Maya Geboortekaartje naam Maya m2

Betekenis Maya

Water (Hebreeuws), Illusie, Droom (Hindoestaans), Goede Moeder(Grieks), Godin van de Lente (Romeins)
Meer informatie

Geslacht

Maya wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Maya is Grieks

Naamsopbouw

Maya is een korte naam en bestaat uit 4 letters. De naam begint met de letter M en is opgebouwd uit 2 klinkers (a, a) en 2 medeklinker (m, y).

Populariteit van de naam Maya

Maya is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2023. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Maya tussen 2005 en 2023. De naam Maya is minder populair geworden.

 • Maya is 192x gegeven als voornaam in 2023

Like

Deze naam is 12x geliked

Opslaan Babynamen.nl

Log in om de naam te bewaren

Geboortekaartjes met de naam Maya

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Maya is een mooie, veelzijdige, klassieke, internationale en populaire meisjesnaam. De naam Maya is veelzijdig want het is een naam van Hebreeuwse, Spaanse en Griekse oorsprong en betekent "water". De naam is ook over de hele wereld populair. In alle Engelstalige landen, maar ook bijvoorbeeld in Frankrijk en Zweden. Klassiek omdat er zoveel geschiedenis in de naam Maya zit... In het Grieks betekent Maya "goede moeder", de Griekse variant van de naam wordt soms ook gespeld als Maia. In de Griekse mythologie was Maya de moeder van de Griekse god Hermes, de zoon van Zeus. Ze was ook de oudste van de Pleiaden, de zeven dochters van de titaan Atlas. De Romeinen claimen ook de oorsprong van de naam Maya. Ze geloven dat Maya de moeder en godin van de lente van de aarde was. Ze is vernoemd naar de maand mei. In het Hebreeuws wordt gedacht dat Maya 'water' betekent, afgeleid van het woord 'Mayim' met dezelfde betekenis. Het kan ook ‘van God’ betekenen. De naam Maya wordt soms ook gegeven ter ere van het Maya-volk in het zuiden van Mexico en sommige delen van Midden-Amerika. Kijken we naar de Indiase afkomst, dan betekent Maya 'droom' of 'illusie' in het Sanskriet, de heilige taal van het hindoeïsme. De naam wordt daar ook beschouwd als een alternatieve naam voor Lakshmi, de hindoegodin van rijkdom, liefde, schoonheid en vreugde. Voor de Romeinen was Maia/Maya de incarnatie van de aardse moeder en godin van de lente, naar wie ze de maand mei noemden. Maya, dat een bijna mystiek imago heeft, wint gestaag aan populariteit. Varianten van de naam zijn onder meer Maia, Maiya en Maja. En wij zouden het niet bedenken, ook niet aanraden, maar in Nederland bestaan ook de spellingsvarianten Mâyâ en Mayá. Maya is ook een veel voorkomende achternaam in sommige culturen. Bekende dragers van de naam vind je overal ter wereld, en in alle perioden. De moeder van Boeddah (Siddharta Gautama) heette Maya. De beroemde auteur Maya Angelou werd geboren als Marguerite; Maya werd bedacht door haar broer die 'mijn zus' zei. De dochter van Uma Thurman en Ethan Hawke is Maya Ray; De Britse ontwerper Phoebe Philo heeft ook een Maya, genoemd naar Angelou. De bekendste huidige dragers zijn onder meer performer Maya Rudolph en architect Maya Lin. In Nederland kennen we onder meer de actrice Maya Bouma. Last but not least kennen we natuurlijk Maya de Bij, de super lieve bij die allemaal mooie avonturen beleeft. En denk je dat je dochter een acteer talent wordt? Er zijn wel 5 films met de titel Maya!

Beroemdheden met de naam Maya

Maya de bij
Personage

Maya de bij (Maya the Honey Bee) is een anime-televisieserie, eerst geproduceerd door Zuiyo Enterprise en vervolgens door Nippon Animation en ABC uit Osaka. De serie bestond uit 52 afleveringen en werd oorspronkelijk uitgezonden van april 1975 tot april 1976

Maya Berović
Zangeres

Maja "Maya" Berović is een Bosnische zangeres. Ze debuteerde in 2007 en is sinds 2014 enorm populair geworden en werd een van de toonaangevende regionale artiesten, vooral dankzij haar samenwerking met de Bosnische rappers Jala Brat en Buba Corelli.

Maya Rudolph
Actrice

Maya Khabira Rudolph is een Amerikaans actrice, zangeres en comédienne. Maya Rudolph werd geboren op 27 juli 1972 in Gainesville, Florida, als zoon van Richard Rudolph, een muziekproducent en soulzangeres Minnie Riperton.

Maya Deren
Filmmaker

Maya Deren was een in Oekraïne geboren Amerikaanse experimentele filmmaker en een belangrijke promotor van de avant-garde in de jaren veertig en vijftig. Deren was ook choreograaf, danser, filmtheoreticus, dichter, docent, schrijver en fotograaf. De functie van film, dacht Deren, was om een ​​ervaring te creëren.

