Roos Geboortekaartje naam Roos m2

Betekenis Roos

Roos is de Nederlandse versie van Rosa. En verwijst dus naar de heerlijke geurende bloemsoort de Roos!
Meer informatie

Geslacht

Roos wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Roos is Germaans

Roos is afgeleid van de naam Rosa

Naamsopbouw

Roos is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter R en is opgebouwd uit 2 klinkers (o, o) en 2 medeklinkers (r, s).

Populariteit van de naam Roos

Roos is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Roos tussen 1993 en 2023. De naam Roos is minder populair geworden.

 • Roos is 275x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 11x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Roos

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Roos is een populaire, en mooie meisjesnaam. De naam Roos is een verkorte vorm van de meisjesnaam Rosa. Meestal wordt deze naam verklaard vanuit het Latijnse 'rosa' dat verwijst naar de bloemsoort roos. De roos kent honderden soorten en staat vooral bekend om haar heerlijke geur. Zo zoetgeurend als Roos of Rose, maar met een internationale smaak, is Rosa een van de meest klassieke Portugese, Spaanse en Italiaanse namen, die ook geliefd is bij de hogere klasse Britten, met een ruime mate van vintage charme. De naam kan ook een verkorting zijn van een Germaanse naam met als eerste element Rod-, Hrôth- 'roem' De naam Roos is lange tijd meer populair geweest bij ouders in België dan in Nederland, maar afgelopen jaar hebben meer ouders in Nederland dan in België de naam aan hun dochter geschonken. Bekende dragers van de naam zijn onder meer Roos Vonk (wetenschapper), Roos Schlikker (journalist) en Roos van Acker (presentatrice).

Beroemdheden met de naam Roos

Roos van Acker
Presentatrice

Roos Van Acker (Eeklo, 13 oktober 1976) is een Vlaamse radio- en tv-presentatrice en zangeres. Ze werd eerst bekend als zangeres van de groep Eden. Vanaf 14 maart 2013 presenteerde ze Uit de Kast op de zender VTM.

Roos Smit
Actrice

Roos Smit (Groningen, 27 augustus 1989) is een Nederlandse actrice uit Groningen. Ze is vooral bekend geworden door haar rol als Lana van Hamel in de jeugdserie SpangaS. Smit heeft ook de rol van Sterre gespeeld in de film Radeloos, naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Hierin speelde ze met de acteurs Marius Gottlieb en Beau Schneider die beiden ook in SpangaS speelden. Ook heeft Smit in de clip vecht mee van Yes-R en Chantal Janzen gespeeld. In het najaar van 2009 was ze te zien in de bioscoop met SpangaS op Survival.

Boeken met de naam Roos

De avonturen van Pim en Roos
Auteur: Anne Lotte Wenning

Pim is vijf jaar zijn zus Roos is zeven jaar. Samen wonen ze bij hun vader en moeder. Ze beleven allerlei avonturen. In het circus gaat het helemaal mis met de apen, vader moet plosteling naar het ziekenhuis en Roos gaat naar haar eerste zwemles. Een prachtig boek over vriendschap, verdriet en geluk.

Het bomembloemenbeestenbuitenboek van Karsten en Roos
Auteur: Annet Huizing

Lekker door de herfstbladeren stappen en doen wie het eerste een paddestoel ziet. Kikkers vangen in een schepnetje en dan zo'n glibberig beestje in je hand houden. Of eikels en kastanjes zoeken tot je jaszakken uitpuilen. Buiten valt er van alles te beleven voor kleine kinderen, zeker als je de tijd neemt om overal bij stil te staan. Dat is het thema van 'Het BomenBloemenBeestenBuitenboek van Karsten & Roos', een boek voor kinderen van 3 tot 7 jaar, dat ook leuk is voor volwassenen. De hoofdpersoon van het boek is Karsten, een jongetje van 4 jaar. Roos is zijn tante. Samen gaan ze op pad en maken ze van alles mee. Het boek, gemaakt door Annet Huizing en Margot Westermann, bevat zeven voorleesverhalen over de waargebeurde avonturen van Karsten en Roos. In de bijbehorende kijkplaten wordt het verhaaltje op een speelse manier toegelicht met tekeningen, foto's en tekstjes. Achter in het boek staan nog zes pagina's met doe-dingen. Alle seizoenen komen aan bod.

