Alina Geboortekaartje naam Alina m2

Betekenis Alina

Licht, Fakkel, Stralende, Edele Heerser, Helder, Mooi, Drager van het licht
Meer informatie

Geslacht

Alina wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Alina is Germaans

Naamsopbouw

Alina is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter A en is opgebouwd uit 3 klinkers (a, i, a) en 2 medeklinkers (l, n).

Populariteit van de naam Alina

Alina is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Alina tussen 2012 en 2023. De naam Alina is minder populair geworden.

 • Alina is 113x gegeven als voornaam in 2023

Anagram

Met alle losse karakters in de naam Alina maak je ook deze 5 babynamen:

Like

Deze naam is 6x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Alina

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Alina is een mooie meisjesnaam. De laatste jaren staat de naam Aline regelmatig in de top 10 meisjesnamen die beginnen met een a. Er zijn veel verschillende verklaringen van de naam. Meest waarschijnlijk is Alina een van oorsprong Griekse voornaam voor vrouwen. De naam is een verbastering van Helana en betekent vrij vertaald licht, fakkel of stralend. De naam is verwant met de Griekse woorden 'hèlios' (zon) en 'selènè' (maan). De naam Alina is ook een Slavische meisjesnaam en betekent "helder, mooi". De naam komt in de Westerse wereld nog niet heel veel voor. Maar ouders in Nederland en België geven de naam wel steeds vaker aan hun dochters. De landen waar de naam het meest gebruikt wordt zijn Frankrijk, Spanje, Italië en Brazilië. In die laatste wordt de naam ook wel gespeld als Aline. De naam Alina is volgens de Nederlandse Voornamen Bank een samentrekking van Adelina, een verkorte vorm van Adelheid of vrouwelijke vorm van Ale. In Armenië betekent het 'drager van licht'. In het Arabisch betekent het 'illuster'. In Frankrijk wordt het gedefinieerd als 'nobel'. Variant van de naam is Aline. Verkorte versies zijn Lina en Lena. Bekende dragers van de naam vind je overal op de wereld, maar vooral in Oost Europese landen. De Russische Alina Somova is een beroemde ballerina, Alina Kabaeva een groots gymnast. Alina Baikova een bekend model uit de Oekraïne en Duitse schrijfster Alina Bronsky. In Nederland kennen we onder meer zangeres Alina Kiers.

Beroemdheden met de naam Alina

Alina Pușcău
Model

Alina Pușcău is een Roemeens model, actrice en zangeres. Ze begon met modellenwerk nadat ze werd gekroond tot winnaar van de 1998 Elite Model Look. Ze heeft gemodelleerd voor Victoria's Secret, GAP, JCPenney en Pepe Jeans.

Alina Baikova
Model

Alina Baikova is een Oekraïens fotomodel en zakenvrouw. Baikova begon haar modellencarrière in China en Frankrijk, toen ze 17 was, waar ze model stond voor Hermès, Dior, Giambattista Valli, Lanvin, Calvin Klein, Zuhair Murad en Armani. Ze tekende in 2010 bij Next Management en debuteerde bij Carolina Herrera, waar ze ook liep voor Marc Jacobs, Ralph Lauren, Isaac Mizrahi, John Galliano, Dolce & Gabbana, Salvatore Ferragamo, verscheen in Interview en opende de Dior-show van 2011. Ze verscheen ook twee keer op de cover van Vogue Australia in 2011. Baikova heeft ook gelopen voor Zac Posen, en verscheen in een geurreclame voor Oscar de la Renta. In 2015 creëerde Baikova een app die gepersonaliseerde bloemboeketten in heel Europa levert met behulp van bloemen die in Amsterdam, Nederland, zijn geteeld. In 2021 werd Baikova het eerste model dat een NFT maakte met haar afbeelding.

Alina Somova
Balletdanser

Alina Alekseevna Somova is een Russische balletdanser en hoofddanser bij het Mariinsky Ballet van Sint-Petersburg.

Alina Fèrnandez
Atlete

Alina Fernández Revuelta (Havana, 3 maart 1956) is een dochter en tegenstander van oud-president Fidel Castro van Cuba.

Alina Kabajeva
Turnster

Alina Maratovna Kabajeva (Russisch: Али́на Мара́товна Каба́ева) (Tasjkent (Sovjet-Unie), 12 mei 1983) is een Russische voormalig Olympisch, wereld- en Europees kampioene in de ritmische gymnastiek. Sinds 2007 is Kabajeva lid van de Staatsdoema. Hierin vertegenwoordigt ze de partij Verenigd Rusland.

Alina Kiers
Zangeres

Alina Kiers (15 april 1958) is een Nederlandse zangeres, cabaretière en actrice. Op 26 april 2016 ontving Kiers, evenals Peter de Haan en Frank den Hollander, de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Boeken met de naam Alina

Alina
Auteur: Alina Fernandez

Pas toen Alina tien was, vertelde haar moeder haar dat zij de dochter van Fidel Castro was. Tot op dat moment had Alina zich nooit afgevraagd waarom haar moeder zo veel contact had met de Cubaanse leider. Op haar vijftiende vertrok Alina met haar moeder, die werk toegewezen kreeg van de Commandant, naar Frankrijk, waar ze kennismaakten met het kapitalisme. Terug in Cuba zag ze de door Fidel en door het communisme veroorzaakte ellende. Tegen wil en dank werd ze beschouwd als ‘de dochter van de Commandant’. Uiteindelijk ontvluchtte ze het communistische Cuba, afkerig van de oneerbare politiek van haar vader. In deze memoires beschrijft Alina haar eigen verhaal en dat van de Cubaanse geschiedenis door de ogen van het kind, de puber en de volwassen vrouw die zij was en is.

Films met de naam Alina

Alina (2019)

De film Alina speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl nazi's kinderen van hun ouders scheiden in het getto van Warschau, riskeert een bende vrouwen alles om de drie maanden oude baby van hun vriendin in veiligheid te brengen.

Namen die lijken op Alina

  -   Alana   -   Alani   -   Aline   -   Elena   -   Elina   -   Eline   -   Elona   -   Elynn   -   Ilana   -   Ilona   -   Olena   -   Olina   -   Oline

Artikelen over de naam Alina

Hoe spel ik de naam Alina?

Internationaal alfabet

 • A Amsterdam
 • L Liverpool
 • I Italia
 • N New York
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • A Ali
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • N Naomi
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • A Alfa
 • L Lima
 • I India
 • N November
 • A Alfa

Zo spel je Alina met gebarentaal.

gebarentaal letter a
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter n
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Alina in braille

a
l
i
n
a

Zo sein je Alina in morsecode

· —
· — · ·
· ·
— ·
· —

Zo sein je Alina met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter a
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter n
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Alina bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een A

Top 10 meisjesnamen met 5 letters