Nessa Geboortekaartje naam Nessa m2

Betekenis Nessa

Puur, Zuiver (van Agnes), heilig, Vlinder, Degene die verscheen (van Vanessa)
Meer informatie

Geslacht

Nessa wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Nessa is Iers

Naamsopbouw

Nessa is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter N en is opgebouwd uit 2 klinkers (e, a) en 3 medeklinkers (n, s, s).

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Nessa

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Een meisjesnaam en niet zomaar één, Nessa was de moeder van Conchobhar, de koning van Ulster. Ze was slim, mooi en ambitieus en deze naam wordt met die eigenschappen geassocieerd. Een andere verklaring is dat Nessa is afgeleid van Agnes. Dan is de oorsprong Grieks en betekent 'de zuivere'. En natuurlijk kan Nessa ook de verkorte versie zijn van de naam Vanessa. Voor de herkomst van de naam Vanessa bestaan verschillende versies. Meest waarschijnlijk is het van oorsprong een Engelse naam. De naam is afkomstig uit de literatuur, hij is namelijk gevormd door Jonathan Swift (1667-1745) als een gedeeltelijk anagram van de naam Esther Vanhomrigh, die hij in zijn gedicht Vanessa noemde. "Wang" komt van een achternaam, en "essa" is een aanhankelijk beroep op Esther in veel Europese landen, vaak klinkend als "essi". Het gedicht werd in 1726 gepubliceerd, hoewel het 13 jaar eerder was geschreven. Volgens de tweede versie kwam de naam Vanessa, als vrouwelijke naam, van de naam van het geslacht van vlinders, die in 1807 door de Deense entomoloog Johann Christian Fabrice werd ontdekt. Voor de namen van nieuwe vlindersoorten probeerde hij vooral de namen van oude goden te gebruiken. Daarom is er een versie waarin de naam Vanessa een variatie is op de naam van de demiurg-godheid Phanet, die in het Grieks wordt uitgesproken als Phanes en wordt vertaald als "verschijnen". Op basis van deze versie wordt de naam vertaald als "vlinder", "snel", "bestaand", "degene die verscheen". De naam Nessa is zeer populair bij ouders in Frankrijk, Ierland en België. Bekende dragers van de naam zijn onder meer de Ierse politica Nessa Childers en de actrice Nessa Noel. Nessa is ook een personage in de werken van Tolkien. En Nessa is ook een gemeente/plaats op Corsica, en een gemeente in Duitsland.

Beroemdheden met de naam Nessa

Nessa Noel
Actrice

Nessa Noel, ook bekend als Vanessa Noel, is een professionele actrice gevestigd in New York City. Bekend om zijn hoofdrol in de bekroonde indiefilm Birth of Deceit en korte films zoals Blue Flame. Nessa Noel heeft uitzonderlijk talent getoond in de filmwereld.

Nessa (vala)
Personage

Nessa is een personage uit de boeken van J.R.R. Tolkien. Ze is de echtgenoot van Tulkas. Lichtvoetigheid en snelheid zijn haar grootste gaven. Zij rent met de herten en danst op de groene grassen van Valinor.

Nessa Childers
Politica

Nessa Maria Vereker Childers (Dublin, 9 oktober 1956) is een Iers politica die sinds 2009 zitting heeft in het Europees Parlement. Ze is een dochter van Erskine H. Childers, president van Ierland. Childers is lid van de groep van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement. Van 2004 tot 2008 zat zij in de raad van het graafschap (county) Dun Laoghaire-Rathdown aan de Ierse oostkust bij Dublin. Sinds 2009 is ze lid van de Commissie voor milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) van het EP.

Geografie met de naam Nessa

Gemeente: Nessa (Corsica)

Nessa is een gemeente in het Franse departement Haute-Corse (regio Corsica) en telt ongeveer 140 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Calvi.

Organisaties met de naam Nessa

Platenmaatschappij: Nessa Records

Nessa Records was een Amerikaans platenlabel voor jazz. Het werd in 1967 in Chicago opgericht door Chuck Nessa, die eerder voor Delmark een aantal platensessies had geproduceerd (waaronder van Roscoe Mitchell en Muhal Richard Abrams). Tot 1984 bracht zijn label 24 platen uit, de meeste door hem geproduceerd. De albums waren van onder meer Lester Bowie, Art Ensemble of Chicago, Von Freeman, Warne Marsh, Wadada Leo Smith en Eddie Johnson. Ook bracht hij in licentie platen uit, van bijvoorbeeld Ben Webster, Lucky Thompson, Art Ensemble of Chicago en Charles Tyler. Enkele platen werden later in Europa op cd heruitgebracht. Chuck Nessa begon in 1993 zelf ook met het op cd uitbrengen van materiaal, te beginnen met een belangrijke cd-box met de opnames van Art Ensemble of Chicago. Nessa werkte overigens ook samen met Uptown Records, waarbij hij onder meer meehielp met het uitbrengen van 78-toerenplaten van bassist Charles Mingus op cd.

Namen die lijken op Nessa

Nisa   -   Nyssa   -   Tessa

Artikelen over de naam Nessa

Hoe spel ik de naam Nessa?

Internationaal alfabet

 • N New York
 • E Edison
 • S Santiago
 • S Santiago
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • N Naomi
 • E Eva
 • S Samira
 • S Samira
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • N November
 • E Echo
 • S Sierra
 • S Sierra
 • A Alfa

Zo spel je Nessa met gebarentaal.

gebarentaal letter n
gebarentaal letter e
gebarentaal letter s
gebarentaal letter s
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Nessa in braille

n
e
s
s
a

Zo sein je Nessa in morsecode

— ·
·
· · ·
· · ·
· —

Zo sein je Nessa met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter n
nautische vlag letter e
nautische vlag letter s
nautische vlag letter s
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Nessa bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een N

Top 10 meisjesnamen met 5 letters