1997)

Melissa is een vijfdelige Britse tv-misdaaddramaserie, geschreven en geproduceerd door scenarioschrijver Alan Bleasdale, die vijf nachten lang van 12 tot 20 mei 1997 op Channel 4 werd uitgezonden. Guy Foster (Tim Dutton) komt terecht in het gezelschap van een groep vreemde en uitbundige mensen nadat hij verloofd is met de mysterieuze Melissa McKensie (Jennifer Ehle). Binnenkort wordt hij een verdachte in een reeks grizzly moorden en zal hij ze moeten oplossen om zijn naam te zuiveren.

Melissa P. (2005)

Melissa P. is een dramafilm uit 2005, geregisseerd door Luca Guadagnino, naar een scenario van Guadagnino, Barbara Alberti en Cristiana Farina en een filmverhaal van Guadagnino en Farina. Melissa is een verlegen 15-jarig meisje dat bij haar moeder Daria en haar grootmoeder Elvira woont, terwijl haar vader in het buitenland op een booreiland werkt. Ze heeft een hechte band met haar grootmoeder, maar voelt zich steeds verder van haar moeder verwijderd. Op een zomerse middag gaan Melissa en haar beste vriendin Manuela naar een zwembadfeestje in het huis van Daniele, een rijke, aantrekkelijke klasgenoot, op wie Melissa verliefd is. Daniele neemt Melissa mee naar een afgelegen plek, waar ze met elkaar vrijen. Ondanks de niet-romantische ontmoeting worden Melissa's gevoelens voor Daniele alleen maar intenser.

Natuurfenomenen

Melisse (Melissa) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het geslacht omvat vijf soorten vaste, kruidachtige planten die van nature voorkomen in Europa en Azië. De botanische naam Melissa is afgeleid van het Oudgriekse woord voor bij (μέλισσα) vanwege de overdaad aan nectar die aanwezig is in de bloemen waardoor bijen worden aangetrokken. De stengels zijn rechthoekig, zoals ook het geval is bij alle andere planten uit de lipbloemenfamilie. De bladeren staan in paren tegenover elkaar en zijn over het algemeen in de vorm van een hart of ovaalvormig. Als ze gekneusd worden, geven ze een citroengeur af.

Geografie met de naam Melissa

Plaats (City): Melissa (Texas)

Melissa is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Texas, en valt bestuurlijk gezien onder Collin County. De city Melissa heeft ongeveer 3000 inwoners.

Gemeente: Melissa

Melissa is een gemeente in de Italiaanse provincie Crotone (regio Calabrië). De gemeente Melissa telt ongeveer 3500 inwoners.

Namen die lijken op Melissa

Melisa

Hoe spel ik de naam Melissa?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • E Edison
 • L Liverpool
 • I Italia
 • S Santiago
 • S Santiago
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • E Eva
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • S Samira
 • S Samira
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • E Echo
 • L Lima
 • I India
 • S Sierra
 • S Sierra
 • A Alfa

Zo spel je Melissa met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter e
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter s
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Melissa in braille

m
e
l
i
s
s
a

Zo sein je Melissa in morsecode

— —
·
· — · ·
· ·
· · ·
· · ·
· —

Zo sein je Melissa met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter e
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter s
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Melissa bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 7 letters