Alfred Geboortekaartje naam Alfred j2

Betekenis Alfred

Machtige Heerser, Hij die raad van elfen krijgt
Meer informatie

Geslacht

Alfred wordt vaak gegeven als jongensnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Alfred is Engels

Naamsopbouw

Alfred is een middellange naam en bestaat uit 6 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, e) en 4 medeklinkers (l, f, r, d).

Populariteit van de naam Alfred

In de grafiek zie je de populariteit van de naam Alfred tussen 1950 en 1962. De naam Alfred is minder populair geworden.

 • Alfred is 195x gegeven als voornaam in 1962

Like

Deze naam is 4x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Alfred

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Alfred is een mannelijke voornaam van Engelse oorsprong. Het is een moderne afstammeling van de Angelsaksische naam Ælfræd (Oud-Engelse uitspraak: [ˈæɫfræːd]), gevormd uit de Germaanse woorden ælf, wat "elf" betekent, en ræd, wat "raadgever" betekent. De vrouwelijke vorm is Alfreda, en verkleinwoorden van Alfred zijn Al, Alf, Alfie, Fred en Freddy. Tegenwoordig wordt Alfred nog steeds regelmatig gebruikt in een aantal verschillende regio's, met name in Groot-Brittannië, Afrika, Scandinavië en Noord-Amerika. De naam in andere landen is soms net afwijkend. Bijvoorbeeld Alfréd (Hongaars, Slowaaks), Alfredo (Italiaans, Portugees, Spaans), Alfreds (Lets) en Alfredas (Litouws) Beroemde dragers zijn onder meer de Britse dichter Alfred Lord Tennyson (1809-1892), de Zweedse uitvinder en Nobelprijsoprichter Alfred Nobel (1833-1896), en de Brits-Amerikaanse filmregisseur Alfred Hitchcock (1899-1980). Bekende Nederlander met de naam is onder andere Alfred Schreuder.

Beroemdheden met de naam Alfred

Alfred Hitchcock
Regisseur

Sir Alfred Joseph Hitchcock (Leytonstone (Londen), 13 augustus 1899 – Bel-Air (VS), 29 april 1980) was een Brits filmregisseur. Hij wordt gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitchcocks carrière omspande een tijdperk van meer dan 50 jaar. Hij had zowel succes met stomme films als geluidsfilms. Zijn bekendste genre was dat van de thriller. Hij kreeg de bijnaam "Master of Suspense".

Alfred de Grote
Koning

Alfred de Grote (Oudengels: Ælfrēd, Ælfrǣd; Wantage (Oxfordshire), 848/849 - Winchester, 26 oktober 899) was koning van Wessex en koning der Angelsaksen van 871 tot 899.

Alfie Boe
Zanger

Alfred Giovanni Roncalli Boe OBE is een Engelse tenor en acteur, die vooral optreedt in muziektheater. Hij is vooral bekend door zijn optredens als Jean Valjean in de musical Les Misérables in het Queen's Theatre in Londen, het 25th Anniversary Concert, de Broadway-revival in 2014 en het All-Star Staged Concert.

Alfred Senn
Wetenschapper

Alfred Erich Senn was professor geschiedenis aan de Universiteit van Wisconsin – Madison. Senn werd geboren in Madison, Wisconsin, aan de Zwitserse filoloog en lexicograaf Alfred Senn. Zijn vader gaf les aan de Universiteit van Litouwen, waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoette.

Alfred Nobel
Wetenschapper

Alfred Bernhard Nobel (Stockholm, 21 oktober 1833 – San Remo, 10 december 1896) was een Zweeds chemicus en industrieel. Het bekendst is zijn uitvinding van het dynamiet in 1866, hoewel hij ook een reeks andere explosiemiddelen heeft uitgevonden en gefabriceerd. Het chemische element Nobelium is naar hem genoemd. Nobel bepaalde in zijn testament dat van de rente van zijn kapitaal van circa 32 miljoen Zweedse kronen elk jaar op zijn sterfdag (10 december) vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Hiertoe moest de Nobelstichting worden opgericht. In zijn testament stelde hij vast dat de prijzen bestemd moesten zijn voor hen die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft.

Boeken met de naam Alfred

De wonderlijke avonturen van Alfred Jodokus Kwak
Auteur: Herman van Veen

Een monumentaal voorleesboek van het eendje dat vele harten heeft veroverd. Een hele generatie is er mee opgegroeid: Alfred J. Kwak, het eigenwijze eendje met de rode sjaal uit Groot Waterland. Die als er problemen opduiken nooit kiest voor wegvliegen maar altijd een plan bedenkt. Een klein geel eendje met een groot hart voor de dieren om hem heen. Maar die ongewild zichzelf of zijn adoptievader Henk de Mol vaak wel in de nesten werkt… De creatie van Herman van Veen die oorspronkelijk als musical startte, kreeg ruim tien jaar later een gezicht in de gelijknamige tekenfilm. De animatie die in 48 landen is uitgezonden, kende 52 afleveringen. Deze 52 verhalen zijn nu voor het eerst gebundeld in Het grote voorleesboek.

Films met de naam Alfred

Alfred (1995)

Alfred is een film uit 1995 van regisseur Vilgot Sjöman. De film gaat over het leven van de Zweedse ingenieur Alfred Nobel. Hoe hij dynamiet uitvond en later in zijn leven de Nobelprijs oprichtte.

Namen die lijken op Alfred

  -   Alfredo

Hoe spel ik de naam Alfred?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • F Florida
 • R Roma
 • E Edison
 • D Danemark

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • F Fatima
 • R Ruben
 • E Eva
 • D Daniël

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • F Foxtrot
 • R Romeo
 • E Echo
 • D Delta

Zo spel je Alfred met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter f
gebarentaal letter r
gebarentaal letter e
gebarentaal letter d

Zo schrijf je Alfred in braille

a
l
f
r
e
d

Zo sein je Alfred in morsecode

· —
· — · ·
· · — ·
· — ·
·
— · ·

Zo sein je Alfred met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter f
nautische vlag letter r
nautische vlag letter e
nautische vlag letter d

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Alfred bekijken?

Top 10 jongensnamen met een A

Top 10 jongensnamen met 6 letters