Lotte en Roos
Auteur: Marieke Smithuis

De zusjes Lotte en Roos lijken helemaal niet op elkaar. Ze spelen veel samen, maar ze maken ook ruzie. Met hun opa die vaak oppast beleven ze allerlei avonturen. Dan komen er twee jongens wonen in de straat: Lasse en Joppe. Ze zijn precies even oud als Roos en Lotte, maar dat betekent nog niet dat ze meteen vrienden worden. Integendeel! In dit voorleesboek voor kinderen van 5 tot 9 jaar schrijft Marieke Smithuis met humor en warmte over grote en kleine gebeurtenissen in een kinderleven. Annet Schaap maakte er sprankelende illustraties bij.

Niels Netjes en Roos Raket
Auteur: Jacobina Kunnen

Niels is een rustige jongen die alles graag netjes doet. Roos is druk en doet, voordat ze denkt. Maar toch vindt Niels Roos wel aardig.

Films met de naam Roos

Juf Roos

Hiep hiep hoera, Juf Roos is jarig! is een film uit 2019. ‘Mijn allereerste film’ verkondigt Juf Roos – gespeeld door actrice Melissa Drost (onder meer bekend van ‘Soldaat van Oranje – The Musical’ en ‘Goede tijden, slechte tijden’). Natuurlijk organiseert ze een gezellig verjaardagsfeestje en iedereen is uitgenodigd. Om het extra feestelijk te maken versiert de grappige buurjongen Gijs de kleurrijke molen waarin Juf Roos woont. Maar Gijs gebruikt veel te veel ballonnen. Tot hun grote schrik stijgt de molen door de vele ballonnen zomaar op, met Juf Roos en Gijs er nog in! Ze worden door de vliegende molen meegevoerd op een spannend avontuur over de hele wereld. Zullen ze nog wel op tijd terug zijn om in de klas van Juf Roos te trakteren? Ga samen met Juf Roos en Gijs mee op reis in hun allereerste bioscoopfilm! Duizenden peuters en kleuters uit heel Nederland zijn dol op haar: Juf Roos. De vrolijke juf met haar opvallende rode jurk en blonde opgestoken haardos is al vier seizoenen lang elke ochtend te zien in haar eigen programma op RTL Telekids en heeft daarnaast haar eigen YouTube-kanaal.

Geografie met de naam Roos

Dorp: Roos

Roos is een schattig dorp en burgerlijke parochie in de East Riding of Yorkshire, Engeland. Het ligt 19 km ten oosten van het stadscentrum van Kingston upon Hull en 6 km ten noordwesten van Withernsea, en aan de B1242-weg.

Namen die lijken op Roos

  -   Moos   -   Resa   -   Roas   -   Roosje   -   Rooske   -   Roosmarijn   -   Rosa   -   Rose   -   Ross

Hoe spel ik de naam Roos?

Internationaal alfabet

 • R Roma
 • O Oslo
 • O Oslo
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • R Ruben
 • O Omar
 • O Omar
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • R Romeo
 • O Oscar
 • O Oscar
 • S Sierra

Zo spel je Roos met gebarentaal.

gebarentaal letter r
gebarentaal letter o
gebarentaal letter o
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Roos in braille

r
o
o
s

Zo sein je Roos in morsecode

· — ·
— — —
— — —
· · ·

Zo sein je Roos met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter r
nautische vlag letter o
nautische vlag letter o
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Roos bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een R

Top 10 meisjesnamen met 4 letters