Kees Geboortekaartje naam Kees j2

Betekenis Kees

De Gehoornde
Meer informatie

Geslacht

Kees wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Kees is Nederlands

Kees is afgeleid van de naam Kornelis

Naamsopbouw

Kees is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter K en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, e) en 2 medeklinkers (k, s).

Populariteit van de naam Kees

Kees is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Kees tussen 1998 en 2023. De naam Kees is in 2023 in populariteit gestegen.

 • Kees is 97x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 10x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Kees

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Kees is een echte Hollandse jongensnaam. De naam Kees of Cees is een voornaam die vooral in Nederland voorkomt. Kees is een verkorting van Cornelis (of Cornelia), wat waarschijnlijk de gehoornde betekent, afgeleid van het Latijnse cornu (hoorn). De variant Cees kan ook een verkorting zijn van Cornelis en wordt dan meestal als Kees uitgesproken. Cees kan echter ook een verkorting zijn van Caesar, en dan is de uitspraak Sees. Kees is een creatieve naam. Een bekende drager was bijvoorbeeld de Nederlandse schilder Kees van Dongen (1877-1968), en ook Kees Bol (1916-2009). En Kees is ook muzikaal, zo heb je bijvoorbeeld de bekende componisten Kees Schoonebeek en Kees Tel. Kees is ook een naam van veel nieuwsgierige jongens, kijkend naar bijvoorbeeld Kees Driehuis, Kees Slager en Kees van der Spek. Last but not least heb je met Kees ook vaak een goede toneelspeler in huis, getuige de BN-ers Kees van Kooten, Kees Prins en Kees Tol. Jan Kees de Yankee... Wist je dat het woord Yankee mogelijk is afgeleid van de naam Jan Kees? Na het verlies van de stad New York, dat ooit een Nederlandse nederzetting met de naam Nieuw-Amsterdam was, bleven daar een heleboel Nederlanders. Omdat de voornamen Jan en Kees zo typisch waren, noemden de nieuwe eigenaars, de Britten, de oorspronkelijk bewoners "Jan-Kees". Na een eeuw of twee werd dat Yankee. Na de Amerikaanse Burgeroorlog was de naam breder in gebruik, als een naam voor alle mensen die uit de noordelijke staten kwamen. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog betekende Yankee, dankzij de Engelsen, ook een Amerikaan in het algemeen.

Beroemdheden met de naam Kees

Kees van der Spek
Journalist

Cornelis (Kees) van der Spek (Nazareth, 29 juni 1964) is een Nederlands journalist, regisseur en programmamaker. In oktober 2018 tekende hij een contract bij RTL. Daardoor verliet hij SBS na 22 jaar trouwe dienst. Vanaf 2019 is hij op RTL 5 te zien is met twee programma’s: Kees van der Spek Ontmaskert en Kees van der Spek Oplichters Aangepakt.

Kees Driehuis
Journalist

Cornelis Everardus Gerardus (Kees) Driehuis (Amsterdam, 8 december 1951 – 29 oktober 2019) was een Nederlands journalist en televisiepresentator.

Kees Bol
Schilder

Cornelis (Kees) Bol (Oegstgeest, 21 september 1916 – Heusden, 16 september 2009[1]) was een Nederlandse schilder en tekenaar. Hij schilderde landschappen, portretten en stillevens. In 1950 ontving Bol de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs voor portretkunst.

Kees van Dongen
Schilder

Cornelis Theodorus Maria (Kees) van Dongen (Rotterdam-Delfshaven, 26 januari 1877 – Monte Carlo, 28 mei 1968) was een in Nederland geboren kunstschilder, die een groot deel van zijn leven in Frankrijk heeft gewoond. Met zijn werk was hij een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van het fauvisme.

Kees van Lede
Ondernemer

Cornelis Josephus Antonius (Kees) van Lede (Wassenaar, 21 november 1942 – Hilversum, 22 december 2020) was een Nederlands ondernemer en werkgeversvoorzitter. Hij was onder meer bestuursvoorzitter van chemiebedrijf AkzoNobel en voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO.

Kees Tol
Acteur

Boeken met de naam Kees

Mees Kees
Auteur: Mirjam Oldenhave

Mees Kees is de titel van een serie jeugdboeken van de Nederlandse schrijfster Mirjam Oldenhave. Rick de Haas verzorgt de illustraties. De boeken gaan over Kees, een leraar in opleiding die moet invallen op een basisschool. Hij is onervaren en laat zich telkens de les lezen door de kinderen. Sinds 2012 zijn er ook films, gebaseerd op de kinderboekenreeks. En in 2017 volgde een televisieserie die door AVROTROS wordt uitgezonden. Populaire titels zijn oa Mees Kees op Kamp, Mees Kees langs de lijn en Mees Kees in de wolken.

Films met de naam Kees

Kees en Mien

KEES EN MIEN is een intieme, observerende en humoristische documentaire over de ontroerende relatie van de grootouders van filmmaker Ton van Zantvoort. Is het ware liefde of zijn ze de afgelopen 67 jaar zo met elkaar vergroeid dat een leven zonder elkaar simpelweg onbestaanbaar is? Hoewel Kees en Mien proberen gezond van geest en lichaam te blijven, kunnen ze niet voorkomen dat ze steeds verder vervreemd raken van de snel veranderende globaliserende en digitaliserende samenleving.

Mees Kees

Mees Kees is de verfilming van de populaire kinderboeken. Regie: Barbara Bredero. Voor Tobias komt Mees Kees, de nieuwe invaller op school, precies op tijd. Door de juf werd hij om niets de klas uitgestuurd. Ook kreeg hij vaak strafwerk. Raar, want Tobias is namelijk best slim, heel vrolijk en supergrappig. Mees Kees geeft heel anders les dan de juf. Dat is omdat hij nog stagiair is. Gelukkig helpen de kinderen hem met lesgeven. Met biologie kijken ze bijvoorbeeld Spiderman en met rekenen zetten ze de tafels op z’n kop. Al bloeit Tobias door de aanwezigheid van Mees Kees op, Kees merkt dat er iets met Tobias is. Hij heeft nooit brood mee bijvoorbeeld. Dat komt omdat zijn vader dee-oo-oo-dee is en zijn moeder de hele dag in bed ligt. Mees Kees ontfermt zich over Tobias. Hij deelt zijn boterhammen met het heerlijke omeletje van zijn moeder met hem, neemt Tobias mee uit flipperen en laat hem gezellig ‘nablijven’. De strenge directrice Dreus vindt het maar niets.

Namen die lijken op Kees

Cees   -   Chris   -   Kas   -   Kes   -   Kess   -   Kris   -   Mees

Hoe spel ik de naam Kees?

Internationaal alfabet

 • K Kilogramme
 • E Edison
 • E Edison
 • S Santiago

Nederlands alfabet

 • K Kevin
 • E Eva
 • E Eva
 • S Samira

NAVO-alfabet

 • K Kilo
 • E Echo
 • E Echo
 • S Sierra

Zo spel je Kees met gebarentaal.

gebarentaal letter k
gebarentaal letter e
gebarentaal letter e
gebarentaal letter s

Zo schrijf je Kees in braille

k
e
e
s

Zo sein je Kees in morsecode

— · —
·
·
· · ·

Zo sein je Kees met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter k
nautische vlag letter e
nautische vlag letter e
nautische vlag letter s

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Kees bekijken?

Top 10 jongensnamen met een K

Top 10 jongensnamen met 4 letters