Lucia Geboortekaartje naam Lucia m2

Betekenis Lucia

Licht (van Latijnse 'lux')
Meer informatie

Geslacht

Lucia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Lucia is Latijn en Spaans.

Lucia is afgeleid van de naam Lux

Naamsopbouw

Lucia is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter L en is opgebouwd uit 3 klinkers (u, i, a) en 2 medeklinkers (l, c).

Populariteit van de naam Lucia

Lucia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Lucia tussen 1950 en 2023. De naam Lucia is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Lucia is 22x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 5x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Lucia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Lucia is een mooie en lichte naam. De naam Lucia is afgeleid van lux, het Latijnse woord voor licht. Het wordt beschouwd als de vrouwelijke vorm van Lucius en de Latijnse spelling van Lucy. Vanwege de verbinding met licht werd Lucia traditioneel gegeven aan baby's die werden geboren toen het daglicht aanbrak. De Heilige Lucia was een 4e-eeuwse martelaar uit Syracuse. Er werd gezegd dat haar ogen waren uitgestoken, en daarom is ze de patroonheilige van de blinden. Ze werd alom vereerd in de middeleeuwen en haar naam werd in heel christelijk Europa gebruikt (in verschillende spellingen). De naam Lucia komt in vele landen en culturen voor. De naam wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in het Roemeens, Italiaans, Portugees (Lúcia), Engels en in Slavische talen. Lucia is een favorietje bij Spaanse ouders en staat al jaren op nummer 1 in de lijstjes. De naam is ook zeer populair in Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. Varianten van de naam zijn onder andere Lucetta, Lucilla, Luzia, Luus, Lucinda, Lucja (Pools) en Lucero. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Italiaanse actrice Lucia Bosè, de Spaanse schrijfster Lucia Extebarria en de Urugyaanse politica Lucía Topolansky. De naam Lucia werd ook gekozen voor hun dochters door onder anderen James Joyce, Mira Sorvino, Giovanni Ribisi, Mel Gibson en Sasha Alexander en Eduardo Pointi. en het naar haar vernoemde Caribische eiland, en de tragische opera Lucia di Lammermoor van Gaetano Donizetti.

Beroemdheden met de naam Lucia

Lucia Rijker
Kickbokser

Lucia Frederica Rijker is een Nederlands kickbokser, bokser en actrice. Haar bijnaam luidt Lady Tyson.

Lucia Vestris
Zangeres

Lucia Elizabeth Vestris was een Engelse actrice en alt-operazangeres, die optrad in werken van onder meer Mozart en Rossini. Hoewel populair in haar tijd, was ze meer opmerkelijk als theaterproducent en manager.

Lucia Extebarria
Schrijfster

Lucía Etxebarria de Asteinza is een Spaanse schrijfster van gedichten, romans en toneelstukken. Haar familie komt uit Baskenland en zij schreef de biografie van Courtney Love, Aguanta Esto. Dankzij Ana María Matute publiceerde zij Beatriz y los cuerpos celestes.

Lucia Bosè
Actrice

Lucia Bosè was een Italiaanse actrice die tot Spaanse werd genaturaliseerd. Het hoogtepunt van haar carrière viel heel vroeg: tijdens de laatste jaren van het Italiaans neorealisme.

Boeken met de naam Lucia

Lúcia Flores en de vloek van de aaskevers
Auteur: Chinouk Thijssen

Laat je betoveren door een wereld waarin álles mogelijk is. Het eerste deel in de Lúcia Flores-reeks. Voor fantasievolle lezers vanaf 8 jaar. Welkom in het Land van Coleoptera … Lúcia Flores hoort een bekende stem uit de koelkast komen. Is dat … abuelo Hugo? Ze strekt haar hand ernaar uit en staat dan opeens op een treinperron. De Welbefaamde Betoverde Limotrein zal Lúcia naar haar grootvader brengen, naar een wereld waarin verloren dierbaren verder leven. Tot ze door de aaskevers naar gene zijde worden gebracht. Maar koningin Polyphaga heeft de aaskevers vervloekt en Lúcia is de enige die de vloek kan opheffen. Hugo heeft haar hulp nodig!

Lucia, Lucia
Auteur: A. Trigiani

In Lucia, Lucia voel je de warmte van Lucia's Italiaanse familie. Je ziet de bedrijvigheid in het New York van de jaren vijftig voor je. Bovenal leef je mee met een vrouw die gelooft dat ze in een wereld vol kansen en beloftes es kan bereiken. Lucia Sartori is de enige dochter in een grote Italiaanse familie en de oogappel van haar vader. Het is haar droom om in het New York van na de oorlog carri te maken in de mode. Ze is echter verloofd met haar jeugdliefde Dante, en zal na haar huwelijk moeten stoppen met werken. Maar Lucia is vastbesloten haar droom te verwezenlijken en verbreekt de verloving, tot grote verbijstering van haar familie. Als ze kort daarna ook nog eens valt voor de flamboyante John Talbot, is vooral haar vader daar niet blij mee. Maar opnieuw kiest zij voor haar eigen geluk - en slaat alle waarschuwingen in de wind. Dit keer maakt ze een keuze met verregaande gevolgen…

Films met de naam Lucia

Lucia (1998)

Lucia is een film van regisseur Don Boyd uit 1998. Een klein operagezelschap komt samen om de bruiloft van iemands zus te vieren met een uitvoering van de opera Donizetta. Haar broer hoopt dat haar nieuwe echtgenoot, een rijke Amerikaanse tenor, geld zal bijdragen om de falende groep te redden. Het enige probleem is dat de vrouw echt van een andere zanger in de groep houdt. De film probeert te kijken hoe relaties binnen een acteergezelschap zich vormen terwijl ze onderweg zijn.

Lucia (2013)

Lucia is een Indiase Kannada-taal psychologische thriller drama film uit 2013 geschreven, mede-bewerkt en geregisseerd door Pawan Kumar. Het sterren Sathish Ninasam en Sruthi Hariharan in hoofdrollen. De plot van de film gaat over Nikki, een theatervoorstelling die aan slapeloosheid lijdt.

Namen die lijken op Lucia

  -   Luca   -   Luce   -   Luci   -   Luciana   -   Lucie   -   Lucy

Hoe spel ik de naam Lucia?

Internationaal alfabet

 • L Liverpool
 • U Uppsala
 • C Casablanca
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • L Lorenzo
 • U Ursula
 • C Celine
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • L Lima
 • U Uniform
 • C Charlie
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Lucia met gebarentaal.

gebarentaal letter l
gebarentaal letter u
gebarentaal letter c
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Lucia in braille

l
u
c
i
a

Zo sein je Lucia in morsecode

· — · ·
· · —
— · — ·
· ·
· —

Zo sein je Lucia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter l
nautische vlag letter u
nautische vlag letter c
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Lucia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een L

Top 10 meisjesnamen met 5 letters