Maya Bouma
Actrice

Maya Bouma (Groningen, 17 oktober 1933 – Den Haag, 18 mei 1998) was een Nederlands actrice. Ze debuteerde in 1955 in het ABC-cabaret van Corry Vonk en Wim Kan. In 1976 speelde ze de vrouwelijke hoofdrol in de serie Pa Pinkelman en Tante Pollewop, een bewerking van de strip van Godfried Bomans.

Maya
Heilige

Maya was een oud-Egyptische ambtenaar; hij (ja, een man met deze naam :-))bekleedde zeer hoge functies aan het einde van de 18e dynastie tijdens de regeringen van Toetanchamon, Eje en Horemheb. Zijn titels waren o.a. waaierdrager aan de rechterzijde van de koning, opzichter van het schathuis, opzichter van het werk in de necropolis, en leider van het festival van Amon in Karnak.

Boeken met de naam Maya

Maya
Auteur: Jostein Gaarder

Maya is een boek van Jostein Gaarder. De oorspronkelijke uitgave verscheen in 1999 in het Noors. Het boek gaat over de schrijver John Spooke. Hij kampt, sinds zijn vrouw overleden is, met een schrijversblok. Op de Fiji-eilanden ontmoet hij de evolutiebioloog Frank Andersen. Al gauw merken ze dat ze het beiden moeilijk vinden te accepteren dat elke mens oeroude genen met zich meedraagt en toch maar zo kort te leven heeft. Als ze in hun hotel de mooie Ana en José ontmoeten ontstaat er een spannend en ingenieus spinsel van verhalen, waarin Gaarder filosofische, theologische en natuurwetenschappelijke theorieën over het ontstaan en de zin van het leven op een boeiende en begrijpelijke manier naast elkaar zet.

Natuurfenomenen

Maya (Sanskriet माया) is in het hindoeïsme en het boeddhisme de sluier van illusies. Beide religies wijzen erop dat de mens meestal een wereldbeeld heeft dat ver van de werkelijkheid af staat, zodat het de mens belet inzicht te hebben. Dit onwerkelijke beeld is het resultaat van materiële waarneming via de zintuigen (empirisme) en een foute interpretatie ervan. Een goed voorbeeld hiervan is als je een houten of ijzeren poot van een stoel vastpakt. De temperatuur van de houten en ijzeren poot is precies hetzelfde. Maar de ijzeren poot voelt (emperisch) "kouder" aan. Omdat de mens hierdoor door een sluier van illusies is omgeven, wordt de ware toestand van de wereld aan het zicht onttrokken. Zowel het hindoeïsme als het boeddhisme gaan ervan uit dat deze toestand van onwetendheid (avidya) de mens verhindert het ware geluk te vinden. De maya kan worden opgeheven door onder andere meditatie.

Geografie met de naam Maya

Volk: Maya's

De Maya's (Yucateeks Maya: maaya'ob, Spaans: mayas) zijn een volk in het zuiden van Mexico en noordelijk Centraal-Amerika. De term wordt gebruikt als overkoepelende benaming voor 29 inheemse volkeren uit dezelfde regio, die dezelfde culturele en taalkundige achtergrond hebben. Er zijn 8 à 9 miljoen Maya's, de overgrote meerderheid is woonachtig in Guatemala en het Zuiden van Mexico (Yucatán, Quintana Roo, Campeche, Chiapas en Tabasco), met kleinere gemeenschappen in Belize, Honduras en El Salvador. In de Verenigde Staten en het noorden van Mexico bestaan relatief grote emigrantengemeenschappen.

Namen die lijken op Maya

Daya   -   Faya   -   Jaya   -   Kaya   -   Maan   -   Macy   -   Mae   -   Maja   -   Mako   -   Malu   -   Mano   -   Mara   -   Mare   -   Maud   -   May   -   Mayla   -   Mayra   -   Maysa   -   Mei   -   Meis   -   Mexx   -   Mia   -   Mien   -   Mies   -   Mijs   -   Miki   -   Mil   -   Mila   -   Mimi   -   Mina   -   Mint   -   Mira   -   Miro   -   Miya   -   Moa   -   Momo   -   Mona   -   Moos   -   Mora   -   Mosi   -   Myla   -   Mylo   -   Myra   -   Naya   -   Raya   -   Zaya

Hoe spel ik de naam Maya?

Internationaal alfabet

 • M Madagaskar
 • A Amsterdam
 • Y Yokohama
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • M Mila
 • A Ali
 • Y Yfke
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • M Mike
 • A Alfa
 • Y Yankee
 • A Alfa

Zo spel je Maya met gebarentaal.

gebarentaal letter m
gebarentaal letter a
gebarentaal letter y
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Maya in braille

m
a
y
a

Zo sein je Maya in morsecode

— —
· —
— · — —
· —

Zo sein je Maya met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter m
nautische vlag letter a
nautische vlag letter y
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Maya bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een M

Top 10 meisjesnamen met 4 letters